Felmentették Tomcat-et a közveszélyokozás vádja alól

MTI, Hír 3

Tomcat

Nem robbant

Első fokon felmentette a közveszélyokozás kísérlete, valamint robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés miatt emelt vád alól a Tomcat néven publikáló bloggert, Polgár Tamást a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn. A bíróság ugyanakkor a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt százezer forintos rendbírsággal sújtotta Polgárt.

A vádirat szerint Tomcat – társaival – egy 2007 májusi, budapesti rendezvényt akart megzavarni robbantással. Mint az ügyész a perbeszédében elmondta, Polgár azáltal, hogy pirotechnikai keverék készítését végezte egy csepeli lakás konyhájában, veszélyeztette önmagát és lakókörnyezetét. A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Az ügyben eljáró bíró indokolásában elmondta, a bíróság nem találta bizonyítottnak azt, hogy a vádlott a rendezvényre pirotechnika termékeket ki akart vinni, ott “bármilyen célja” lett volna velük. Ugyanakkor az megállapítható, hogy Polgár Tamás pirotechnikai kísérleteket folytatott a lakásban, különböző anyagokból elegyet készített. Ez azonban nem volt képes pusztító, romboló hatás kiváltására, nem minősül robbanóanyagnak, így azzal való visszaélés bűntettét megvalósítani nem lehetett.

A közveszélyokozás kísérletének vádjával kapcsolatban a bíróság azt állapította meg: nem voltak meg azok az objektív körülmények, amelyek miatt olyan tűz keletkezhetett volna a lakásban, hogy az több embert veszélyeztetett vagy nagy kárral járt volna. A vádlott szándéka a pirotechnikai kísérletezésre irányult, “eszébe sem jutott, hogy ennél többet, akár közveszélyt okozna”. Tevékenysége önmagára volt balesetveszélyes – hangzott el.

Mint a bíró elmondta, a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértés azáltal következett be, hogy Polgár Tamás nem rendelkezett pirotechnikai szakképesítéssel, nem volt hatósági engedélye a tevékenység folytatására, valamint eljárása nem felelt meg a tűzvédelmi előírásoknak.

A vádlott május 8-án 25 kilogramm kálium-nitrátot, 20 kilogramm kristálycukrot, 4 kilogramm ventilált kénport, 3 kilogramm vas oxid-port, 5 gramm alumíniumport és 2 méter hosszúságú gyújtózsinórt szállított egy csepeli lakásba. A lakás konyhájában előállított elegyek – mint akkor az ügyész elmondta – alkalmasak voltak arra, hogy felrobbantásuk esetén közveszélyt váltsanak ki, a környezetükben lévő tárgyakat felgyújtsák, égési sérüléseket, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozzanak.

Forrás: Hír 3

52 hozzászólás “Felmentették Tomcat-et a közveszélyokozás vádja alól” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Az ügyész fellebbezett? 🙂 🙂 🙂
    Nekem is az ügyészség készítette a VÁDIRATOT HAMIS adatok alapján!
    Ejnye ejnye MAFFIA ÁLLAM!

  2. Prendick szerint:

    Ha jól belegondolok, ezekből a veszélyes robbanóanyagokból nekem is van itthon majd minden. Ráadásul így tavasszal mindenféle mérgeket kevergetek, mint Machbeth összes boszorkányai. Hja, a kert, meg az ő kártevői…

    Szélsőséges esetben még halált is okozhat, ha a háztetőről valakinek a fejére esik húsz kiló cukor. Mindegy, hogy nem ott tartom, de tarthatnám. Legalábbis az ügyész szerint a 0,00001%-os valószínűség is szignifikáns.

    Különösen tetszett a gondoskodó állam, a bírói indoklásban. Pirotechnikai képesítés hiányában ritka önveszélyes dolog meggyújtani egy csillagszórót. Hátha ráég a körmömre, vagy mittudomén mi történhet. Gyorsan el kell mennem tűzvédelmi oktatásra, mert addig rá sem merek gyújtani, mert szélsőséges esetben tömegkatasztrófát is okozhatok. Mert mi van akkor, ha éppen meggyújtom az öngyújtót és a fejemre esik egy balkon? Elejtem az öngyújtót, azt felkapja a szél, elviszi Százhalombattáig és felgyújtja az olajfinomítót. Aztán ülhetek gondatlanságból elkövetett terrorizmus miatt.

    Gusztustalan, ahogy mindenképpen rá akartak húzni valamit Tomcat-re, nehogy be kelljen ismerni, hogy politikai megrendelésre hurcolták meg.
    Bár az így is kiderült.

  3. Földhözragadva szerint:

    Prendick, azért a két méter fehérfüstű lőporos zsineg az nem kifejezetten gyakori a kerti munkában, hacsak nem gyutaccsal nyomod ki a vakondot…:)

  4. Prendick szerint:

    Vakond ellen fotonágyút használok. /500W-os, mozgásérzékelős reflektor. Csóró vakond kidugja a fejét, telibekapja a fotonsugarat, sikít és pucol a szomszédba. 🙂 /

    Különben a gyújtózsinor nem engedélyköteles. Vittek is Tomcaték egy métert a bírónak az egyik tárgyalásra, mellékelve a számlát a tüzijátékboltból. Volt meglepetés.

    Ennél sokkal durvábbakat vegyészkedtem össze sráckoromban, miután elolvastam a Rejtelmes sziget című terrorista kézikönyvet.
    Egyszer valami tagadhatatlanul lőgyapotszerű dologgal felrobbantottam közel egyharmad négyzetméter répaföldet a nagyanyámnál.
    Ma már nem merném megismételni, mert elvisznek Guantanamora.

  5. maminti szerint:

    Na és kit akart fölrobbantani?

  6. Bubus szerint:

    “A vádlott május 8-án 25 kilogramm kálium-nitrátot, 20 kilogramm kristálycukrot, 4 kilogramm ventilált kénport, 3 kilogramm vas oxid-port, 5 gramm alumíniumport és 2 méter hosszúságú gyújtózsinórt szállított egy csepeli lakásba.”

    Azért úgy se csináljunk, mintha matt hülyék lennénk. Nyilván nem a cukor a veszélyes, hanem az, amit ezekből az anyagokból készíteni lehet.

    Gyerekkoromban én is sokat hülyéskedtem. A közeli szovjet gyakorlatozó téren sok “érdekes” dolgot is lehetett találni, amit utána titokban felrobbantgattunk.

    Már nem vagyok gyerek ez régen volt, évtizedekkel ezelőtt. De Tomcat sem gyerek, minek neki 25 kilogramm kálium-nitrát, ventilált kénpor, vas oxid-por? Na minek?

  7. Bubus szerint:

    A Wikipedia így ír a kálium-nitrátról:

    A kálium-nitrát a kálium egy szervetlen vegyülete, melynek képlete KNO3. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Kalii nitras néven hivatalos. Erős oxidáló tulajdonsága miatt a feketelőpor egyik alapvető összetevője. Régebben számtalan más, égéssel kapcsolatos alkalmazása volt, például a gyufafejek bevonata is tartalmazta.

    Salétromnak is hívják, az angolszász szakirodalom saltpetrenek nevezi. Nem keverendő össze a chilei salétrommal, ami a nátrium-nitrát egyik elnevezése. Bár nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mégis két teljesen különböző vegyületről van szó.

    A kálium-nitrát a feketelőpor egyik összetevője. A Kínai Nagy Fal építése idején, az i. e. III. században tesznek említést a “kálisalétrom” használatáról, a jelzőtüzek táplálásáról. Nagy mennyiségű ipari előállítását (a Haber-folyamattal) megelőzően a kálium-nitrátot barlangok faláról, valamint a vizeletben található ammónia és karbamid bomlását követő bakteriális oxidációból nyerték. Műtrágyaként alkalmazva 13-0-44 arányban használva a legelterjedtebb (a műtrágya tömegét tekintve 13% nitrogént, 0% foszfort, 44% káliumot tartalmaz). Elterjedt híresztelések szerint egyes országok kálium-nitrátot adnak a katonáknak, ezáltal csökkentve libidójukat. Kísérletek igazolták, hogy semmiféle ilyen hatást nem vált ki. [1] Bár a kálium-nitrát hatékony szer a magas vérnyomás kezelésére, ellenben csak igen alacsony vérnyomás okozhat merevedési zavarokat.”

    “rakéta-hajtóanyagként, és egyes füstbombákban is alkalmazzák. A cukorral és kálium-nitráttal készült füstbomba térfogatának 600-szorosát produkálja füst formájában. [2]”

    http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lium-nitr%C3%A1t

    Biztos orvosi célokból kellett neki, cukorral meg vasporral meg kénporral vegyítve…

  8. Prendick szerint:

    Bubus, lemaradtál az eseményekről.
    Tomcaték bevallottan füstbombákat csináltak. Tudod, ez ilyen tréfás eszköz a ‘100 móka-bóka kacagás az internetről’ című írásokból.
    A műtrágyát meg ekkora zsákban lehet kapni.

    Ebből lett bombagyár, meg terrorizmus, meg közveszélyokozás, aztán egy pofáraesés és egy durcás munkavédelmi bírság, amit furcsa módon csak Tomcat kapott meg, pedig hárman voltak ott. A többiek ezek szerint rendelkeztek pirotechnikai képesítéssel.

    Szóval tényleg ne legyünk matt hülyék. Volt itt egy kis koncepciós ízű, “találjunk már valamit, amiért bevarrhatjuk” típusú kormányzati hancúrozás, ami bebukott.
    Elég ijesztő, hogy egyáltalán megtörténhetett.

  9. Bubus szerint:

    Kérdés, hogy azoknak is ilyen tréfás eszköz-e a füstbomba, akiknek szánta?

    Szerintem nem. És szerintem ezért nem is megszokott a békés nagygyűléseken a használata.

  10. Prendick szerint:

    Miért ne lehetne használni?
    A tréfát általában nem tartják humorosnak azok, akiken csattan. Nem is szokták tőlük megkérdezni, hogy akarnak-e résztvenni a buliban. Már csak ilyen a dolog lélektana.

    De börtönbe küldeni valakit azért, mert készített egy füstbombát, durva dolog egy jogállamnak nevezett helyen.
    Még ha használta volna és kitör a pánik, akkor talán.

    Mellesleg, ha beszélt volna velem, én füstbomba helyett viszketőport ajánlottam volna. Azt könnyebb is megcsinálni.
    De lehet, hogy ezzel, hogy leírtam ilyet, már engem is meghurcolhatnának közveszélyokozás előkészülete miatt ebben a nagy európai jogállamiságban.
    Gyönyörű lenne. 🙁

  11. Bubus szerint:

    Nekem nem volt humoros, amikor 2006. október 23-án elmentem ünnepelni, aztán egyszer csak belénk nyomták a tüntetőket, majd könnygázt nyomtak a szemembe meg az orromba, aztán lovasrendőrök verték a tömeget kardlappal.

    És ha nekem ez nem humoros, másnak sem kívánom, még ha köztük is vannak ennek a történetnek is a felelősei.

  12. Gordon szerint:

    Tomcat = kidőlt az elmegyógyinzézet kerítése

  13. Prendick szerint:

    Szörnyű lehetett, amikor belenyomták a Fidesz nyájába a tüntetőket. Még szaladni is kellett…
    Segíteni persze nem. Minek azt.
    Szétvertek aznap egy csomó embert, akik komolyan akarták a kormány bukását. Kevesen voltak.

    Tán nem szaladni kellett volna a fideszes tüntetőknek /sic./, hanem beszállni. Voltak elegen. Már két éve nem lenne emeszpés kormány.
    De hát jobb hét évig dönteni szájjal a kormányt, mint egy napig kézzel.
    Ezért lett csőcselék mindenki, akit megvertek és áldozat az, akit nem.

    De hát, úgy látszik, bejött. A tolvajok kormányát jövőre felváltja majd a gyáváké.
    Majd lehet akkor békésen ünnepelni a nagy semmit, még jobban meglapulva, mint akkor, 2006 október 23-án. Addigra már a Fidesz körül lesz a kordon, állnak majd körben a baráti sünök és nem változik itt semmi.

  14. Gordon szerint:

    “De hát, úgy látszik, bejött. A tolvajok kormányát jövőre felváltja majd a gyáváké.” -írja sötétagyú Prendick, aki valószínűleg még soha semmit nem csinált. Csak a száját jártatja. A hozzá hasonló nagyotmondók az elsők, akik elszaladnak ha valami gond van.

  15. Prendick szerint:

    Gordon, megint személyeskedsz? 🙂
    Aztán majd bezárják ezt a témát is.

    Sajnos az igazságokat le kell nyelni, mert azok olyanok.
    Hét évig dönteni a kormányt úgy, hogy a helyén marad, csak gyávák vagy kollaboránsok tudnak.
    Válassz! 😉

  16. Gordon szerint:

    A témát nem miattam zárták be anno. Minden szó igaz volt, amit leírtam. Rólad ez nem mondható el…

  17. Bubus szerint:

    Prendick, az a helyzet, hogy aki a demokráciát fontosnak tartja, az nem fog erőszakos puccsot csinálni. Ennek a rendszernek van egy alapszabálya, olyan ez mint egy alkotmány: nem szabad megsérteni. Persze lehetnénk banánköztársaság is, és akkor lehetne puccsolgatni egyszer jobbra, egyszer balra, míg el nem fogyunk.

  18. Prendick szerint:

    Gordon, én örülök, ha személyeskedsz. Ha te is annyit fórumoztál volna életedben, mint én, akkor tudnád, hogy egymást meggyőzni lehetetlen, a vereséget a vitában az jelzi, ha valaki elkezd személyeskedni.
    Ebből kifolyólag elfogadom a megadásodat. 🙂

  19. Prendick szerint:

    Bubus, valahogy sorra buknak a kormányok máshol, kivéve nálunk, pedig közben kiérdemeltük a világ hülyéje címet is.
    Máshol biztos nem Orbán Fidesze volt az ellenzék.

    De biztos így van, ahogy mondod. Szájjal kell megdönteni azt a kormányt, ami csődbe vitte az országot. Ez csak természetes. Hát demokrácia van, vagy mi a túró? 🙂

  20. toto szerint:

    hagyjuk már ezeket az áljobboldali che guevarákat, mint tomcat, budaházy, vagy toroczkay. ezek a szarháziak arra jók, hogy folyamatosan elvonják a figyelmet a valós problémákról, vagy démonizálják a jobboldalt. de ma már ez nem jön be!

  21. Gordon szerint:

    Tomcat-nél nagyobb szájkaratés nincs a világon. Jól megszedte magát a pólóbizniszből, van lóvéja, úgy könnyű szövegelni. A jobbiknak is még nagyob lett az arca, mióta megkapták Gyurcsány Fercsitől a 25 millás adományt. Nemde? Ja, a pénz beszél…

  22. Prendick szerint:

    Erről a 25 milláról, úgy látom, téves elképzelések vannak a fejekben.
    Segítek eloszlatni a homályt.
    A legutóbbi választáson a Jobbik akkori vezetői és Csurka létrehoztak egy választási szövetséget, amivel bizonyos eredményt értek el. Azt mindenképpen, hogy részesei lehessenek a törvény által előírt állami támogatásnak.

    Közben szépen ki is válltak a Jobbikból és vitték a lóvét magukkal. Az ő alapítványuk ez a 25 millás. Vonáék ebből nem láttak egy kanyit sem.
    Ilyen az élet.

    Különben ugyanebből a keretből a Fidesz /mivel jóval nagyobb párt/ kicsit több, mint 500 millát kapott Fletótól. Biztos ők is emeszpé közeliek. 🙂

  23. Prendick szerint:

    Toto!

    Itt egyetlen valós probléma van: Miért nem akarták Orbánék megbuktatni a kormányt ennyi év alatt?
    Erről meg nem terelik el a figyelmet Tomcaték. 😉

  24. Szila szerint:

    Kedves Prendick!
    Most én mondom Neked, hogy meg se próbáld az agymosáson átesett gordonfélék meggyőzését, mert lehetetlen. Csak fújja és fújja, amit a gazdája beletáplált. Önálló gondolkodásra képtelen és főleg képességein felül áll, hogy mielőtt leír valamit utánanézzen. Amikor elveszíti a szócsatát vagy lelép, vagy idegrendszeri gyengesége folytán sértegeti a jelenlévő, érvelő fórumozókat. Csak azért haragszik Rád, mert nem egyezik a véleményetek. Valójában inkább szánalmas fajta, mint idegesítő. A gazdájáról meg csak annyit: volt kemény húsz éve, hogy bizonyítson. Bizonyított. Az alkalmatlanságát.

  25. Bubus szerint:

    Nem gondolom, hogy füstbomba készítésért több éves börtönt kellene adni.

    De azt igen, hogy politikai okokból másokat bármilyen szinten szándékosan bántani akár gumibottal és könnygázzal, akár füstbombával primitív dolog. És az is primitív, aki ezt heccnek vagy viccesnek tartja.

  26. Prendick szerint:

    Kedves Szila!
    Eszem ágában sincs a gordonokat meggyőzni. Tök ciki lenne, ha sikerülne és átállnának az én oldalamra. Huh! Maradjanak csak ott, ahova illenek. 😉

    Különben meg beszélgetünk. Ő is mond dolgokat, én is mondok, aztán ha valaki egyáltalán elolvassa a méteres írásainkat, majd eldönti, hogy kié tetszik jobban.
    Helyén kell kezelni a fórumozást. Nem itt dőlnek el a dolgok, viszont képet lehet kapni az ellenfelek jellemző tulajdonságairól, érveiről, akár a tipikus hazugságairól is. Információ.
    Persze közben jól szórakozom.

    Sajnos nekem, ennyi év tapasztalata után, kissé gyanús, hogy Orbán tábora főként olyanokból áll, akik kevésbé eszesek, mint az emeszpé tolvajai, de mégis érezni szeretnék a hatalom simogató melegét a Vezér árnyékában. Sok sikert nekik!
    Részemről az a dolgom, hogy éreztessem velük mindennek az árnyoldalait is. Így igazságos.

  27. Prendick szerint:

    Bubus, jogod van a véleményedhez. Tomcatnek is a sajátjához.
    A lényeg az, hogy egyikőtöket se lehessen meghurcolni a véleménye miatt.

    A primitívség meg trendi. Nézz tévét, meglátod.
    Aztán amikor ennyi a primitív ember, igazából csak primitív módon lehet őket megtréfálni. A finomabb humort fel sem fognák.
    Azok meg pl., akik kimennek egy tüntetésre az emeszpét éltetni, nem lehetnek valami magas szinten, jómagam alig tudnék kitalálni olyasmit, amivel meg lehetne őket szólítani.
    Bevallom olykor nekem róluk a fenékberúgás jut az eszembe, mint modus operandi. Biztos primitiv vagyok. 🙂

  28. Földhözragadva szerint:

    Prendick, innen téged minnyá’ kiadminoznak…:)

  29. Prendick szerint:

    Földhözragadva!

    Na bumm. 🙂
    Nekem aszondták, hogy bírják az ellenvéleményt, meg pártatlan demokratikus, meg cenzúramentes, meg Hawaii a hely.
    Ha mégsem, akkor mindannyian így jártunk. 😉

    Pedig nagyon úri a modorom, és szépen növelem a kattintások számát. De ha nem férek be, hát nem férek be.
    Fix IP-m van, könnyű lesz kitiltani, tuti nem fogok visszajönni mindenféle proxykon át.

  30. Szila szerint:

    Kedves Pendrick!
    Köszönöm a kimerítő tájékoztatásodat. Igazad van, tényleg maradjanak, ahová valók, csak dühít, hogy a gondolkodó, értelmes fórumozókat minősíti egy agyatlan gép. Igen, most valamire rávilágítottál engem is. Nevezetesen arra, hogy nem feltétlen tudatos áruló az, aki folyamatosan azt az agymosott szöveget ismételgeti, amit a gazdi betáplált. Lehet, hogy egyszerűen csak nincs más útja annak, hogy valahol az életben biztonságban érezhesse magát a “gazda” védőszárnyai alatt. Természetesen ez abból adódik, hogy a képességei nem engedik, hogy önállóan gondolkodjon és cselekedjen, ám valójában egy eszközzé válik, a “tömeg” részévé. Csak tudod azt fájlalom, hogy amíg itt egyesek osztják az észt, addig nem csak ők, hanem a magunk fajták is és a gyermekeink is áldozatai az országromboló, kifosztó folyamatnak. Majd eljön az ideje, amikor úgymond átpártolnak oda, ahova az érdekeik kívánják, mert az ilyenek mindig oda forognak, mint a napraforgó a fény felé.
    Az a jó, ha valaki elgondolkodik és hasznos vagy nem, de a közösség érdekeit szolgálva megy tovább az úton. Talán pillanatnyilag nem kifizetődő, mert azoknak is tapossa az utat, akik éppen itt köpködik, de erre valók a megvilágosultak és őket hívja az igaz történelem hősöknek. Úgyhogy Prendick nagyon jó, hogy itt vagy és mutatod a fényt a sötétségben.

  31. Prendick szerint:

    Szila, ez kedves Tőled, de azért egy kicsit túlzásnak érzem. Nem vagyok én próféta, csak elmélkedem itt a dolgok velejéről.
    A tömegről kifejtettekben teljesen igazad van.

  32. Bubus szerint:

    A primitívség vagy a füstbomba-készítés nem “trendiség” kérdése.

    Mindenkinek joga van a véleményéhez, ez igaz.

    De gumibottal ütni-verni, puskával, könnygázgránáttal védtelen és okot arra nem adó tömegbe lőni, embereket kínozni, kővel, tojással másokat megdobálni már nem pusztán a vélemény egy formája, hanem mások személyes jogainak – esettől függően – súlyos vagy kevésbé súlyos megsértése.

    Ha a magyar politikai élet az MSZP-SZDSZ és a Tomcat-Budaházy-Toroczkai szintre süllyed, akkor cseszhetjük. Mert félreértés ne essék, egy szinten vannak, és nem kevesen érzik úgy, többek között én is, hogy egymásnak is dolgoznak.

  33. Gordon szerint:

    Szegény Prendick magyarázza itt a bizonyítványt. Marhára ideges… Holott egyértelmű, hogy a Jobbik léte melyik politikai csoportosulás érdeke. Nyilvánvaló, hogy ezért szponzorálni is fogja őket, mert bár a Jobbik nagyhangú tőkellenes politikát folytat, de azért a banzájhoz nekik is tőkére van szükségük. A Jobbiknak is kifizetődő, hiszen van “jövedelmük”, és nem kell dolgozni.

    Nyomják itt a hülyítést olyan buta kérdésekkel, mint pl:
    “Miért nem akarták Orbánék megbuktatni a kormányt ennyi év alatt?”

    Aki csak felületesen ismeri az 1949.évi “huszast”, nos az tisztában van a lehetőségekkel. Prendick és a többi jobbikos bértollnok ezt nyilvánvalóan tudja. Hsz-eik azért igazán körmönfontak, mert úgy tesznek, mintha a keretekről nem is tudnának, vagy az rájuk nem vonatkozna (látszólag felülhelyezik magukat az alkotmányon, holott ez a gyakorlatban képtelenség előzetes vagy utólagos szankciók nélkül).

    Persze a Jobbik maga is úgy tesz, mintha a “huszas” nem is érdekelné. Persze ez is csak duma. A Magyar Köztrásaság alkotmányát minden politikai szervezetnek tiszteletben kell tartania. Ezt ők is tudják. Ezen semmilyen szociális és egyéb demagógia sem változtathat.

    „Állítólag mindig a konzervatív álláspont védelmezőjének kell érvekkel bizonyítania. (…)Valójában azonban nem a konzervatívokat terheli a bizonyítás kényszere, hiszen az éppen létezőt védik és végül is kimutatható, hogy mit akarnak.”

    /Roger Scruton/

  34. Prendick szerint:

    Bubus, tényleg azt akartad leírni, amit látok? Hogy az a felelős a verésért, akit jól megvertek? Főleg Torockaiékat ütik, biztos reuma ellen kérték az emeszpés barátaiktól.
    Ne mókázz már.

    Egyébként én is fenntartom a véleményemet. Úgy vélem ugyanis, hogy amikor egy kormány lövetni kezdi a polgárait, átlépett azon a szinten, hogy puszta szájalással kelljen ellene fellépni.
    Akkor már aki csak szövegel és békésen sunnyog, állást foglalt a szemkilövők mellett.

    Értem, hogy ez kínos, és a legjobb úgy elterelni a figyelmet, hogy vadul fikázzuk az áldozatokat, hogy ugye maguknak keresték a bajt, de attól még sajna tény marad, hogy volt aki fellépett a rablóbanda ellen, a többi meg csak a háttérben sopánkodik azóta is.
    Vannak esetek, amikor a gyáva többségnek illenék csendben maradnia, éz ez pont az az eset.

  35. Szila szerint:

    Nem, Pendrick, nincs itt túlzás. Ez van, amikor az ember minden befolyásoltság nélkül a szívéből szól, van elég bölcsessége és értelmi képessége értékelni a körülötte zajló események sorát. Én sem vagyok már csitri, megéltem ezt-azt. Semmi más nem befolyásolja a véleményemet és a cselekedeteimet, mint, hogy a gyermekeinknek jövője legyen. Sajnos az agymosottak ebbe sokszor belecsinálnak.
    Amúgy gordonkának kövér laci puszit küld és beírt a pártkönyvecskéjébe egy piros …. bocsi, akarom mondani egy narancspontot.

  36. Prendick szerint:

    Gordon, téged meg fog ütni a guta. 🙂
    Egyre összefüggéstelenebb, amit írsz. Rossz jel.

    Nem kell magyarázkodni. Orbán nem mert, vagy nem akart fellépni. Ezzel bebetonozta Gyurcsányékat, tehát bűnrészes a Fidesz a mostani helyzetben.
    MIt lehet ezen még rágni?

  37. Szila szerint:

    Szegény Gordon szerintem amíg más a Bibliát olvasgatja elalvás előtt, ő meg a “huszast”. Csak rá ne menjenek az idegei. A többit én sem értettem, mert tényleg összefüggéstelen. De legalább megpróbáltam.

  38. Prendick szerint:

    Szila, sajnos az a trükk itt is, mint múltkor a “cigánybűnözős” vitában. Jön Gordon és addig személyeskedik, amíg lezáratja a témát.
    Ez is jelzi, hogy azért a fideszeseknek is szokni kell keményen a demokráciát. Mert szívesen beszélnek róla, de ha művelni kell, kibújik ám a sértett dühöngés, ha a szent teheneiket birizgálja valaki.

    Kiváncsi vagyok, igazam lesz-e. 😉

  39. Szila szerint:

    Azt nem bírom, hogy mindig a vita hevében, annak kellős közepén tűnik el. Hozzánk vág néhány mosdatlan jelzőt, nem reagálja le a felvetett témát és a kérdéseket, csak idepiszkít valamit és felszívódik. Nem tudom, fogalmam sincs, hogyan akar bennünket meggyőzni és a feljebbvalóinak megfelelni ezek után?! Nem lesz ebből kinevezés!!!

  40. Bubus szerint:

    Prendick, kételkedem a realitásérzékedben.

    És nem kell szándékosan félreérteni dolgokat. A Tomcat-Budaházy-Toroczkai féle csapat ugyanúgy tojik a demokráciára, mint a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai csapat, csak éppen a tisztességtelen játék másik térfelén rúgja a labdát.

    Volt alkalmam látni, hogy mit műveltek, és hogyan. Mindkét társaságtól undorodom, és mellesleg nem csak nekem van az az érzésem, hogy Tomcat-Budaházy-Toroczkai csapatból van olyan is, aki a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai csapatnak dolgozott. Ha nem közvetlenül, közvetve biztosan. Gyurcsány politikai életben maradását leginkább nekik köszönhetjük, annak, hogy Gyurcsányék folyamatosan fenn tudták tartani a “náci rém” fenyegetésének képét.

    Ha csak egy kicsit is visszaemlékeznél, emlékezhetnél rá, hogy mindig akkor volt balhé, amikor az pont jól jött Gyurcsányéknak.

  41. Prendick szerint:

    Az a kérdés, hogy mi jön jól Gyurcsányéknak? Illetve az, hogy kinek nem jön jól.
    Alig hiszem, hogy jól jön egy kormánynak, ha kiderül róla, annyira utálják, hogy a tüntetőket szét kell lövetnie. Mást nem profitálnak belőle, legfeljebb annyit, hogy a saját elkötelezett táboruk még jobban összezár. Na de kit érdekel, hogy akik eddig is összeértek, egymás nyakában vannak-e már.

