Nagy Imre és Mártírtársai Újratemetésének Emléknapja

 

Csepel.hu

e08ed577-296f-4dd6-970d-24bd7ae19142

A Nagy Imre ÁMK falán lévő emléktáblánál az emlékezés koszorúit helyezte el június 16-án a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila alpolgármester, Morovik Attila alpolgármester és dr. Szeles Gábor jegyző, Németh Szilárd országgyűlési képviselő nevében munkatársai, a csepeli Fidesz-KDNP frakciójának tagjai és a Nagy Imre ÁMK vezetősége.

Az 1956-os szabadságharc bukása után koholt vádak alapján végezték ki Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós politikus-újságírót 1958. június 16-án. Holttestüket évekkel később szállították át a rákoskeresztúri Újköztemető jelöletlen sírjaiba. 

  1. június 16-án a Hősök terén több tízezer ember részvételével ravatalozták fel Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Szilágyi József, valamint a több mint kétszáz honfitársuk holttestét jelképező hatodik koporsót.

Az 1996. évi LVI. törvény rendelkezett Nagy Imre és mártírtársai emlékének törvénybe iktatásáról, amelyet az Országgyűlés 59/2002. (IX. 20.) számú határozata rögzített.

 

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !