Messiásként ünneplik a terroristákat a börtönökben

ATV

Ballibterror

Egyes európai börtönökben terroristák állnak a rabok alkotta hierarchia csúcsán, és arra használják fel a bent töltött időt, hogy a muszlimok közül újabb tagokat toborozzanak a dzsihadista csoportoknak – írta friss elemzésében a The Wall Street Journal (WSJ) című napilap.

Az amerikai üzleti újság cikke szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet felemelkedése készületlenül érte az európai büntetés-végrehajtási intézményeket. A közel-keleti harcokhoz csatlakozó európai iszlamisták közül sokakat bebörtönöztek a kontinensre történt visszatérésüket követően, és ők a túlzsúfolt fegyházakba kerülve azonnal toborzásba kezdtek azon kisstílű bűnözők körében, akik letartóztatásuk előtt a főként muzulmánok lakta külvárosokban éltek.

A dzsihadisták tevékenysége azért is lehet “sikeres”, mert kutatói becslések szerint például Franciaországban a nagyjából 67 ezres börtönnépesség 50-60 százaléka muszlim, miközben az ország összlakosságának csak 7,5 százalékát teszik ki a muzulmánok.

Szakértők szerint komoly dilemmát jelent a hatóságoknak, hogy miként járjanak el: a többi rab között helyezzék el a radikális iszlamistákat, ahol másokat is a szélsőségesség útjára terelhetnek, vagy speciális részlegekbe zárják őket, ahol viszont a társaik körében hatékonyabban tervezhetnek újabb merényleteket.

“Időzített bombán ülünk”

– mondta Adeline Hazan, a francia börtönök ellenőrzésével megbízott állami ügynökség vezetője.

Salah Abdeslamot, a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét néhányan messiásként üdvözölték a szigorúan őrzött Fleury-Mérogis börtönben – mondta a lapnak Marcel Duredon, a francia fővárostól nem messze található fegyintézet egyik őre.

Sajtóhírek szerint

ugyancsak Fleury-Mérogisban raboskodott a múlt heti normandiai templomi terrorcselekmény egyik elkövetője, a 19 éves Adel Kermiche is, aki a börtönben radikalizálódott.

A statisztikák szerint 2012 nyara óta 82 francia állampolgárt ítéltek el terrorizmus miatt, 154-en pedig tárgyalásra várnak. Mellettük több mint ezer olyan rabot tartanak megfigyelés alatt a francia szervek, aki a gyanú szerint szélsőséges nézeteket vall.

A hatóságok attól tartanak, hogy a dzsihadisták beáramlása a terroristák inkubátorházaivá teszi a büntetés-végrehajtási intézményeket.
Abdeslamot és társát, Abdelhamid Abaaoudot is kisstílű bűncselekmények miatt csukták le 2010-ben. Néhány hónap múlva mindketten szabadultak, és ezt követően Abaaoud Szíriába utazott, ahol csatlakozott az IÁ-hoz, később pedig elkezdték a párizsi merényletek megszervezését.

Egy tavalyi jelentés szerint

bizonyos franciaországi börtönök körleteiben iszlám radikálisok diktálják a szabályokat, és egyebek mellett megtiltották a raboknak, hogy zenét hallgassanak, meztelenül zuhanyozzanak vagy női teniszmérkőzéseket nézzenek.

Volt elítéltek szerint a dzsihadisták korábban általában csak az elvbarátaikkal érintkeztek a börtönökben, manapság viszont másokkal, rablókkal, drogdílerekkel is keresik a kapcsolatot annak érdekében, hogy kiterjesszék a hálózatukat. “Ma már nem válogatnak az eszközökben a cél érdekében” – fogalmazott egy egykori börtönlakó.

A már idézett jelentésben azt írták, hogy a börtönben ülő iszlamistáknak nem jelent különösebb problémát a külvilággal való kommunikáció. A fegyházakban lefoglalt, oda becsempészett mobiltelefonok híváslistáiból az derült ki, hogy sokan telefonáltak Jemenbe vagy Szíriába.
Bár a radikalizáció a társadalom szabad részeiben is végbemehet, a hatóságokat leginkább a börtönökben folytatott toborzás aggasztja a WSJ szerint.

Több helyen a szélsőségesek elkülönítésével kísérleteznek, de ez meglehetősen lassan halad a vizsgált belgiumi és franciaországi börtönökben. Mint az újság írta,

jogi akadályai is vannak annak, hogy az elítélteket hosszabb időn keresztül magánzárkában tartsák.

A belga kormány mindazonáltal kizárólag abban az esetben akarja elkülöníteni az iszlamistákat a többi rabtól, ha tényleges toborzáson kapják őket – tudatta az igazságügyi minisztérium szóvivője. “Nem akarunk létrehozni egy guantánamóihoz hasonló börtöntábort” – tette hozzá.

A kísérleti program egyik kulcseleme a szélsőségesek társadalmi integrációját célzó “deradikalizációs” terápia, amelynek keretében a börtönben orvosok, szociális munkások és mérsékelt imámok próbálják segíteni az elítéltek rehabilitációját. A bírálók szerint azonban ez a módszer nem elég hatékony, és nem szolgálja megfelelően a közbiztonság érdekét.

Franciaországban nemrégiben bejelentették, hogy “antiradikalizációs” körleteket hoznak létre négy börtönben, ezekben helyeznék el például a Szíriából visszatért francia állampolgárokat, azokat, akik az Iszlám Állam számára toboroztak, de olyanokat is, akik pusztán támogatólag beszéltek a terroristákról.

“Ez őrület. Összezárunk olyan, különböző csoportokhoz tartozó terroristákat, akik korábban nem ismerték egymást, és ezzel elősegítjük a szoros, behatolásbiztos hálózatok létrehozását”

– figyelmeztetett a programot bíráló egyik terrorszakértő. Hozzátette: “a legideálisabb körülményeket teremtjük meg ahhoz, hogy megtörténjen a legrosszabb”.

Forrás: ATV

4 hozzászólás “Messiásként ünneplik a terroristákat a börtönökben” bejegyzésre

  1. Kornél72 szerint:

    (Korán 9:29) (Korán 9:123) a hitetlenek elleni harcra buzdít
    (Korán 9:19-20) arról szól hogy a harcos muzulmánok magasabb rendűek a békés muzulmánoknál.
    (Korán 9:111) arról szól, hogy akik Allah útján harcolnak azok embereket ölnek, feláldozzák magukat és övék a paradicsom.
    (Korán 9:5) a híres kard verse, ami a bálványimádók megöléséről szól
    (Korán 47:4) (Korán 8:12) hitetlenek nyakának elvágásáról szól
    (Korán 9:30) ez arról szól, hogy a keresztények és a zsidók meg vannak tévedve és Allah pusztítsa el őket.
    stb,stb,
    Az iszlám nem a béke vallása. Ne jöjjön be Magyarországra.

  2. bubu szerint:

    Ki Koránnal kel, aranyat nem lel!

  3. Gréta szerint:

    Jacques Hamel, Európa katolikus újvértanúja…
    Ugyan mit mondhatnék én, amit annak az öreg francia papnak, a nyolcvanhat esztendősen is miséző Jacques Hamelnek a mártíromsága ne mondana el ezerszer ékesebben, őszintébben vagy tisztábban? Nem tudok mit mondani. De egy életre megjegyeztem Jacques Hamel, Európa újvértanújának nevét, és erre biztatok másokat is. És azt kívánom, hogy Jacques Hamel legyen közbenjárónk az Úrnál; támaszunk, hogy ne csüggedjünk; mint egy fáklya fénye, ragyogjon előttünk az elkövetkező sötét időkben.
    http://magyaridok.hu/velemeny/jacques-hamel-europa-katolikus-ujvertanuja-870061/

Itt lehet hozzászólni !