Kelet-Ukrajnában forgat a Csepeli Hírmondó munkatársa

Csepel.hu

Спецоперация в Махачкале

A kelet-ukrajnai harcok közvetlen helyszíneire, Donyeck és Luhanszk környékére utazik Csarnai Attila, a Csepeli Hírmondó munkatársa, aki dokumentumfilmet készít a két éve kirobbant ukrajnai háborúról. A fegyveres konfliktusban eddig mintegy 20 ezren haltak meg, köztük nyolc kárpátaljai magyar nemzetiségű katona. A háborús övezetből becslések szerint 2,5 millió civil lakos menekült el. Csarnai Attila egy ukrán operatőrrel forgatja le a helyszíni felvételeket, útjára egy ukrán újságíró is elkíséri. Május végétől várhatóan csaknem másfél hetet töltenek a frontvonalon.

A dokumentumfilm eddigi részeit többnyire Kárpátalján forgatták le, ahol a magyar nemzetiségű áldozatok hozzátartozóival, Verbőc és Fancsika polgármestereivel, frontot megjárt ukrán és magyar katonákkal, orosz és magyar történészekkel készítettek interjúkat. Felvételek készültek az ukrán falvak hétköznapjairól, a lakosság életkörülményeiről, a Donyeckből elmenekült emberek sorsáról.

Lőrinc Sándor fancsikai fiatalembert 2014 őszén hívták be katonának és 2015 januárjában vesztette életét a debalcevói csatában. Édesanyja, Lőrinc Györgyné így emlékezik az utolsó telefonbeszélgetésükre:

„Január 25-én váltottam vele szót utoljára telefonon, amikor megtörtént az a szörnyű ütközet… Anyuka, mondta, ma nagy háború kezdődik, ha valami van, délután csöngetek. …de tovább nem csöngetett semmit. Eltelt egy hét, nem telefonált, eltelt két hét, nem telefonált. Én akkor éreztem, hogy a fiam már nincs meg. Tudtam rögtön, hogy nekem már nincsen fiam.”

Lőrinc Sándor holttestét csak kilenc hónappal később találták meg Debalcevónál, mert a környéket a folyamatos lövöldözések miatt nem lehetett megközelíteni. Dnyepropetrovszkban azonosították DNS segítségével, majd Jurij Marjan, Fancsika ukrán polgármestere egy furgonnal hozta haza az 1500 kilométeres távolságból. Amikor megérkeztek a szülőfaluba, autók tucatjai követték, a lakók pedig az utca két oldalán térdepelve fogadták a halottas menetet.

Varga Zoltán Nagyszőlősről vonult be katonának. Hónapokig harcolt a fronton, majd épségben hazatért. A háború azonban nem múlt el nyomtalanul, egy ideig pszichiátriai utógondozáson vett részt.

„…volt egy kis rehabilitáció, és egy személyes pszichológus, aki aztán az én drága párom lett. Vette magára azt az óriási felelősséget, hogy kihozott ebből a vákuumból… két világ közt élni. Nehéz visszatérni a békés életbe. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szoktam sírni… Ez jön, mint a záporeső.”

A dokumentumfilm a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mecenatúra anyagi támogatásával előreláthatólag nyár végére készül el, majd a Duna Televízió mutatja be. Rendezője Csarnai Attila, producere Skrabski Fruzsina.

Csepel.hu

 

10 hozzászólás “Kelet-Ukrajnában forgat a Csepeli Hírmondó munkatársa” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Luhanszkba is elmennek?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Csarnai Attila szerint:

    Luhanszkba valószínűleg nem sikerül eljutni, mert az orosz kézen van. A frontvonalat nem léphetjük át, mert így is erős a gyanakvás a kémkedésre. A régióban mindenki gyanakszik mindenkire, ezért a biztonságos út megszervezése elsődleges volt.

  3. Nagyapó szerint:

    Csarnai Attila! Remélem sikerül jó dokumentumfilmet készíteniük. Drukkolok. Viszont hiány lehet az orosz kisebbség véleményének ismertetése.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Csarnai Attila szerint:

    Nagyapó! Az Ukrajnában élő orosz kisebbség egyik vezetőjével már sikerült interjút készíteni, ő elmondta az oroszok elég markáns véleményét. Ugyanezt megtették ukrán részről is.
    A magyar nemzetiségű katonák sorsa különösen fontos számomra, mivel elég kevés pontos hír jelenik meg róluk a magyar sajtóban. Jelenleg is több magyar nemzetiségű katona szolgál a fronton.
    Köszönöm a drukkolást, jól jön!

  5. Nagyapó szerint:

    Csarnai Attila! Sok sikert! Várom(/)várjuk a beszámolót!!!! Segíteni keveset tudok, remélem az Önkormányzat bőkezűbb!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Csarnai Attila szerint:

    A film teljes anyagi támogatását pályázat útján nyertük el a Média Mecenatúra jóvoltából, más pénzügyi segítségre nem volt szükség. Az egyéb segítséget — szervezést, tanácsokat, őszinte drukkolást — pedig megkapjuk a magyar, ukrán és orosz barátainktól.

  7. Rázsó szerint:

    Csarnai úr. Remélem megtudunk közelebbi dolgokat is az olyan hírhedt egységekről, mint az Azov, vagy a Donbasz zászlóaljak. Sok sikert!

  8. Csarnai Attila szerint:

    Az Azov egységeivel valószínűleg összefutunk. Az a törekvésem, hogy reális képet mutassunk be.

  9. Grün Izidor szerint:

    Csarnai Attila!
    A forgatókönyvtől függ, hogy mint rendezőnek mit sikerül kihozni a hazai elképzelésekből!
    De ha nem is sikerül kidomborítani a politikai mondanivalót, Csepel nagy fantáziával megáldott kombinátora segít! 😛 😀

  10. Grün Izidor szerint:

    Rázsó!
    Emlékszel még a Frei Tamás bérgyilkosára, aki egymillió dollárért ölné meg a magyar miniszterelnököt?!
    Jó pénzért bárki bármit hajlandó eljátszani, akár még egy ölni képes terroristát is! 😛 😀
    .
    http://index.hu/belfold/freilux/

Itt lehet hozzászólni !