Borbély Lénárd polgármester levele a csepeli horgászokhoz

Csepel.hu

kis_duna_part_csepel_komp

Tisztelt Csepeli Horgászok!

Nem tudok ma a közgyűlésükön Önökkel együtt lenni, de fontosnak tartom, hogy röviden beszámoljak a Kis-Duna parti terveinkről.

Öt év telt el azóta, hogy a csepeli önkormányzat teljes fordulatot hajtott végre legnagyobb kincsünk, a Kis-Duna part kezelésében. Sok évtizedes lassú pusztulás után 2011 tavaszán kezdtük meg Németh Szilárd polgármester úrral a part rendbe tételét, méghozzá a Daru domb környékének megtisztításával a szemétdomboktól és a hajléktalan-telepektől. A parton hosszú idő után ismét rendszeres lett a fűnyírás és szemétszedés, ismét lett uszodánk: elértük, hogy csepeli üzemeltetésű és állandó nyitva tartású legyen a strand. Az elmúlt években felújítottuk a parti ösvény első szakaszát, ami mellett megkezdődött a közvilágítás kiépítése is. Rendbe tettük a Daru domb közvetlen környezetét és az Ifjúsági Tábort. BMX-pálya, focipályák, fitnesz parkok, új padok sokasága várja a csepelieket. Hatalmas munkával eljutottunk oda is, hogy pár hete visszavásároltuk az elkótyavetyélt Napközis Tábort, ahová a kerület korábbi vezetői hatszintes, 180 lakásos luxus lakóparkot képzeltek. Így már nem kell attól félni, hogy beépítik a legféltettebb kincsünket, a Kis-Duna partot.
De ezt Önök mind tudják. A csepeli horgászok többsége is támogatta a part megújulását, rendbetételét. Sokan részt is vettek ebben. A luxuslakópark elleni fellépésben, a szemétszedések alakalmával vagy a hétköznapokon, a part tisztaságának és rendjének megőrzésében a csepeli horgász társadalom a szövetségesünkké vált. Köszönjük!

Látni kell, hogy az olyan vízpartok, mint amilyen a csepeli, gyönyörű fekvésük és környezetük miatt az ingatlan befektetők célpontjai. A csepeli Kis-Duna partot az utolsó óra utolsó másodpercében sikerült megmentenünk. Mi erre szövetkeztünk a csepeliekkel. De mi garantálja, hogy a jövőben is mindig olyan vezetése lesz a kerületnek, amely a parton sport és pihenőövezetet lát, nem pedig értékesíthető telkeket? Volt már ezzel ellenkező példa. A negatív tapasztalatok alapján ezért meggyőződésünkké vált, hogy csak akkor tudjuk hosszú távon biztosítani, hogy a csepeli Kis-Duna part nem lesz az ingatlan befektetők prédája, ha azt minden csepeli egyaránt a magáénak érezheti a gyermekkortól kezdve a nyugdíjas korig, a futóktól kezdve a horgászokig. Ez áll a part fejlesztésének középpontjában. A Kis-Duna part fejlesztésének önkormányzati koncepciója két egyszerű alapelvekre épül.

1. Sport- és pihenőövezet, ahol gyermekkortól nyugdíjas korig minden korosztály jól érezheti magát. A sport nem válik el élesen a pihenéstől. Lehet játszani, sétálni, kocogni, kerékpározni, focizni, a fitnesz-parkokat használni, kajakozni, kenuzni, evezni, horgászni, a leendő többfunkciós csarnokban sportolni.
2. A partvonal a Balaton partjához és a legtöbb értékes folyó- vagy tóparthoz hasonlóan autómentes. Ez a kisgyermekesek, családok biztonságát és a kiépített parti ösvények épségben tartását szolgálja. Csak a mentők, rendőrök, a katasztrófavédelem és a Városgazda mehet be gépjárművel előzetes bejelentés nélkül a part mellé.

A haltelepítéseknél a továbbiakban is segít az önkormányzat, az előre bejelentett horgászversenyek esetén, a verseny idejére pedig a versenypályához is be lehet menni autóval. Kérésüket megfontolva, a versenyfelszerelésük mozgatása és védelme érdekében az autók lent is maradhatnak, ameddig a verseny tart. Amikor a parti sétány és a közvilágítás a Daru dombtól harmadik ütemben tovább épül a Gubacsi híd felé, ezt a szabályozást újra kell gondoljuk közösen.

A következő hónapokban és az elkövetkező években a terveink szerint az alábbi fejlesztések valósulnak meg még a Kis-Duna parton:
• Folytatni fogjuk a part menti világítás kiépítését és a parti ösvény felújítását.
• A csepeli horgászok kérésére felülvizsgáltuk a parkolóhelyeket, és megkezdődik azok rendbetétele, jól látható kiépítése. Ez a tervek szerint 2017 nyarára lesz kész.
• Megkezdődött egy parti toalett kiépítése a kompnál. Nyilvános toalett a komp mellett az Ifjúsági Táborban valamint az egykori Bajnokok Klubjánál lesz majd.
• A Nádfedeles környékén több horgászállást is segít az önkormányzat a horgászok kérése alapján áttelepíteni.
• Megkezdődött egy Budapesten is egyedülálló kalózhajós játszótér felépítése a Pusoma vendéglőnél, ami a vízi élővilágot fogja szemléltetni.
• Az Ifjúsági Táborban hamarosan megkezdődhet a többfunkciós sportcsarnok építése a jelenlegi dupla betonpálya területén. A csarnok közösségi rendezvények tartására is alkalmas lesz.
• Készül egy futópálya a parton.
• A Daru domb tágabb értelemben vett környéke még ebben az évben teljesen megújul. A Daru domb önkormányzati, közösségi rendezvények tartására kiválóan alkalmas tér, felújítása igazodni fog ehhez. Egyben javul ezen a területen a part gyalogos megközelíthetősége. Megújul az egykori Bajnokok Klubja: az önkormányzat nem engedheti meg, hogy egy romház csúfítsa el a partot. Ismét vendéglő és vendégház lesz a megújuló épületben, ami a Kis-Duna part színvonalának emelésében fog óriási szerepet játszani.
• A kerékpáros közlekedés és elérés javítása érdekében az önkormányzat kis gyalogos és kerékpáros hidat szeretne létesíteni a csőhíd környékén. A strand „kerékpáros barát” átalakítása is tervbe van véve.
• A Kis-Duna part fejlesztési koncepciójába illő hasznosítási terv készül a Napközis Táborra. A tábor területén álló épületek sajnos teljesen lepusztultak, azok további hasznosítása valószínűleg nem lehetséges.

Tisztelt Csepeli Horgászok!

Számos olyan javaslat épült a Kis-Duna part fejlesztési koncepciójába, melyeket a horgász társadalom javaslatára vettünk figyelembe. Bízunk benne, hogy a horgászok támogatni fogják a fejlesztési koncepciót, amely meggyőződésünk szerint hosszú távon az Önök érdekeit is szolgálja.

Budapest, 2016. április 23.

 

Borbély Lénárd

Csepel polgármestere

35 hozzászólás “Borbély Lénárd polgármester levele a csepeli horgászokhoz” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    A “nagy Duna” partján meg épül-szépül a veszélyesanyag átrakó! 🙂

  2. helyi szerint:

    Polgármester úr!Ha annyira meg akarja menteni a kis Duna partját akkor ne engedje a bucifejűbirkozóelnökbukottcsepeliországgyűlésiképviselőrezsiharcosnak, hogy birkózócsarnokot építtessen a volt Dagi csárda mellé! Szeretnénk ha úgy maradna meg a terület, ahogy most van, természetesen!

  3. Grün Izidor szerint:

    helyi!
    Egyik székely nem vágja ki a másik székely szemét!
    Még ha csak tiszteletbeliek is! 😛

  4. Nagyapó szerint:

    Komcsi locsogás a polgármester leveléhez!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Lovas szerint:

    A rendszerváltás óta a Fidesz az első, amelyiknek van a Kis-Duna partról elképzelése. Jellemző, hogy a sok régi komcsi csak addig jut el, hogy mindezt ellenezze. A sportcsarnok abszolút jól illik az Ifjúsági Táborba, ott a futók meg a focizók is tudnak majd fürödni. Jó ötlet.

  6. TűzRóka szerint:

    “Megújul az egykori Bajnokok Klubja: az önkormányzat nem engedheti meg, hogy egy romház csúfítsa el a partot. Ismét vendéglő és vendégház lesz a megújuló épületben, ami a Kis-Duna part színvonalának emelésében fog óriási szerepet játszani.”

    A legutóbbi önkormányzati választásnál már volt ígéret, hogy lett/lesz vmi… Látszólag elkezdtetek vmit… Aztán semmi lett az ígéretekből 🙂

  7. Tündér Ilona szerint:

    Abban azért megegyezhetünk, hogy az új birkózócsarnok BKV-val nem a legjobban megközelíthető helyen lesz, a ,,stadionnál” jobb helye lenne.

  8. Lovas szerint:

    Ilona, a stadionodban lakópark lesz, ha még egyszer nyer az MSZP. Addig meg próbálják őrizni a lopott szajrét.

  9. Tündér Ilona szerint:

    Úgy ahogy a Munkásotthon meg lett oldva, a pályát is el kellene venni, vagy nincs meg az akarat?

  10. Lovas szerint:

    A Munkásotthont se sikerült még visszaszerezni. Persze úgy könnyű, hogy az elvtársaid mindent ellopnak, aztán nekiállsz itt pattogni, hogy vegye meg az önkormányzat. Lopni nem kellett volna.

  11. Lovas szerint:

    Remélem azért a Munkásotthonból páran kerülnek olyan helyre ahol az ablakon se süt be soha a nap.

  12. Jobban szerint:

    Valóban nem itt tartana a kerület ha az a 16 év/4 ciklus nem a semmit sem fejlődésben, pénzek eltüntetésében, eladósodásban, szellemi és fizikai sivárságban telt volna el…a “a csepeli érdekek és értékek” ilyen képviseletében…

  13. fghfjhgkjhk szerint:

    Gábor jót böffentett ezennel. Az új birkózó csarnokot épísék meg az ex napközis táborban és nem itt a Majorban!

  14. Nagyapó szerint:

    Betühalmaz! Újraolvasásra ajánlok egy bekezdést: “• Az Ifjúsági Táborban hamarosan megkezdődhet a többfunkciós sportcsarnok építése a jelenlegi dupla betonpálya területén. A csarnok közösségi rendezvények tartására is alkalmas lesz.”
    Remélem érthető!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Tündér Ilona szerint:

    Lovas!
    Azért mert az a véleményem, hogy az új csarnokot nem lehet egyszerűen megközelíteni BKV-val akkor már én komcsi vagyok és elvtársaim vannak.
    Te kb. olyan okos vagy mint nagyapó ti vagytok egymás elvtársai.
    Ahogy az elvakultságodat nézem akkor szerinted a szakértelem és a hozzáértés egy kommunista trükk.
    Bármelyik rendszer örülhet az ilyen agyhalott kiszolgálóknak mint te vagy.

  16. Tóth kati szerint:

    A liberál komcsik soha az életben nem tettek semmi hasznosat,nem építettek-szépítettek semmit,nem adtak semmit,csak loptak és amit csak lehetett mindent lepusztítottak.Teljes kilátástalanságba taszították az ország népét.Nem értenek semmihez,teljes a dilettantizmus náluk.Ha mégis csinálnak valamit,az borzalmas.Lásd a Sétáló utca Szent Imre tér közötti borzalms fém üzletsort.Ilyenekre futja nekik.Jobb,ha kcsendben maradnak,ne osszák az észt,mert nekik is nagyon kevés van.

  17. Tóth kati szerint:

    Csak azt nem értem,hogy ez a sok komcsi szavazó miért most jártatja a száját?Annak idején tóthmisin miért nem kérték számon a kis Dunapart sorsát,nem látták,hogy pusztul lefele?Csak akkor tudnak okoskodni,ha valaki végre csinál valamit?Igazi bolsi mentalitás.

  18. Grün Izidor szerint:

    Tóth Kati!
    Most hogy mondod határozottan emlékszek, hogy időszámításotok előtt (zemmúthatév előtt) gödörben laktunk, amit szalmával béleltünk ki, Népszabadsággal takaróztunk, amiből a nagybetűket kivágtuk mert nyomta az oldalunkat!
    Vízvezeték és csatornázás hiányában a Dunára jártunk fürödni, klotyózni és kukorica csutka volt seggtörlőnk!
    Ha valami csoda folytán kiugrana Csepelből amit a zátkosban építettek, fejlesztettek igencsak törülnéd a csipáidat két ököllel! 😀

  19. robi szerint:

    Tóth kati!

    Azokról állítasz ki bizonyítványt, akik felhecceltek a sok ostobaságra, amit összehordasz.

  20. Rázsó szerint:

    Tóth kati: Hölgyem, az Ön felsőbbrendűsége kultúra, intelligencia és tudás tekintetében vitathatatlan. Örülök, hogy, ha csak hozzászólásai által is, de megismerhettem egy igazi csepeli humanistát.

  21. Tündér Ilona szerint:

    Kati,Lovas és a többi agyhalott!

    Nem szeretném, ha hülyén halnátok meg ezért felvilágosítalak benneteket, hogy tagja voltam a Csepeliek A Zöld Kis-Dunapartért Egyesületnek tüntettem a lakópark ellen, szemetet szedtem, részt vettem a Rákóczi kerteben a gyűléseken, az Ifjúsági táborban tartott fórumokon lehazugoztam az ott lévő Horváth Gyulát és Szenteczkyt, levelet írtam a Csepel Újságnak amit természetesen nem jelentettek meg.
    Természetesen örülök annak, hogy visszaszerezte az Önkormányzat a telket és nem lett a lakóparkból semmi.
    Ti mit csináltatok?
    Helyén hagytátok Csepel jegyzőjét és főépítészét akik támogatták a lakóparkot, helyén hagytátok a Csepp Tv vezetőjét aki támogatta a Tóthékat.
    Ti gondolom egyvalamit csináltatok akkor is, nyaltátok valakinek a seggét akkor is, ha baromságot csinált vagy mondott.

  22. Grün Izidor szerint:

    Tündér Ilona!
    “A magyarnak mindig kell egy segg amit nyalhat!” Hofi 😛

  23. Jobban szerint:

    Ha még oly nagyon igaz lenne is mind az amivel vagdalkoznak akkor sem méltó ez a stílus, ennyire nem múlhatják alul magukat.

  24. genovéva szerint:

    “Sok évtizedes lassú pusztulás után 2011 tavaszán kezdtük meg Németh Szilárd polgármester úrral a part rendbe tételét, méghozzá a Daru domb környékének megtisztításával a szemétdomboktól és a hajléktalan-telepektől.”
    Szép mondat! Örülhetnek is az odajáró kutyuskák, ekkora WC-jük sehol a városban (világon) nincs! Az embereknek meg keríthetnének egy “emberfuttatót”, ahol kutyaszarba lépés nélkül sétáltathatná a gyerkőcöt.

  25. Nagyapó szerint:

    Tündér Ilona! Talán azt is megemlíthette volna, hogy a Duna-part beépítésével a telkeik értéke erősen lecsökkent volna. (Nagy úr a pénz!)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  26. robi szerint:

    Mosolyogva olvasom a hozzászólásokat.

    Ha nincs válság, a befektetőt aligha tartotta volna vissza a lakópark építésétől bárki. Ráadásul az akkori önkormányzat nem állt be a tiltakozók közé.
    Szerencsére így alakult, a jelenlegi önkormányzat jó döntést hozott a visszavásárlással.

    Háromszor is meg kéne gondolni, mikor és mit építünk a kétségkívül értékes területre.

  27. Nagyapó szerint:

    genovéva igazsága szerint meg kell szüntetni az állattartást, mert a kutyák piszkítanak. Ugyanígy genovéva ne küldje gyerkőcét falura, mert ott tehenek, lovak vannak lószarral, meg tehénlepénnyel. Ne menjenek kirándulni, mert az erdőkben szarvasok, őzek, vaddisznók vannak, azok is trágyáznak.
    genovéva talán az állattartást is megszüntetné.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  28. Rázsó szerint:

    Szerintem csak arra akart utalni, hogy létezik kulturált állattartás is. Ebbe nyilván beletartozik az is, hogy össze kéne szedni a kutyák után azt, amit azok ott hagynak. Mivel ezek háziállatok, és nyilván vannak gazdáik.

  29. Tündér Ilona szerint:

    ,,Talán azt is megemlíthette volna, hogy a Duna-part beépítésével a telkeik értéke erősen lecsökkent volna. (Nagy úr a pénz!)”

    Látja Nagyapó ez a nagy különbség köztünk maga csak akkor hívná ki a tűzoltókat, ha a maga vagy a szomszédja háza ég, a szomszéd miatt is csak azért, hogy ne terjedjen át a tűz a magáéra.
    Én meg akkor is kihívom, ha tőlem több kilométerre van a baj.
    Mivel nem a Hollandi úton lakom csak Királyerdőben így az én házam értéke emiatt nem csökkent volna, esetleg csak amiatt, ha maga lenne a szomszédom.

  30. TI-t idézve szerint:

    Mind igaz!

    “Helyén hagytátok Csepel jegyzőjét és főépítészét akik támogatták a lakóparkot, helyén hagytátok a Csepp Tv vezetőjét aki támogatta a Tóthékat.”

    “Mivel nem a Hollandi úton lakom csak Királyerdőben így az én házam értéke emiatt nem csökkent volna, esetleg csak amiatt, ha maga lenne a szomszédom.”

    Lesz itt szép nagy birkózócsarnok, étterem, vendégház stb. amit bárki megnézhet kívülről.

  31. fghfjhgkjhk szerint:

    TI-t idézve!

    “Lesz itt szép nagy birkózócsarnok, étterem, vendégház stb. amit bárki megnézhet kívülről.”
    Ez már csak természetes, hogy nem az összes csepelinek lesz ott valami, hanem maguknak (vettek egy telket) 🙂

  32. genovéva szerint:

    Kedves Rázsó, köszönöm, hogy védelmedbe vettél, de nem kellett volna figyelmet pazarolni erre a nyilvánvaló hülyeségre…

  33. fghfjhgkjhk szerint:

    genovéva!
    Az öreg ilyen, alpári megmondóember, de ezért fizetik. 🙂

  34. Rázsó szerint:

    Azért legyen már valami határ.

Itt lehet hozzászólni !