Brutálisan növekszik a munkanélküliség

Index

Munkanélküliség

Idén az első negyedévben 9,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. A mutató elképesztő sebességgel közelít a két számjegyű tartomány felé: tavaly a 4. negyedévben még csupán 8 százalékon állt a mutató.

A munkanélküliségi mutató az elmúlt négy évben 7-8 százalék között mozgott, a mostani “kilövés” ehhez képest nagyon intenzív – írja a Portfolio.hu. Egy negyedév alatt 66 ezerrel emelkedett az állástalanok száma.

Ennél is jelentősebb mértékben ugrott meg a foglalkoztatottak létszámcsökkenése. 117 ezer ember veszítette el az állását – aki nem munkanélküli lett, az kimenekült az aktív szférából. Nem véletlen, hogy az inaktívak száma 40 ezerrel emelkedett.

Az amúgy is lagymatag hazai munkerőpiacra nagy erővel tört rá a globális gazdasági válság, ami elbocsátásokban, cégcsődökben is jelentkezett. Eközben a munkaerő-felvétel is kisebb lehetett az óvatosság miatt, így a mostani munkaerőpiaci folyamatok törvényszerűnek mondhatók. Ugyanakkor az alkalmazkodás erőteljesebb a vártnál.

A mély recesszióba süllyedő magyar gazdaságban a foglalkoztatottság mellett a bérdinamika is jelentősen visszaesett. Mindez a hazai bértömeg jelentős zsugorodásával járhat. Ez azért is érdekes, mert a Bajnai-csomag egyik “fájdalommentes” eleme volt eredetileg, hogy optimistább bértömeg-alakulással számolva a kormány “talált” nagyjából 50 milliárd forintot büdzsében. Azóta azonban a kabinet módosította az idei bértömeg-várakozását, és az 1 százalékos csökkenésről 2 százalékos esésre korrigált.

Most azonban úgy néz ki, hogy a bértömeg csökkenése nem egyszerűen nagyobb lesz az 1 százaléknál, hanem a 2 százalékos feltételezésnél is erőteljesebb lesz a hatás, pesszimista számítás szerint akár 4 százalékos is lehet a visszaesés. Ennek a költségvetésben akár 100-150 milliárdos hatása is lehet, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a kormány utolsó kiigazítási csomagjával az idei költségvetés rendben lenne.

Forrás: Index

3 hozzászólás “Brutálisan növekszik a munkanélküliség” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Dübörög a gazdaság, nő az életszinvonal!
    MSZP megcsináltuk!

  2. miska72 szerint:

    Bevezetjük az ingatlanadót!
    Nem fog fájni!
    Izé, FÁJNI FOG!

  3. Cseppi szerint:

    Csak tudnám ki az a gyáva és hazaáruló barom aki még hisz olyannak akik már vagy 60 éve itt vannak a hatalomban és nem jutnak egyről a kettőre:( tudatosan és előre megtervezett módon teszik tönkre az országot.
    Az is hibás aki megválasztotta ezeket a népnyúzókat és azok is akiknek lehetőse lehetett volna arra, hogy ezeket számon kérje!

Itt lehet hozzászólni !