Csepeli fúvószenekar a kultúráért

Csepel.hu

2

Több évtizedes múltra tekint vissza kerületünkben a fúvószene. A Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar az elmúlt években óriási sikereket ért el, melynek egyik csúcsa például a tavaly nyáron a Nemzeti Színházban Bogányi Gergely zongoraművésszel adott közös koncert volt. Péntek Jánossal, a zenekar karnagyával az év első felének történéseiről, sikereiről beszélgettünk.

Nemrég megjelent a népszerű Babalemez második része. Miben különbözik az új lemez az elsőtől?

A Babalemez 2. az „Altató” alcímet viseli. Az első lemezen inkább nosztalgikusabb számok voltak, ezen viszont megpróbáltunk olyan anyagot összeállítani, ami a kisgyerekek megnyugtatását, elaltatását tűzte ki célul. Itt már nem csak a fúvószenekar szólal meg, hanem olyan zeneművek is elhangzanak, ami kuriózum egy fúvószenekari előadásban. Egy jó barátom közreműködésével van rajta például zongoraszóló, a Fasang Árpád Zeneiskola igazgatója, Szentkirályi Aladár is hegedül a felvételen, valamint magam is három számban játszom klarinéton, zongorakísérettel. A felvételnek szép kerete van, egy kicsit élénkebb, felhívás jellegű barokk zenével indul, és stílszerűen egy takarodó, Rosso Il Silencio című darabja zárja.

A második babalemez az elsővel együtt már április óta része a babacsomagnak, remélem elnyeri a csepeli közönség, főképp a csepeli kisgyermekes családok tetszését.

A Babalemez után van-e másik nagy projektje a zenekarnak?

Készül egy lemezünk, aminek már csak a grafikai munkái vannak hátra, a felvételek már elkészültek. Ez egy úgynevezett protokoll-lemez, melynek az a célja, hogy különféle intézmények, iskolák, óvodák, vállalatok vehessék elő saját ünnepségeiken. Olyan anyagot tartalmaz, melyet hivatásos katonazenekarok szoktak játszani állami vagy egyházi rendezvényeken, ilyen például a Rákóczi-induló, a Szózat, a Székely Himnusz, de helyett kapott rajta koszorúzózene, és gyászinduló is. A Himnusz az eredeti hangnemben, és egy könnyebben énekelhető változatban is szerepel rajta. A lemezen a számok keretbe vannak foglalva: az elején egy fogadási induló, a végén pedig egy díszmenet induló hallható.

Örömmel vállaltuk el a protokoll-lemez elkészítését, hiszen korábban a Magyar Honvédség Központi Zenekaránál dolgoztam, és ott nem csak művészi, hanem protokolláris feladatokat is el kellett látni. Tudom, hogy zeneileg mindig nagyon precízen kellett dolgozni, akár esett, akár fújt. Remélem, nagyon hasznos lesz ezért az intézmények számára, hiszen egy-egy ünnepség fényét nagyon jól tudja emelni egy jó zenei aláfestés. Az élő zene varázsánál nincs szebb, de az önkormányzat is fogja tudni használni ezt a lemezt, hiszen van olyan időjárási helyzet, amikor erre szükség lehet. Az önkormányzati rendezvényeken amúgy kötelességünk részt venni, aminek nagyon szívesen eleget is teszünk.

Az Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar Csepelen már igen nagy hírnévnek örvend. Milyen fellépései vannak a zenekarnak, ahol öregbítheti a csepeli fúvószene hírnevét?

Május derekán vettünk részt a Dunabogdányban megrendezett Pünkösdi Fúvószenei Fesztiválon, ahol az ország számos részéből érkezett zenekarral játszottunk együtt. Ez egy különösen nívós fesztivál, két évtizede minden évben megrendezik, azóta nyolc országból mintegy 150 zenekar lépett már fel, így nagy örömmel tettünk eleget a szervezők felkérésének. A koncert anyagát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy ne csak a ma nagyon divatos könnyűzene, hanem a klasszikus fúvószene is képviseltesse magát. A szabadtéri koncertre a zord időjárás ellenére is rengetegen voltak kíváncsiak, pedig olyan erős volt a szél, hogy a kottatartókat is felborította. Ennek ellenére jó hangulatú, vidám koncertet tudtunk adni, mely teljes egészében látható volt a regionális Danubia Televízió műsorán.

Emellett az iskolaév lezárásáig két ifjúsági interaktív hangversenyt tervezünk, egy óvodában és egy szakközépiskolában, hogy az ifjúsággal jobban megszerettessük a fúvószenét. Különösen az óvodás korosztály nagyon fogékony, tetszik nekik a hangszer, nem csak nézegetik, de akár bele is fújnak. Ebből a rendezvényből szeretnénk többet is szervezni, ősztől minél több intézményben igyekszünk megjelenni interaktív hangversenyünkkel. Fontosnak tartjuk, hogy híre menjen: ez a fúvószenekar sokat tesz az ifjúság neveléséért, és különösen feladatunknak tekintjük a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésében való aktív segítséget.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !