Végső búcsút vettek Paragi Ferenctől, Csepel díszpolgárától

Csepel.hu

_DSC5620

Május 6-án végső búcsút vettek Paragi Ferenctől, akinek az önkormányzat képviselő-testülete május 5-én posztumusz Csepel Díszpolgára címet adományozott. A szertartáson Németh Szilárd méltatta a legendás sportolót és barátot.

“Tisztelt Gyászoló Család!

Tisztelt Hozzátartozók, Barátok, Sportbarátok! Kedves Emlékezők!

 

Szinte felfoghatatlan, ami történt. Mindannyiunk számára megdöbbentően tragikus hír volt, hogy egy 62 éves, ereje teljében lévő, jövőbeni tervekkel teli sportember ilyen hirtelen elment.

Paragi Ferenc személyében nem csak egy kiváló sportolót, hanem egy remek embert, nagyszerű barátot is elveszítettünk. Ilyenkor nem könnyű szavakba önteni azokat az érzéseket, amelyek tisztelőként, barátként bennem kavarognak. Nehéz, mert mindenki, más-más emléket őriz vele kapcsolatban. Mégis, van néhány közös pont, amelyben egyöntetű az Őt ismerők véleménye. Az egyik minden bizonnyal az, hogy manapság párját ritkítja az olyan sportember, mint Ő volt. Ezért is lett példaképe fiatalnak és idősebbnek egyaránt.

Paragi Ferenc ötszörös országos bajnok, olimpiai- és EB döntős, sokszoros válogatott gerelyhajító atléta, 1980 és 1983 között 96,72 méterrel a versenyszám világcsúcstartója, 1967 -1988 között a Csepel SC atlétája volt. A kiváló csepeli sportember aktív versenyzői pályafutása befejezése után is a sportág mellett maradt. Eredményes edzői tevékenységet folytatott, több évig irányította a Heraklész program gerelyhajító szakágát. 1979-ben az év magyar atlétájának választották meg, valamint a Magyar Gerelyhajítók Örökös Tagságában is helyet kapott.

Az aktív versenyzéssel töltött évek után kezdett el gyerekekkel foglalkozni. Rendszeresen vitte tanítványait 1-2 hetes táborokba, ahol gyakran hajnali 4-kor keltette őket, hogy az ébredő erdő élővilágát, mint szakértő vadász, megmutathassa nekik. És a gyerekek szívesen ugrottak ki az ágyból ilyen korán, mert nagyon élvezetes volt a vele töltött idő, sokat tanultak tőle.

A sport és a vadászat életének meghatározó része lett. A kitartó felkészülés, a tisztességes küzdelem, a fair verseny tette határozott, de megértő, segítőkész és becsületes egyéniséggé. Példaképe, a finn gerelyhajító után, tanítványai Kínunak hívták, de a felnőttek közül ez csak a közeli barátok privilégiuma volt.

Az edzői tevékenység mellett hosszú ideig volt testnevelő tanár Csepelen. 15 évig a Bajáki Ferenc Szakközépiskolában, 8 évig a Vermes Miklós Általános Iskolában tanított, sőt 4 évig kollégiumi nevelőtanárként is dolgozott. Az Egressyben nem rég még óraadóként futtatta a köröket a művészpalántákkal. Itt tanította az én kislányomat is. Ismeretségünk azonban régebbi keletű volt ennél. A világcsúcs idején Csepel SC bármely szakosztályában edző ifjú sportolók csodálattal néztek fel Ferire, s nagy megtiszteltetésnek vették, ha szóba elegyedhettek vele vagy jelenlétében róhatták az alapozó köröket az atlétikapályán. Így voltak ezzel a birkózók is. És ekkoriban lett a húgom edzője is, aki mindig szeretettel és tisztelettel emlékezett vissza rá.

Három évtizeddel később, 2012. október 23-án vehette át tőlem a Csepeli Önkormányzat elismerését, a Csepel Örökség-díjat. Akkor így méltattuk: Paragi Ferenc maradandót alkotott, életművével, kiemelkedő munkásságával, sportteljesítményével szolgálta a magyar sportot, példaértékű tevékenységével növelte Csepel tekintélyét, jó hírnevét. Személyiségével, tapasztalatával, tudásának átadásával hozzájárult az őt követő nemzedékek eredményeihez, kiemelkedő teljesítményeivel beírta nevét az atlétika, a gerelyhajítás és hazánk sporttörténetébe, Csepel történelmébe.

Az utóbbi években párján, Ibolyán keresztül egy baráti társaságba is jártunk. Közös bográcsozás, grillezés, ünnepek, egy-két pohár bor, jó kis beszélgetések múltról, jelenről, jövőről. Legutóbb, húsvétkor elmesélte, hogyan szeretné az alapítványát felhasználni az atlétika támogatására, a gyerekek ösztönzésére. De előtte nyáron pihenni szeretnének Görögországban, meg aztán úgy is jobb, ha megvárjuk az olimpiát. Aztán jött a hír, Feri földi pályafutása tragikus hirtelenséggel véget ért, éppen világcsúcsának 36. évfordulója előtt két nappal.

Tisztelt Gyászoló Egybegyűltek!

Tegnap a Csepeli Önkormányzat, kerületünk tisztelete és hálája jeléül, Paragi Ferencet „CSEPEL DÍSZPOLGÁRA” kitüntetésben részesítette. Csepel legmagasabb elismerését, sajnos, már csak posztumuszként tudtuk adományozni. E döntéssel Paragi Ferenc neve és emléke – életművéhez méltóan – fog tovább élni. Támogatni fogjuk alapítványát, róla elnevezett nemzetközi gerelyhajító gálát fogunk rendezni Csepelen, sírhelyének ápolásáról – természetesen a család egyetértésével – gondoskodni fogunk.

Kedves Emlékezők!

Paragi Ferenc világcsúcstartó gerelyhajító, kiváló atlétika edző és testnevelő tanár, természetkedvelő vadász, nagyszerű családapa és barát Pablo Casals szavaival élve ezt üzeni nekünk:

„Arra ne legyetek hiúk, hogy tehetségesek vagytok. Ezt ugyan nem magatoknak köszönhetitek, nem ti alkottátok meg magatoknak. Csak az számít, hogy mire juttok a tehetséggel. Az adottságra nagyon vigyázzatok, nehogy eltorzítsátok vagy eltékozoljátok, amitek van. Dolgozzatok, állandóan csak dolgozzatok és tápláljátok a talentumot.”

Hálásan köszönjük Neked, Feri! Isten Veled, Kínu! Nyugodj békében!”

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Végső búcsút vettek Paragi Ferenctől, Csepel díszpolgárától” bejegyzésre

  1. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    R.I.P.
    Drága Feri! Sokk-ként ért a hír,hogy itthagytál minket. Pedig előző nap még azt mondtad telefonba minden okés rendben van. Én a régi jól bevált, mosolyt csalós üdvözletemmel búcsúzom Tőled;
    -fáj a vállam, kicsit meghúzódott a rotációs köpenyem.
    -Na mi van mit csináltál? – kérdezted mindig
    -áhh…semmit csak ma megint pocsékul teljesítettem pályán,csak 97métert hajtottam gerelybe…. 😉

Itt lehet hozzászólni !