Csepel történelme – a Rákóczi út bontása

v39endre

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Amikor az illetékesek eldöntötték, hogy Csepelen lakótelepet kell építeni az akkor még jól prosperáló gyárak dolgozói részére, Csepel történelmi belső területét ítélték lebontásra. A lebontás megtörtént, a lakótelepeket felépítették, de a gyárak időközben megszűntek, vagy összezsugorodtak. A munkások már máshol dolgoznak – ha van mit dolgozni. Itt csak egy alvó város maradt.

De a régi, kedves Csepel már nincs többé. Sajnos azóta is időnként lebontanak egy régi épületet, mint legutóbb az 1911-ben épült Takarékbankot. Pedig ez jó lett volna egy Csepel-múzeumnak. A fentiekben néhány fénykép látható a bontásról. E képek filmjei a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonából került hozzám, szkennerezés által.

Forrás: v39endre

6 hozzászólás “Csepel történelme – a Rákóczi út bontása” bejegyzésre

  1. bagoly szerint:

    Az első képen látható Rákóczi-Karácsony utcai sarkon lévő közért elődje egy sport bolt volt, ahol nagyapám 1959-ben 220 Ft-ért vett egy légpuskát. (reszkessetek verebek).

  2. bkrix szerint:

    Ott laktam a Csepel Galéria mellett. 🙂

  3. hihetetlen szerint:

    Jó volt látni ezeket a régi képeket. Felidéztek egy-egy elfeledett emléket. Köszönöm ! 🙂

  4. v39endre szerint:

    Kedves kommentelők és érdeklődők.
    Van még sok kép, levelezőlap és dokumentumok. Csak az a baj, hogy ez alapjában véve egy politikai blog, amely csak ritkán ad helyet ilyen történelmi visszatekintésre. Például már több, mint 2 hete átküldtem egy 10 db.-os lev.lap gyűjteményt a 20. század elejéről. Azóta várom a megjelenését.
    v39endre

  5. F.I. szerint:

    Tudtok segíteni, hogy melyik kép hol készült?

  6. v39endre szerint:

    Kedves kommentelők, érdeklődők és F.I.
    E képsorozat a csepeli Rákóczi út házairól készült, sorban az Iskola és a Karácsony Sándor utca sarkán állt Baromfi bolt között. Az Iskola mellett egy orosz rendszámos teherautó halad. A Baromfi bolt jól felismerhető a feliratáról. Ennek helyén áll jelenleg a könyvtár. A Házszámokat nem tudom rekonstruálni, mert a képek szűkítve vannak.
    Honlapomon : http://www.v39endre.hu címen a HT – 15 fejezetben e képsorozat és egyéb csepeli lebontott épületek képei is megtalálhatóak. A honlapot időnként bővítem. Kapcsolatba kerülhetünk a honlapon megtalálható e-mail címen.

Itt lehet hozzászólni !