Elutasították a svájciak az alapjövedelmet

Mandiner, Csepel.info

Elutasították a svájciak az alapjövedelmet

Országos népszavazást tartottak Svájcban az alapjövedelem, vagyis a mindenkinek alanyi jogon járó ingyenpénz bevezetéséről. A kezdeményezők szerint mindenkinek 2500 frank (mintegy 700 ezer forint) járna. Magyarországon a PM akarja bevezetni az ingyenpénzt, amely több százezer fővel növelné a nem dolgozók számát. A PM szerint a henyélés tiszteletet érdemel, és a dolgozó embereket ezért büntetőadóval kell sújtani.

Az eddigi adatok alapján a svájci szavazók több mint háromnegyede nemmel szavazott az alapjövedelemre, pedig a havi 700 ezer forintos henyélési pénz elég vonzó lett volna.

Az alapjövedelemről szóló népszavazást a BIEN nevű alapjövedelem-párti mozgalom svájci szervezete kezdeményezte. A felvetésük szerint a svájci államnak alkotmányba kellene foglalnia minden állampolgár emberhez méltó létezésének biztosítását.

A javaslat szerint minden felnőtt ember 2500 frankot (mintegy 700 ezer forintot) kapna az államtól. A gyerekeknek 625 frank (176 ezer forint) járna.

A svájci államszövetség szerint egy ilyen alapjövedelem bevezetése évente 208 milliárd frankba, a GDP 35 százalékába kerülne. Minden nagyobb párt elutasítja az alapjövedelmet, a jobboldali populista Svájci Néppárttól a liberálisokon és kereszténydemokratákon keresztül a szocialistákig – ahogy a gazdasági és agrárszervezetek is ellene voltak az ötletnek. Csak a svájci zöldek álltak a javaslat mellé.

A vasárnapi népszavazáson a svájci szavazók 23.1 százaléka mondott igent az alapjövedelem bevezetésére – vagyis a szavazók több mint háromnegyede elutasította azt az eddigi adatok alapján. Ez lett az egyik legsikertelenebb népszavazási kezdeményezés az elmúlt években Svájcban.

3 hozzászólás “Elutasították a svájciak az alapjövedelmet” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    A “gondolat atyja” elmondja, hogy mi ebben a lényeg:
    http://rtl.hu/rtlklub/magyarulbaloval/allami-alapjovedelmet-mindenkinek
    Nem magyar ötlet!

  2. Nagyapó szerint:

    A szakszervezetek is ellenzik az alapjövedelem (2500CHF) bevezetését, mert ők a minimálbér emeléséért (4000 CHF) küzdenek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Hudák János szerint:

    “Magyarországon a PM akarja bevezetni az ingyenpénzt, amely több százezer fővel növelné a nem dolgozók számát. A PM szerint a henyélés tiszteletet érdemel, és a dolgozó embereket ezért büntetőadóval kell sújtani.”

    Csodásak és persze meggyőzőek ezek a mondatok, csak sajnos a legkevésbé sem fedik a valóságot. Ha veszi valaki a fáradtságot és utánaolvas a dolognak, nem csak vagdalkozik tudatlanul, akkor nem ír le ilyen mondatokat. Egyébként a Párbeszéd Magyarországért Alapjövedelem javaslata elérhető az alapjovedelmet.hu oldalon, ha valaki valós információk alapján szeretne véleményt alkotni.

    A fentiekkel szemben a tény az, hogy ahol kísérleteztek alapjövedelem bevezetésével, nem csökkent az emberek munkavállalási hajlandósága, ellenkezőleg, az addig teljesen nincsteleneknek lehetőséget adott arra, hogy munkát vállaljanak, akár távolabb a lakóhelyüktől. Sehol nincs szó a javaslatban arról, hogy a henyélés tiszteletet érdemelne. Ahogy arról sincs, hogy a dolgozó embereket büntetőadóval kell sújtani. Ezzel szemben a javaslatunk bevezetése a munkavállalók döntő többségénél is jövedelemnövekedéssel járna, és csak az átlagnál jóval többet keresőknek kellene a többkulcsos adó miatt többet fizetni. A minimálbér úgy nőne meg több mint 30.000 Ft-tal havonta, hogy a munkáltatónak egy fillérrel sem kellene többet fizetni.

    Összességében 10-ből 9 ember járna jól az Alapjövedelem bevezetésével, ráadásul a gazdasági szerkezet egészséges átalakításával jótékony hatással lenne egész Magyarország számára.

    Hudák János
    Önkormányzati képviselő
    Párbeszéd Magyarországért

Itt lehet hozzászólni !