Magyarország továbbjutott, nyolcaddöntős az Eb-n

Index

Magyarország továbbjutott, nyolcaddöntős az Eb-n

Azzal, hogy kedd délután a világbajnok Németország legyőzte az északíreket, eldőlt, hogy a D, E, illetve a magyart is magába foglaló F csoport eredményeitől függetlenül ott lesz Magyarország a nyolcaddöntőben. Csak még az nem biztos, mikor és ki ellen folytatjuk az Eb-szereplést.

Az 1966-os angliai világbajnokság két csapatnak is igen fontos nosztalgia pont: a házigazda Angolok pont otthon nyertek utoljára bármit is. 

Ahogy mi is vártunk eleget a 2016-os Eb előtt, hogy 1986 után – ami szintén 30 év – ott legyünk egy nemzetközi tornán, és még nagyobb idő, 44 év után, 1972-t követően újra ott legyünk egy Európa-bajnokságon. És ha már ennyit vártunk, nem is értük be szimplán a kijutással: az 1966-os világbajnokság után újra túljutott a magyar válogatott a csoportkörön. 50 év után végre ez is összejött.

Akkor Bulgária, a Pelével felálló Brazília, illetve Eusébio Portugáliája volt az ellenfél. Brazíliát megvertük, így a portugálok mögött másodikként mentünk be a negyeddöntőbe, ahol a szovjetek állítottak meg egy 2-1-es győzelemmel. Azóta csak a csoportkör jutott nekünk, az sem sokszor. Most a nyolcaddöntőbe jutottunk, és még az is lehet, hogy megint Portugália mögött, másodikként.

Bernd Storck a 2015-ös U20-as világbajnokságon is elvitte a magyar csapatot a nyolcaddöntőig, ahol peches meccsen, hosszabbításban esett öngóllal esett ki Szerbia ellen. Ott a továbbjutás nem volt meglepetés, sőt, a szerbek ellen is lett volna esély, hogy még tovább maradjon a tornán a csapat, de a drámai összeomlás után végül kiestek.

Azon a tornán a mostani Eb-hez hasonló, 24 csapatos lebonyolítás volt, ez segített is a továbbjutásban, hiszen a legjobb csoportharmadikok között ment tovább a magyar U20-as csapat. A felnőttek között viszont sikerülhet ebben is szintet lépni. Új-Zélandon ugyanis csak a papírforma-győzelem lett meg Észak-Korea ellen, Nigéria és Brazília ellen nem sikerült a bravúr.

Franciaországban viszont egyből bravúrral kezdtünk, amikor 2-0-ra legyőztük Ausztriát, majd jött az Izland elleni 1-1. Ez a javuló tendencia már az Eb-selejtezőkön is látszódott: Storckkal csak a már tét nélküli görögországi meccset vesztette el a csapat a tétmeccseiből, de ez előtte a Dárdai Pál vezette csapatra is igaz volt.

Rajtunk is múlik, mi jön

A kedden, játék nélkül kiharcolt nyolcaddöntő után viszont még mindig rengeteg a kérdőjel. Az első, és legfontosabb az, hogy mi hol végzünk a csoportunkban, hiszen szombaton csak az vált biztossá, hogy a csoportban legrosszabb esetben is harmadikok leszünk. De még lehetünk csoportmásodikak, sőt, kis szerencsével akár csoportelsők is.

És nem is biztos, hogy a legjobban akkor járnánk, ha megnyernénk a csoportot.
Ebben az esetben ugyanis jó eséllyel a nemrég még a FIFA világranglistájának élén álló Belgium jöhetne, vasárnap, 26-án, Toulouse-ban.

Ha második helyen végzünk, vagyis ha Izland nem győzi le Ausztriát, mi pedig kikapunk Portugáliától, akkor a B csoport másodikjával találkozunk: ez némi meglepetésre Anglia lett, miután a csoport zárómeccsén nem tudták legyőzni Szlovákiát, miközben Wales kiütötte az oroszokat. Az angol-magyart hétfőn, 27-én este 9-kor játszanák, Nizzában.
A legtöbb változó a csoport harmadik helyével jöhetett volna nekünk, de ide csak akkor kerülünk, ha Portugália legyőz minket, Izland pedig veri az osztrákokat. Ekkor a többi csoport harmadik helyezettjétől is függnek, ki ellen és hol folytatjuk, ám most már biztos, hogy mi csak a D csoport győztese, tehát vélhetően a kétszeres címvédő Spanyolország ellen folytathatjuk.

Ezzel megúsztuk a világbajnok németeket, de a kétszeres Eb-címvédő Spanyolország sem túl jó kilátás, de ez tényleg a talán legvalószínűtlenebb forgatókönyv lenne a csoportunkban. Persze így nagy meccset játszhatnánk a 16 között, olyat, amit tényleg megnézne az egész világ, de Európa biztosan.

A spanyolokkal 2002-ben játszottunk barátságos meccsen 1-1-et, Belgiummal 2009-ben meccseltünk utoljára, idegenben kaptunk ki 3-0-ra. Angliától 2010-ben 2-1-re kaptunk ki legutóbb, de az összesített mérlegünk sem sokkal jobb. Tétmeccsen utoljára 1983-ban játszottunk velük, az Eb-selejtezőn kettős vereséget szenvedtünk. Az utolsó győzelmünk még 1962-ben, a világbajnokságon volt, akkor a csoportkör nyitómeccsén vertük őket 2-1-re Tichy Lajos és Albert Flórián góljával.

Forrás: Index

Itt lehet hozzászólni !