A cél: minél tovább tanulhassanak a roma lányok

Inforadio.hu

Pályázattal segíti az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt, hogy minél több roma lány végezze el a középiskolát. Mentorprogramot indítottak és délutáni, hétvégi foglalkozásokat szerveznek. Most a roma lányok csaknem 80 százaléka már az első középiskolai évben lemorzsolódik.

Régóta komoly gondot okoz, hogy nem csak a roma lányok, de általában a roma fiatalok igen hamar kihullanak az iskolából. A roma nőknél érzékelhető leginkább a hiány: az ő foglalkoztatottságuk alig éri el a húsz százalékot. Ez ugyan javuló arány – öt évvel ezelőtt 10-15 százalékos volt ez az adat – de mégis rettenetesen kevés. Az ugyanis nem tud munkát vállalni, akinek borzasztó alacsony a végzettsége – mondta el az InfoRádiónak a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

Mindent megteszünk azért, hogy ezek a fiatalok mindenképpen bent maradjanak az iskolában. – tette hozzá Langerné Victor Katalin.

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a középiskolák első évfolyama a legkritikusabb, ekkor morzsolódik le a legtöbb fiatal. Az adatok szerint a roma diákok mintegy 25 százaléka marad benn a középiskolában, míg a nem roma tanulóknál ez az arány 80 feletti.

Eddig már lehetőséget adtunk a kora gyermekkori segítségnyújtásra, az ingyenes óvodai étkezésre, ösztöndíj programjaink vannak. A roma lányok azonban – akik korán abbahagyják az iskolát és hamar családot alapítanak – még ilyen speciális segítséget eddig nem kaptak – hangsúlyozta Langerné Victor Katalin.

Az EMMI civil szervezeteknek, egyházaknak, önkormányzatoknak és szociális intézményeknek írt ki ezért pályázatot, olyan körnek, akik ezzel a problémával a terepen találkoznak és van már gyakorlatuk abban, hogy ezt a kiszolgáltatott csoportot fel tudják karolni.

Ez ugyanis igen érzékeny téma: nem egy-egy lányt kell ugyanis csak önmagában segíteni, hanem ismerni kell hozzá a családját, az iskoláját, kapcsolatot kell tartani a pedagógusaival, a szüleivel. Meg kell győzni ezeket az embereket, hogy minden segítséget adjanak meg a lánynak ahhoz, hogy az iskolában maradhasson – jelezte a helyettes államtitkár.

Beszámolt arról, hogy leginkább észak-magyarországi és dél-nyugat-magyarországi kistelepülésekről nyújtottak pályázatokat a tárcához. Ezeken a településeken nagyon alacsony a nők iskolázottsága és itt vannak a leginkább veszélyeztetett gyerekek: olyanok, akik annak vannak kitéve, hogy sajnos ők is hamar, végzettség nélkül abbahagyják az iskolát.

Tehát szüleik útját járják be, így a szegénységet újratermelik – mondta Langerné Victor Katalin.

Forrás: Inforadio.hu

6 hozzászólás “A cél: minél tovább tanulhassanak a roma lányok” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Azért a minél tovább tanulásnak valahol határt kellene szabni!
    Túlzásnak tartom, hogy az általános hatodikban szülje meg valaki a harmadik gyermekét! 😛

  2. kerdezo szerint:

    Grün,
    Már megbocsás, detenagyonhülyevagy :mrgreen:

  3. Grün Izidor szerint:

    kerdezo!
    Igyekszik az ember! 😛
    Ennek ellenére nem a minél tovább tanulásra, hanem a minél előbb végzésre helyeztem a hangsúlyt!
    Pedig akár Győzike is lehettem volna!
    https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/13082668_1772132139683102_4701559399509917161_n.jpg?oh=47af4c77855aafc1d6a6b3145fa0a17c&oe=57E85F3C

  4. Nagyapó szerint:

    Nagyon fontos a cigányság felzárkóztatása (jobb munkaerők, mint a migránsok). Komoly gond azonban, hogy oktatásuk kiemelésekor a libsik szegregációt üvöltenek, amit Brüsszel örömmel
    visszhangzik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Letiltatni szerint:

    Oktatás? A párttárs cigányok egymással versenyezve, súlyos milliókat lopnak el az adófizetőktől, “felzárkóztatás” címszóval.

  6. Grün Izidor szerint:

    Letiltatni!
    Csak akkor fosnak be amikor a “Híd a munka világába” programban már csak át kelleni menni a hídon!
    Na azért arról nem volt szó hogy dolgozni is kell! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !