Ingyenes lett a kéményseprés

Hirado.hu

Ingyenes lett a kéményseprés

Ezentúl az állam állja a költségeket. Eddig országszerte nagyok voltak a különbségek, a magáncégek más árakon és más színvonalon is dolgoztak – ezért alakították át a rendszert. Csaknem 2000 településen nem tudták vállalni a feladatot az önkormányzatok, ott mostantól a katasztrófavédők ellenőriznek.

Július 1-jével átalakul a kéményseprés-szolgáltatás. A szaktárca szerint erre azért van szükség, mert a magánszolgáltatók nagyon változó minőségben és árakon dolgoztak. Bár a rendszeres ellenőrzés kötelező, a magas díjak miatt sokan inkább megspórolták a kéményseprést, ami életveszélyes is lehet. Mostantól a kötelező ellenőrzések ingyenesek lesznek. Az állam átvállalja a költségeket.

A feladatot sok önkormányzat nem tudta vállalni, ezért 15 megyében, mintegy 2000 településen a Katasztrófavédelem végzi a kéményseprést péntektől. Ez országszerte 1 millió 800 ezer kéményt, azaz a lakossági kémények csaknem 40 százalékát jelenti. A feladatra több mint 400 szakembert vett fel a katasztrófavédelem. A főigazgatóság szóvivője azt mondta: a szolgáltatás magas minőségű, egységes és ügyfélközpontú lesz.

A új jogszabály szerint a gázkéményeket ritkábban, 1 év helyett 2 évente kell majd ellenőrizni.

A kéményseprő-szolgáltatásokról a 1818-as telefonszámon és az Országos Katasztrófavédelem honlapján lehet érdeklődni.

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !