Facsere program: hétezer fát ültettek Csepelen

Csepel.hu

faultetes2

2011 óta több mint ötezerrel nőtt a faállomány a kerületünkben. Korhadás, elöregedés vagy más balesetveszély miatt 1657 fát kellett kivágni, miközben 6970 facsemetét ültettek. Így jön ki az összesítésből az 5313 darabos növekedés – derül ki az önkormányzat kimutatásaiból.

A csepeli önkormányzat újságírói adatkérésére gyűjtötte össze a kerület facsere programjának eredményeit. Mint ismert, Karácsony Gergely zuglói polgármester kampányt kezdett a városligeti faállomány megújítása ellen, emellett pedig több mint ötszáz fát vágtak ki Zuglóban a megválasztása óta. Ehhez kapcsolódhat az újságírói adatkérés. A válaszból kiderült: Csepel nem a zuglói utat választotta: kerületünk mindent megtesz azért, hogy minél több új fát telepíthessen.

Nem kell tudományos érveket keresgélni ahhoz, hogy a többség megértse: ahol sok a fa, ott nem csak szebb a környezet, de a a kánikula is elviselhetőbb. A faállomány folyamatos cseréje azonban elkerülhetetlen. A rendszerváltás után erre a 2004 nyarán tomboló első igazán nagy budapesti vihar mutatott rá. A kiöregedett vagy beteg fák növelik a viharkárokat: a leszakadt ágak, kidőlt fatörzsek autókban, lakásokban, és még emberéletben is kárt okozhatnak. Ezért kezdődött meg 2011-ben a csepeli faállomány tudatos cseréje és felújítása, amely nem ment mindig zökkenőmentesen. Még Csepelen is tiltakoztak néhányan a facsere program ellen, pedig ennek köszönhető, hogy a 2015-ös nagy csepeli vihar végül nem tett kárt emberéletben a Szent Imre téren.

Csepelen a becslések szerint mintegy 100.000 közterületi fa található. Emellett jelentős a cserjeállomány is. Az elmúlt években az önkormányzat sokat tett a közterületek, parkok, természetvédelmi területek szebbé tételéért. Így újult meg a Kis-Duna part és a Tamariska domb. Az Akácfa utcai Kiserdőből emellett erdei tornapálya és tanösvény lett, az utak mentén pedig virágágyásokat alakított ki az önkormányzat. A Kis-Duna part megújítása idén is folytatódik, többek között egy vandálbiztos toalett, egy új játszótér és a közvilágítás kiépítésével, a Daru domb környékének rendbetételével. A facsere program is folytatódik. Az ültetett fák mennyisége év végére már bőven meghaladja majd a 7000 csemetét.

Csepel.hu

21 hozzászólás “Facsere program: hétezer fát ültettek Csepelen” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Bezzeg a zuglói polgármester……! 😀 😛

  2. kerdezo szerint:

    Mikor fognak leszokni (soha!) a másik fikázásáról a Fidesznél?
    Miért nem elegendő leírni, hogy mit csináltak? Elegem van már kurvára a bezzeg az emeszpé jellegű toldalékokból.
    Egy idő után nekem már nagyon visszás ez…

    Viszont az érdekelne, hogy milyen fákat ültetnek. Remélem, nem a vattát hányó nyárfát… Iszonyat, ami a Tihanyi úton vagy a Boráros téren van…

  3. Ábel Attila szerint:

    Minden, amit az önkormányzat tesz, egy bizonyos környezetben történik. Voltak elődeink, akikkel mindig össze kell hasonlítani, amit teszünk, és vannak budapesti kerületek, akikkel szintén. Jó példa erre Zugló, ahol a kivágják a fákat és ellenzik a facserét, miközben Csepelen van facsere program, és egyre több a fa.

    Fontos dolog az összehasonlítás. Csak azoknak nem tetszik, akik állandóan szidni akarják az önkormányzatot, ilyenkor pedig kénytelenek látni mi mihez képest történik.

  4. kerdezo szerint:

    Kedves Attila,

    Az összehasonlítást szerintem bízza azokra, akik 4 évente behúzzák az X-et. 😉

    (Biztos észrevette már, hogy van, amikor bírálom a Fideszt, van, amikor dícsérem. Miért gondolja, hogy mások nem így gondolkoznak?)

  5. kerdezo szerint:

    És a kérdésemre, hogy milyen fákat ültettek, nem kaptam választ.
    Nem tételes elszámolású válaszra várok, csak pl: tölgy, platán,…

  6. Sanya szerint:

    Kerdezo:a válasz valószínű elmarad, nagy az esélyünk a gyorsan növő szöszöket “termelő” nyárfára, aztán tüsszöghetünk! Ne legyen igazam…….

  7. Nagyapó szerint:

    kerdezo Azt hiszem túlérzékeny. Ha a Fidesz fikázni akarna, akkor ugyanolyan könnyű lenne a XIII. XV. XIX. XX. kerületeket választani. Azok is baloldali vezetésűek. Valószínűleg nem az “Elegem van már kurvára a bezzeg az emeszpé jellegű toldalékokból.” szólásról van szó.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Nagyapó szerint:

    Sanya!
    “Miért ne vágjuk, vagy vágassuk ki a nyárfákat?
    A nyárfa szösze nem allergizál, nem okoz allergiás panaszokat! Legfeljebb, ha fűpollenek tapadnak hozzá!
    A virágzás idején rövid ideig kellemetlenséget okoznak, bejutnak a nyitott ablakokon a szobánkba, autónkba. Szóval takarításra késztetnek, de nem allergizálnak!
    A kanadai nyárfát 30-40 évvel ezelőtt tömegesen telepítették hazánkban. Igénytelen, gyorsan nő, dús lombja árnyékot ad és megköti a légszennyezés jelentős részét.
    Egy lombköbméter levélfelület tavasztól őszig 440 gramm oxigént termel, 590 gramm széndioxidot dolgoz fel, és 4500 gramm szennyező anyagot szűr ki a levegőből. Egy 50 éves fa 405 kg szennyeződést szűr ki a levegőből 1 év alatt. (Egy autó viszont évente 7000 kg oxigént fogyaszt el és mi-mindent bocsát ki!)
    A nyárfa virágzása idején észlelt allergiás tünetek –könnyezés, tüsszögés, orrfolyás stb.– az ugyanekkor virágzó pázsitfűfélék rovására írhatók. Ha ilyen tüneteket észlelnek, forduljanak családorvosukhoz, aki minden bizonnyal beutalót ír Gondozónkba, és itt bizonyítani tudjuk az allergia fennállását, ezt követően pedig hatásos gyógyszerekkel tudjuk ellátni a betegeket.
    Ugyanakkor nagyon fontos lenne, ha „kertkultúránk” fejlődne. Ha parkjainkat gondoznánk, közterületeinket nem verné fel a gaz! Ezzel az allergiás tünetek csökkentését eredményesebben érhetnénk el, mint a legmodernebb gyógyszerek alkalmazásával. (Természetesen nem azoknak kell füvet nyírni, akik allergiásak, de akik egészségesek és mentesek a már említett kellemetlen tünetektől, tehetnek valamit allergiás társaikért!)
    Osvai László dr.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Ábel Attila szerint:

    Főként hársfát, gömbkőrist, juharfát ültetnek. Nos, akkor várom, kinek mivel van megint baja.

  10. kerdezo szerint:

    Kedves Attila,

    Köszönöm válaszát, én megnyugodtan, hogy nem a pihék számát szaporították!
    Csak ne lenne Magának ekkora üldözési mániája 😉

  11. Letiltatni szerint:

    Felügyeletet is kapnak, vagy az elcigányosodó fiatalság minden másodikat letördeli?

  12. Sanya szerint:

    Nagyapó: kösz a részletes és kimerítő tájékoztatast! Ez saját kútfő vagy valahonnan citálta? Halkan jegyzem meg, hogy 33 éve van allergiám és nincs az a gyógyszer, terápia ami ezt tünetmenressé teszi! Gondolom Ön nem küzd ilyen betegséggel! Szívesen venném a kőris és juharfák allergizáló hatását is idekopizná!

  13. fghfjhgkjhk szerint:

    Sanya!
    Nyilván minden pollen allargén, – gondolom én – így nehéz lenne mindenki számára megfelelő fát választani.
    A többihez meg annyit, hogy végre pótolják azt, amiket okkal, ok nélkül kivágtak, mert egyes részeken azért rendesen lett ritkítva. A másik, hogy ezeket a csemetéket majd ápolni is kellene, hogy megmaradjanak.

  14. Nagyapó szerint:

    Sanya! Természetesen idézet, idézet dr. Osvai Lászlótól. Különben aug. 20.-tól okt. végéig tüsszögök. Könnyebbség az, hogy van egy légszűrő a lakásban (elektrosztatikus), ami éjjel könnyebbséget ad.
    A cikket azért másoltam – mert persze rengeteg pollen, atka, gomba van ami allergiát okoz – speciel a kanadai nyár nem. Az “vatta”, ami száll, az már termés, hasonlóan a pitypanghoz, aminek sárga virága van, a fehér termését viszi a szél. Mélyebb légutakba csak a 20 mikronnál kisebb részecskék jutnak be. A nyárfa intenzív pihehullása egybeesik a pázsitfű-félék virágzásával, azok a hunyók.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Betke szerint:

    Nagyapó és mi újság a kőris és juhar fával, mert vannak olyan betegek(amennyiben az allergia az) akik tavasztól őszig prüszkölnek. Például én, aki dolgozom és nem tudok a “szürős’ lakásban ülni egész nap.

  16. Nagyapó szerint:

    Betke! Nem értem magát. Irtsunk ki minden fát? Az orvosmeteorológiai jelentésekben soha nem szerepel a kanadai nyár (fekete nyár). Miről vitázunk? Igaza van én sem tudok “szürős’ lakásban ülni egész nap, ezért írtam éjszakát, akkor viszont otthon vagyok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. mind_the_gap szerint:

    Épp ma panaszkodott nekem egy öreg a játszótéren, hogy szép dolog ez a faültetés, de néha nem ártana meglocsolni őket.. és milyen igaza van..

  18. admin szerint:

    A Városgazda locsolja a csemetéket, de egyébként ez nincs megtiltva senkinek.

  19. mind_the_gap szerint:

    A játszótér csapjáról általában meg szokott történni. Sajnos nem minden ember környezet tudatos és tojik a fákra. Egyébként is azt veszem észre, hogy olyan irányba mennek a dolgok, hogy a szép, rendezett környezet sokak szerint azért van, hogy a kicsikutyának stresszmentesebb legyen a kaksizás..

  20. 7000 Fa elültetése Csepelen 2011 óta. Szép!

    És akkor a statisztika.
    Jó lenne ha nem csak ez a szám látszódna, de valaki felmérné, hogy a 7000 elültetett csemetéből mennyi maradt meg akár csak a következő évre… Különböző okok lehetnek: Kiszáradás, kórokozók/kártevők, vandalizmus.

    Aztán maradnak fák helyei és a statisztika, miszerint Csepelen 7000 fa van elültetve. 🙁

  21. Nagyapó szerint:

    A házam elé 3 fát ültettem 1 db cseresznyét, 1 db szilvát és 1 db mandulát. Ha minden gyümölcsöt elvisznek, annyi hasznom van, mint a juharból.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !