Születésnapját ünnepelhette az Iszlám Állam az isztambuli merénylettel

Faktor

Turkish anti riot police officers block the main enterance of the Ataturk airport in Istanbul June 28, 2016 after two explosions followed by gunfire hit Turkey's biggest airport, killing at least 28 people and injuring 20. All flights at Istanbul's Ataturk international airport were suspended on June 28, 2016 after a suicide attack left at least 10 people dead and 20 others wounded, Turkish television stations reported. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Kedden este három fegyveres támadta meg Isztambulban az Atatürk nemzetközi repteret. A merénylők végül felrobbantották magukat – a legfrissebb információk alapján a támadásban 36-an meghaltak, és legalább 140-en megsérültek.

A merénylők a terminálhoz közeli beléptetőkapunál kezdtek el lövöldözni Kalasnyikovjaikkal, majd mikor a rendőrök tüzet nyitottak rájuk, felrobbantották magukat – írja a BBC.

Több felvétel van a terrorakcióról, még az is látszik, ahogy felrobbantja magát az egyik merénylő

A merényletért egyelőre még senki nem vállalta a felelősséget, de Binali Yildirim miniszterelnök szerint a jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam dzsihádistái gyilkoltak. A terrorszervezet napra pontosan két évvel ezelőtt kiáltotta ki “kalifátusát”, és az utóbbi időkben is aktívan támadja Törökországot is – akárcsak a kurd szeparatisták. Egyes szakértők szerint nem kizárt, hogy az Iszlám Állam a merénylettel akarta megünnepelni a kalifátus “születésnapját”.

A BBC szakértője, Mark Lowen szerint a keddi merénylet egy alaposan megtervezett terrortámadásnak tűnik. Szerinte az Atatürk reptér már régóta sebezhető célpont. Ugyan a terminál bejáratánál röntgenes átvizsgáló rendszerek vannak, de a reptérre behajtó autókat nem ellenőrzik alaposan.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan szerint ez a merénylet fordulópontot jelenthet a globális terrorizmus elleni harcban.

Az isztambuli reptéren robbanó bombák a világ bármely városában robbanhattak volna.

Az Amerikai Egyesült Államok “szörnyűnek” nevezte a támadást, és biztosította Törökországot, hogy “rendíthetetlenül állnak mellette”. Az amerikai utazási útmutatót egyébként a napokban frissítették, ebbenterrorveszélyre figyelmeztették a Törökországba utazást tervező amerikaiakat. A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier is azt mondta, Törökország mellett állnak ebben a nehéz helyzetben, és gyászolják az áldozatokat. Yildirim szerint az áldozatok között külföldiek vannak.

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna.

Charles Michel belga miniszterelnök is elítélte a támadásokat – Brüsszelben márciusban hajtottak végre öngyilkos merényletet a Zaventem nemzetközi reptéren.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter szerint 147-en sérültek meg a lövöldözésekben és a robbantásokban.

A merényletről érkezett képeken a földön heverő, üvegcserepekkel borított testek és gazdátlan bőröndök láthatóak. A kétségbeesett rokonok a reptér és a kórházak környékén várakoznak – néhányan nagyon dühösek a részletes tájékoztatás hiánya miatt.

Egy másik képről az derül ki, hogy a rendőrök eltalálták az egyik merénylőt, aki sebesülten a földre rogyva aktiválta a ráerősített robbanószerkezetet.

A támadás után leállították a reptér teljes forgalmát, egészen ma reggelig nem szállhattak fel és le gépek – a járatok egyharmadát azonban még így is törölték, köztük egy Budapestre tartó gépet is.

Yildirim sajtótájékoztatóján azt mondta, a merénylők taxival érkeztek az Atatürk reptérre.

Az egyik szemtanú arról beszélt, hogy látta az egyik fekete ruhás, arcát szabadon hagyó terroristát, aki a két robbantás hangjára rövid időre abbahagyta a lövöldözést. Utána idegesen továbbment, és folytatta a mészárlást, majd ő is felrobbantotta magát.

A merénylet hatására megmozdult a közösségi média is: a felhasználók a #PrayforTurkey hashtaggel fejezik ki együttérzésüket.

Decemberben már történt robbantás egy isztambuli reptéren – akkor egy takarító halt meg, a merényletet a Kurdisztáni Szabadság Héjái nevű kurd milicista csoport hajtotta végre.

2015 óta több mint 61 millió ember utazott Európa harmadik legnagyobb reptérén, az Atatürkön keresztül. Az idei évben azonban csökkent a forgalom, részben a lelőtt orosz gép ügye miatt, amely orosz bojkottot vont maga után.

Forrás: Faktor

3 hozzászólás “Születésnapját ünnepelhette az Iszlám Állam az isztambuli merénylettel” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    Annyit hozzá, hogy a török repterek jobban ellenőrzöttek, mint az itthoni.

  2. kerdezo szerint:

    Borzasztó, hogy még mindig nem lehet a migránsokat megállítani. A nagy számok törvénye miatt biztosan van közöttük olyan, akinek itt helye nincs.
    Igaz, egynek sincs itt hely!
    Európar már rég megtelt!

  3. Rázsó szerint:

    Csak tudnám, hogy akkor Navracsics kolléga miről beszél? Őt azért már csak nem lehet lekomcsilibsizni?

Itt lehet hozzászólni !