Múzeumok éjszakája Csepelen

Csepeli Városkép

Egyéb helyszínek: http://muzej.hu/

muzej_2016_A3

Immár 13 esztendeje, hogy elindult ez az országos múzeumi program, melynek célja a tanítva szórakozás és a szórakozva tanítás. Vannak, akik azt hiszik, aki a múzeumokat bújja, a múltban él. Pedig épp ellenkezőleg! Inkább megnyílunk a jelenre és a jövőre. A múzeumok tele vannak olyan alkotásokkal, amelyeknek hatására észrevétlenül megfogalmazódik bennünk a vágy a szépség, a harmónia, a helyes arányok iránt.

Amikor a színek és a formák tökéletesen tükröznek egy bizonyos művészi látásmódot, amikor a festő, a szobrász, az iparművész szemével látjuk mi is a valóságot, akkor átértékelődik a valósághoz való viszonyunk. Ráébredünk, hogy milyen csodálatos ez a világ! „Vannak festők, akik a Napot sárga folttá alakítják át. És vannak mások, akik Nappá alakítanak át egy sárga foltot”– mondta Picasso. Igen, erről van szó. A művészet így képes megmutatni, hogy a világ kimondhatatlanul sokszínű és gazdag, és a világban az ember tartogatja a legtöbb meglepetést, amit érdemes megismerni, megélni! Ez nem a múlt, ez a jelen és a jövő. S a múlt darabjai is arra inspirálhatnak, hogy tegyük legalább olyan széppé és hasznossá az életünket, mint azt elődeink tették.

 2016-ban a Múzeumok Éjszakájának tematikája a „Hősök, felfedezők, újítók” címet viseli, és „fővárosa” Kecskemét, Katona József szülővárosa. A Múzeumok Éjszakáján a látogatók a sok helyszín bármelyikén személyesen is találkozhatnak az ő hőseivel, a felfedezők pedig a látogatók lesznek! „Ahol a Bánk Bán – mint a hazaszeretet üzenete – született, ott minden megtalálható, ami igazán jó és magyar” – mondta a város polgármestere. Kecskeméten meghirdették az idei Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó szakmai pályázatokat. Ezek arra ösztönöznek, hogy a Múzeumok Éjszakáján részt vevő közgyűjtemények és kiállítóterek minél gazdagabb programkínálattal, innovatív kezdeményezéssel és a helyi identitást és kötődést erősítő eseménnyel várják a látogatókat 2016. június 25-én délutántól kora hajnalig. A négy kategória önmagáért beszél: pályázati támogatást kaphat a legjobb, a leginnovatívabb, a legtartalmasabb programokat kínáló múzeum, valamint kiosztanak majd egy közönségdíjat is.

Tisztelt Múzeumlátogató! Szavazzon Ön is, éljen azzal az egyedülálló lehetőséggel, amelyet a magyarországi múzeumok kínálnak mindenkinek, aki meg akarja ismerni azt a szellemi valóságot, amely – Bernáth Aurél szavaival élve – a kép tárgya által testet ölt. Mert nem a kép tárgya a fontos, hanem ez a szellemi valóság. Ehhez visz közelebb az izgalmas felfedezéseket tartogató múzeumi éjszaka.

Balog Zoltán
az emberi erőforrások minisztere

5 hozzászólás “Múzeumok éjszakája Csepelen” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    “nincsenek hozzászólások”
    Tegnap még voltak!
    Vagy ez már egy harmadik cikk, Mr.Gabee?! 😛 😀

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Gondolkodom már, hogy időnként kellene csinálni egy tárolt változatot, de mindig frissítve! 🙂

  3. Grün Izidor szerint:

    fghfjhgkjhk!
    Vannak olyan cikkek!
    Állampolgársági eskütétel, megemlékeztünk, főhajtással tisztelegtünk, emléktáblát avattunk, díszpolgári címeket adományoztunk…..stb.
    Ott már elég bemásolni az aktuálisan letöltöttet, legfeljebb a képet cserélni! 😀
    .
    Mint a börtönben a számozott viccek!
    Bemondják a számot és félóra kacagás!

  4. késes szerint:

    Az Internet nem felejt:)))

    http://csepel.info/?p=49797

  5. csapajev szerint:

    Múzeumok Éjszakája ma is????
    Az a “több millió” ember,akinek itt munkája van,holnap hogy kezd? Milyen frissen?

Itt lehet hozzászólni !