Az USA képezte ki az ISIS hadügyminiszterét

Soha nem szállított még ilyen sok fegyvert az USA szélsőséges iszlamistáknak

888

Az USA képezte ki az ISIS hadügyminiszterét

Az Iszlám Állam katonai vezetése nemrég nevezte ki a szervezet új hadügyminiszterét, miután elődje bombatámadásban életét vesztette. Csakhogy az új miniszter meglehetősen közeli kapcsolatot ápolt egykor az Egyesült Államok egyes külföldi bevetéseken szolgáló csapataival.

A 41 éves Gulmurod Khalimov újdonsült hadügyminiszter ugyanis tádzsik létére amerikai kiképzést kapott miközben a tádzsikisztáni speciális elhárítóknál dolgozott mesterlövészként. Források szerint háttere annyira transzparens, hogy még az Iszlám Állam katonái is csak “tádzsik” néven említik őt annak ellenére, hogy mostanra már igencsak előkelő rangot visel.

Az Egyesült Államok számára olyannyira kínosnak hatott a hír, hogy gyorsan ki is tűztek a fejére egy három millió dolláros vérdíjat.

Lebukásának fő oka az volt, hogy az ISIS által közzétett egyik legfrissebb propagandavideóban Khalimov nyíltan beszél arról, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és Tádzsikisztán ellen is merényletekre készül. Iraki titkosszolgálati források szerint a tádzsik mesterlövész valamikor 2015 környékén tűnhetett el, miután viszonylag rövid idő alatt sikerült őt bizonytalan csatornákon keresztül radikalizálni.

Forrás: 888

Soha nem szállított még ilyen sok fegyvert az USA szélsőséges iszlamistáknak

A Johns Hopkins Egyetem egyik kutatóintézetének friss jelentése szerint az Obama-kormányzat bonyolítja az amerikai-szaúdi kapcsolatok 71 éves történetének legnagyobb értékű fegyverkereskedelmét: 2009 óta Washington több mint 115 milliárd dollár értékben ajánlott fegyvereket és más katonai felszereléseket Rijádnak. 

William Hartung, a Központ a Nemzetközi Politikáért (CIP) nevű washingtoni kutatóintézet programigazgatója Fegyvereladások Szaúd-Arábiának és a jemeni háború című elemző tanulmánya szerint Washington 42 különböző fegyvereladási megállapodást kötött Rijáddal és a fegyverek nagy részét még nem szállította le.

Mindenképpen érdekes tény, hogy a jelenleg is regnáló szaúdi királyság ugyanarra a jogi megközelítésre és ultra-konzervatív vallási ideológiára – a vahabizmusra – alapozza államát és igazságszolgáltatását, mint a legveszélyesebb, fundamentalista terrorszervezet, az Iszlám Állam. Hiszen Ibn-Szaúd – az első szaúdi állam alapítója – a jelenlegi ISIS alapítóihoz hasonlóan – nagy tisztelője volt Mohamed ibn Abdul-Wahhab-nak, a vahabizmus megalapítójának.

Az amerikai elnök 2009-es hivatalba lépése óta az amerikaiak mindent szállítottak Rijádnak: tankokat,

  • támadó helikoptereket,
  • föld-levegő rakétákat,
  • rakétavédelmi rendszereket,
  • hadihajókat,
  • emellett Washington támogatást nyújt a karbantartásban és a kiképzésben is.

Az elemzés kitér arra, hogy nemrégiben emberi jogi csoportok és az amerikai kongresszus politikusai körében is aggodalmat keltett, hogy a jemeni háborúban folyamatosan emelkedik a civil áldozatok száma, akiknek a haláláért az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség felel. Az ENSZ adatai szerint a polgárháborúnak már legalább tízezer civil halálos áldozata van.

Jogvédő szervezetek szerint a szaúdi légi támadások során amerikai fürtös (kazettás) bombákat használtak. Ezeket a fegyvereket egy 2008-as nemzetközi egyezmény betiltotta, de a fegyverexportőr nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország nem írták alá a dokumentumot. 

A fegyverkereskedelem szigorúbb szabályozását szorgalmazó, Control Arms nevű nemzetközi szervezet szerint az Egyesült Államok semmibe veszi azt a 2014-ben kötött nemzetközi egyezményt, amely azt hivatott megakadályozni, hogy

a hagyományos fegyverek kereskedelme az emberi jogok megsértését vagy háborús bűnök elkövetését szolgálja. 

Jemenben tömeges emberijog-sértésekről érkeznek jelentések, Szaúd-Arábiát több nemzetközi szervezet is háborús bűncselekmények elkövetésével vádolja.

Az Obama-kormányzat az említett egyezmény ellenére a múlt hónapban is jóváhagyott egy 1,15 milliárd dolláros fegyvereladási ügyletet Szaúd-Arábiával.

A kutatóintézet vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva leszögezi: itt az ideje, hogy az Obama-kormány felhasználja befolyását – azt, hogy Szaúd-Arábia az amerikai fegyverektől és támogatástól függ – annak érdekében, hogy megelőzzék a további civil áldozatokat.

Forrás: 888

3 hozzászólás “Az USA képezte ki az ISIS hadügyminiszterét” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Az USA az ISIS-nek is szállított fegyvert. Az egyik módszernél egy hadseregnyi fegyvert adott az irakiaknak, akik azt elszállították Mosulba, majd átadták az ISIS-nek. A másik módszerük volt, hogy toboroztak, felfegyvereztek, kiképeztek 2 000 terroristát, akik a kiképzés végén csatlakoztak az ISIS-hez.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Jobban szerint:

    “Köszönjük” USA…

  3. Jobban szerint:

    http://www.hirado.hu/2016/09/08/elegedetlenek-a-migransok-az-europai-ellatassal/
    Elégedetlenek a migránsok az európai ellátással

    Nem fogadott el egy számára felajánlott 5 hálószobás házat egy kameruni származású család az angliai Lutonban, de Svédországból és Németországból is folyamatosan hasonló eseteket jelentenek.

Itt lehet hozzászólni !