    Akinek nem jön jól, az a Fidesz. Kiderült ugyanis, hogy a Fidesz jobban fél a radikálisoktól, mint bárki is gondolta volna. Ugyanis kellenének a szavazók, de csak úgy, ha Kövér Laca bajsza lenne a vezérlő zászlajuk. De nem akar összjönni.
    Na meg ami a legfontosabb, kellenének a balról elcsábított szavazók, akik esetleg meggondolják magukat, ha a Fidesz nem elég serény abban, hogy minimalizálja a nemzeti radikális törekvéseit. És ugye a győzelem a legfontosabb, nem az elvek. Azokat majd hozzáigazítják a lehetőségekhez, ahogyan megszoktuk.

    Ugye mindketten tudjuk, hogy csak akkor lesz kétharmad, ha a bizonytalanokon túl, odaátról is átszavaznak. Ők meg többen is vannak, mint a radikálisok. Ezért van az, hogy Te is, a fideszes szócsövek is, elkezdtétek lelkesen szapulni a jobb oldal szélét.
    Taktika.

    A Jobbik meg a Fideszből harapdálja a mérsékelteket, le is szelidültek az utóbbi időkben, sőt a Gárdát is addig faragták, hogy engedelmes bárányka legyen.
    Itt van a front.
    Az MSZP már rég nem ellenfél.

    Torockaiék meg performanszot nyújtanak azért, hogy az elkötelezett jobbosok ne tunyuljanak el.

    Mondjuk Tomcat biztosan nem kampányol a Jobbiknak, nagyon durván megszivatták őt Elődék a választásnál.

    Szal a lózungokon túl van pálya a realitásoknak is.

  42. Bubus szerint:

    Több tekintetben is tévedsz.

    Egyrészt az elvek a legfontosabbak, és ezért nem lehet a Fidesz szélsőséges és antidemokratikus. Ha ugyanolyan lenne mint az MSZP, mi lenne a különbség, miért kellene bárkinek is rá szavaznia?

    Másrészt a szavazótáborok semmit sem változtak a pártszimpátia tekintetében. Az MSZP szavazói látják, hogy dilettáns barmok a párt vezetői, ezért passzívak lettek. Semmi más nem történt a baloldalon, pl. nem mentek át a szavazók a Fidesz táborába, és nem is fognak átmenni. Bocs, azt be kell ismerni, hogy néhányan a szélsőségesebbek, a cigány- és zsidógyűlölők közül átszivárogtak a Jobbikba.

    Harmadrészt, a jobb oldalon megjelent egy olyan új párt, amelyik rendkívül ellenséges a Fidesszel, sőt, ma már nem is az MSZP-t látja ellenfélnek (ez jól látszik itt is). Ha megfigyeled, a Jobbik szimpatizánsai még akkor is a Fideszt ócsárolják, amikor a egy-egy cikkben valami MSZP-s stikliről írnak. Nekik, és ebben te is benne vagy, már csak a Fidesz ócsárolása a legfontosabb.

    A jobboldalon nem nőtt a szavazók száma, csak részben megoszlott. Ha a baloldal bármilyen úton-módon el tudja vinni a régi választóit az urnákhoz, újra nyerni fog. Ez a helyzet most rendkívül valószínűtlen, de attól még lehetséges. Egy ilyen helyzetben azonban a Jobbik döntené az MSZP javára a választást, a balliberális oldalon ugyanis már nincs olyan párt, amelyik megosztaná a szavazótárbort.

  43. Prendick szerint:

    Bubus, neked ezt így kell látnod, mert elkötelezett vagy. Ha nem így látnád, nem is lehetnél fideszes.
    Nem gondolkodási probléma ez, hanem viszonyítási alap és perspektíva kérdése. Ha benne ülsz a hajóban, együtt is úszol vele.

    Számomra meg világos innen a partról, hogy az emeszpé lyukas hajója örülhet, ha nem süllyed el. Te azért nem látod, mert evezel keményen én nem látsz ki.
    Se a Jobbiknak, se nekem nincs különösebb ok az emeszpével foglalkozni. Amióta világos lett, hogy ki kell várni 2010-et a kormánybuktához, nem tényezők. Megreklamálom persze, hogy addig is ellopnak minden mozdíthatót, de ebben náluk büntetőjogi felelőséget látok, ellenben a Fidesznél politikait. Mert a nagy demokratikus szájtépésben nem tagadható, hogy csak rajta múlott, hogy még mindig ott lophatnak.

    A Jobbiknak meg az az érdeke, hogy ők legyenek a mérleg nyelve az eszdéesz helyett. Ez teljesen érthető.

    Azt már nem is mondom, hogy ha a Fidesz erről a minimum kétharmadról megint képes lesz jövőre elbukni egy választást, akkor ne a Jobbikkal foglalkozzanak, hanem menjenek a sunyiba. Mert akkor tényleg ennyit érnek, szimpla protestpárt, mint anno Olaszországban Ciccolináéké.

    Szal kéretik bírni a kritikát. Nem az fogja meghozni a győzelmet, hogy hangosan fikázzátok az aprócska ellenfeleket, akármennyire éles is azoknak a nyelve.

    Én például megígérem, hogy 2014-ig, akármilyen indokot adtok, jót rugok a Fidesz fenekébe, mert biztosan ti lesztek addig a Hatalom. Ezt hívják ugyanis társadalmi kontrollnak. Tessék úgy működni, hogy ne legyen rá alkalmam. 😉

  44. Gordon szerint:

    Pár vezérgondolat a Jobbikos kommunikációból (melynek alapja egy zavarosnak tűnő, de annál körmönfontabb gondolkodás):
    – az MSZP-vel ők nem foglalkoznak (tehát nyílván az ellopott pénzekkel sem)
    – a Fidesz tehet róla, hogy az MSZP még hatalmon van és lophat ( holott tudjuk, ez nem így van, hanem egyszerű parlamenti matek kérdése)
    – ha az MSZP – bár szerintük nem kell foglalkozni vele – de ha mégis nyerne, akkor azért a Fidesz lesz a hibás
    – a Fidesz egyébként is “menjen a sunyiba”
    – a Jobbik legyen a mérleg nyelve az MSZP helyett
    – a Jobbik 2014-ig semmiféleképpen nem akar kormányzati pozíciót (hisz elképzelésisincsenek, valamint a szakmai hátté is hiányzik), elég nekik ha a mérleg nyelve lesznek. Azt a jövőben csupán egyéb (nem direkt kormányzati felelősséggel járó) pozíciiókra akarja bevállta (értsd.: fellelúősség elhárítás, csupán a megélhetés biztosítása)
    – a Jobbik nevű réteg- és zsákmánypárt lesz a “társadalmi kontoroll”
    – ha alkalmuk nyílik rá (találnak majd rá mondvacsinált semmivel sem alátámasztható ürügyet), akkor a Fidesz folyamtosan lőni fogják (tudjuk, mert megmondták: az MSZP-vel ők nem foglalkoznak)
    – a hosszabb távú stratégiák (pl.: egészségügyi, oktatási stb.) nem foglalkoztatják őket, de követelik az azonnali 3,60-as kenyeret

    A fenti tényekből láthatjuk, hogy mire megy ki a játék. Van egy kis megélhetési párt, mely az általános elégedetlenséget szeretné meglovagolni, és abban reménykedik, hogy az elégedetlenség hullámai majd besodorják a parlamente. Ha bent lesz ott sem kíván érdemi munkát végezni, és kizárólag a Fideszel akar “foglalkozni”.

    A fideszt tekinti ellenségének, vele akar foglakozni (“Se a Jobbiknak, se nekem nincs különösebb ok az emeszpével foglalkozni” – írta prendick), és azzal, hogy minnél több pozíciót meg tudjon magának szerezni az államigazgatásban (természetesena felelősség vállalása nélkül). Felelősséget emg azért nem akar vállani, mert tisztában van vele, hogy személyiállománya “nem túl acélos”, vezetőik jelentős része valószínűleg félművelt megélhetési politikus.

    Mindezek után én azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne üljön fel a Jobbiknak, mert vagy egy MSZP-s szatelitpárt, vagy kizárólag egy “megélhetési” formáció mindenféle konkrét, hossza távú elképzelések nélkül.

  45. Prendick szerint:

    Kövér Lászlót hallottuk, köszönjük!
    Az ütemes taps után le lehet újra ülni. 🙂

    /Én meg kérném vissza vitapartnernek Bubust, mert sokkal okosabb és elég ritkán szokta keresgélni a szarva közt a tőgyét a dolgoknak.
    A többire nem reagálnék, mert kb. annyira értette meg az írója azt, amit beszéltem, mintha valami süket olvasta le volna a számról, miközben háttal áltam neki. /

  46. Szila szerint:

    Ó, kedves Gordon! Ezt sikerült közel négy órán keresztül összemaszatolnod? A felsorolásod csakugyan alátámasztja a délelőtti félelmeinket, miszerint egészségügyi kockázattal jár, ha nagyon feldühíted magad. Vigyázz az egészségedre! A jelenlegi egészségügyi hálózat nem igen kedvez a felépülésednek. Mindaz, amit összehordtál a Jobbikról csak találgatás, hisz nem vagy jövendőmondó, hogy előre tudd mi fog történni. Viszont az agymosásod helyszínepárt már elkövette a bűneit, nem kívánom Prendicket idézni.

  47. Bubus szerint:

    Gordon láthatóan alaposan utánajár dolgoknak. Ezt talán nem kellene hátrányként említeni.

    Mivel én a demokráciában látom az egyetlen hosszú távon is pozitív társadalmi rendszert, én most is azok után megyek, akik ugyanígy gondolkoznak. Nekem nem jön be senki, aki állatkodik, álljon bármelyik oldalon is.

    A Budaházy-Toroczkai párosból az egyiknek volt szerencsém látni az egyik műsorát egy kicsit más szemszögből. Amikor ment a fesztivál egy bizonyos helyen, Gyurcsány gond nélkül ment egyik ünnepi helyszínéről a másikra. A nagy disznó feje egyszer csak ott tűnt fel előttem némi rendőri kísérettel, de nem túl naggyal. Amikor Gyurcsány már a helyszínen volt, és nem lehetett megzavarni, ezek pont akkor indultak el “megzavarni”. Egy kicsit kilóg a lóláb, ezek szerintem úgy mozogtak, ahogy a titkosszolgálat fütyült nekik.

    A Jobbik nekem ma még az a fekete ló, ami megosztja a jobboldali szavazótábort, miközben a balliberális tábor most már egyetlen párthoz tartozik. Nekem a Jobbik túl vad, nem érzem, hogy demokratikus lenne, sőt, szerintem a pártot szélsőségesnek titulálóknak van igazuk, csak nem mertek még előjönni a valódi énjükkel.

    Bármennyire is örülök ugyanakkor az SZDSZ bukásának, ez rövid öröm lesz (de azért pezsgőt bontok rá). Az MDF bukásának viszont most már nem örülök: addig nem estek szét teljesen, amíg úgy csináltak, mintha jobboldali konzervatív párt lennének. Most viszont, amikor Dávid Ibolyka vállalta végre valódi önmagát a Lajcsival, szétesnek. Kár értük, pár tízezer szavazót lefaraghattak volna az MSZP-s táborból.

  48. Prendick szerint:

    Bubus, Gordon utánajár a dolgoknak, de két hibát követ el közben rendszeresen. Megelégszik az első guglis találatokkal és nem olvassa el figyelmesen a vitapartnere szövegét. De mindegy, nem ő a téma.

    Hidd el nekem, hogy nem öncélúan kötekszem itt /illetve általában nem ;)/, hanem úgy vélem, nem árt, ha itt is megismernek páran egy a köreiktől merőben távol álló álláspontot. Nem árt az. A belterjesség megöl mindent.
    Ugyanis én nem azt mesélem itt, hogy miért jó mondjuk a Jobbik. Jó a túrót. Arról beszélek, miért hasznos. Mert akármilyen vad, akármilyen szélsőséges, lényeges, hogy ebben az országban, ami az utóbbi években nagyon eltolódott vadliberális irányba, legyen egy ütőképes, szélsőjobbos ellenzék, ami helyreteszi a közepet.

    Kicsit olyat várok tőlük, mint a szlovákoknál Slotától, akinek a szintén nem túl szalonképes bandája elérte, hogy az ottani kissé fideszlangyos középpárt egész határozott nemzeti politikát folytasson. Szép eredménnyel.
    Az eddigi “Merjünk kicsik lenni” nem jött be.

    Szükséges, hogy legyen valaki belső körön, aki kimondhat olyan dolgokat, amit középen nem szalonképes kimondani, de az ország zömét erősen foglalkoztatja. Eddig ezeket a dolgokat csak liberális oldalról lehetett kimondani és lőn könnyűdrogozás, pozitív diszkrimináció, külföldre hajbókolás, médiaszemét, stb. Nem baj, ha kicsit átbillenünk egy időre.

    Személy szerint meggyőződésem, hogy a Fidesz toronymagasan nyeri a választásokat. De nem szeretnék kétharmadot. Egyrészt abba várhatóan belehülyülnek, másrészt megkapnák a kibukott ballib oldal hataloméhes elvtelenjeit, aztán alig hiszem, hogy tudtok valamit kezdeni velük. Én köztük edződtem, hidd el nekem, hogy nem vagytok elég erősek, fertőznek, mint a lepra.

    Budaházy-Toroczkai olyanok, mint a harcikutya. Mennek mindennek neki. Igazából nincs jelentőségük, kimanővereztek mögülük. De minden országban vannak ilyenek, itt is elférnek.
    Hogy az emeszpé segíti a Jobbikot? Lehet. Nem kölcsönös persze, de kivételesen hasznos. Biztos azt gondolják, gyengítheti a Fideszt. Hülyeség persze, mert a Fidesz így is túl erős és ahogy fentebb írtam, szükséges, hogy egészséges szinten maradjon a győzelme.

    Persze Te, mint elkötelezett biztos szeretnéd, hogy a kedvenceid taroljanak, ezt megértem. De nem lenne jó. Sokak szerint nem.
    De majd meglátjuk.

    Meglepő, de én nagyon utálnám, ha mondjuk a Jobbik megnyerné a választást. Valóban karrieristák és valóban beültek egy üres politikai szegmensbe. De ugyanez igaz volt régebben a Fideszre is, akik teljesen előzmény nélkül, roppant ügyesen telepedtek be az MDF halálakor a nemzeti közép szerepébe. Mi ezzel a baj? Semmi.
    A politikába nem elvhű forradalmárok kellenek, hanem olyan dörzsölt emberek, akik el tudják rendezni a dolgokat.

    Mindenkinek legyen meg a maga szerepe, amit vállalt. Tehát a Fidesz hozza a mérsékelt nemzeti vonalat, az eszdéesz legyen marginális vadliberális, a Jobbik erőltesse a radikális nemzeti kérdést, az emeszpé meg kegyetlen ellenzékként tartsa kordában a kormányzó Fideszt, hogy ne válhassanak olyanná, mint ők.

    Ehhez az eszményi parlamenti arány, szerintem, 55-60% Fidesz, 10-15% Jobbik és 30% MSZP. A többiek pihenjenek egy ciklust.
    Mondjuk várható, hogy a Fidesznek több lesz, a Jobbiknak kevesebb és sajnos bejuttatják az SZDSZ-t, ami rontja a képet. Ennek több hátránya van, de túl hosszú lenne kifejteni.

    Összefoglalásul azt mondom, hogy teljesen szükségszerű, hogy a Fidesz és a Jobbik egymással csatázzon, mert mindkettőjüknek előnyös. A Fidesz szerez szavazatokat középről, a Jobbik szerez a Fidesz széléről, az MSZP nem tudja a Fidesz ellen kijátszani a szélsőséges kártyát.
    Még az is hasznára lehet a Fidesznek, hogy a saját, nehezebben kezelhető radikálisait átpasszolja, a helyükre meg hoz középről könnyen kezelhető birkákat.
    Majd amikor kormányoznak, nem csak egy oldalról kapnak támadást, hanem mindkettőből, így a kompromisszumos döntések nem mindig a libsiknek jelentenek engedményt, mint eddig, hanem paritásos alapon a radikális nemzetieknek is.
    Ez meg jó lesz az országnak, úgyhogy hajrá.

    Mi meg harcoljunk szépen tovább. 🙂

  49. Prendick szerint:

    Off: Hú a mindenit, ilyen hosszút nem kéne írnom. Ki fogja ezt mind elolvasni?
    Legközelebb visszafogom magam.

  50. kontrolcé + kontrolvé szerint:

    Ne tedd. Én speciel szeretek Prendick hozzászólásokat olvasni. 😉

  51. Prendick szerint:

    Ennek örülök. A vitapartnerek zöme nem mindig veszi rá a fáradságot a válasza előtt. Jó tudni, hogy azért olvas valaki.
    Bár azért némileg szerénynek látom az esélyt arra, hogy állandó publicisztikai rovatot nyissak a Csepel.infon. 🙂

  52. Gordon szerint:

    Nem hiszem, hogy a hosszú hsz-ei miatt kiprenderítenék innen prendicket. Ezt tapasztalatból mondom.

Itt lehet hozzászólni !