Kiss László lemondott, de azt állítja: soha nem követett el nemi erőszakot

Faktor

Gyárfás Tamás és Kiss László

Kedden került nyilvánosságra, hogy Kiss Lászlót, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagját és az úszóválogatott szövetségi kapitányát 1962-ben csoportos nemi erőszakért három év börtönre ítélték.

Kiss ma lemondott szövetségi kapitányi tisztségéről, amit azzal indokolt, hogy személye megosztotta a sportszeretőket, ami nem használ a magyar olimpiai csapatnak. Azt azonban tagadja, hogy elkövette volna az erőszakot.

A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről

– írta Kiss László közleményében az MTI-nek.

Kiss szerint annak idején “koholt vádak alapján, koncepciós perben” született meg az ítélet, amelyet most “ártó és lejárató szándékkal tettek közzé” róla. Azt is megírta, hogy be akarja bizonyítani, hogy valótlan dolgok szerepelnek a sajtóban idézett ítéletben, és keresi a perújítás lehetőségét is.

Míg korábban arról beszélt, hogy 55 év után méltatlan lenne mentegetőznie, most ezt írta az MTI-nek:

Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el.

Arra is reagált, hogy miért engedték ki a börtönből az előtt, hogy letöltötte 3 éves büntetését csoportos nemi erőszakért.

Idő előtti szabadulásomat nembármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette.

Hozzátette még, hogy mindig “tisztességesen, a munkámért és ezáltal a magyar sportért” élt, és hogy ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban számtalan helyről kapott megerősítést és bizalmat. Ezt meg is köszönte azoknak, akik nemcsak a jóban, hanem a rosszban is vele voltak.

Hogy miért mondott le a támogatás ellenére, ezzel indokolta:

Szembesülnöm kellett azonban azzal, hogy tevékenységemet és személyemet jelenleg az ellenem folytatott sajtóhadjáratnak köszönhetően olyan mértékű közfelháborodás övezi, amely súlyosan megosztotta a sportszerető embereket.

Kiss úgy gondolja, hogy emiatt nem tud hasznára lenni sem az olimpiai csapatnak, sem az úszóválogatottnak, amelynek amúgy is csak a 2016-os riói olimpiáig akart a szövetségi kapitánya lenni.

Kiss László lemondatására korábban aláírásgyűjtés is indult. A Peticiok.com-on azt írták, felháborító, hogy az úszóedzők kiálltak a nemi erőszakért elítélt Kiss László mellett. Ezért azt követelték, hogy Kiss mellett Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is mondjon le a tisztségéről. A petíciót Kiss László lemondásáig több mint négyezren írták alá.

Kiss kora délután a százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesterségről is lemondott Vezér Mihály polgármesternek átadott levelében. Az önkormányzati képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy elfogadják a lemondást.

Utána sajtótájékoztatót is tartottak, ezen az Origónak Vezér Mihály azt mondta, hogy nem tudott a nemi erőszakról. A százhalombattai polgármester arról is beszélt, hogy szomorúnak tartja, hogy pont most, az olimpiai felkészülés idején került nyilvánosságra az ügy. Vezér szerint kétséges, hogy történt-e nemi erőszak, mert “a szocialista rendszerben hoztak megkérdőjelezhető ítéleteket”.

Kiss László nem nyilatkozott a százhalombattai lemondása után, a tőle interjút kérő 24.hu újságíróját azzal küldte el, hogy “hagyjon a p…ába”.

A mesteredző 2014 novemberében lett alpolgármestere Százhalombattának, ahol több mint húsz éve él.

Ahogy a Privatkopo.hu értesülései alapján a Faktor is megírta, Kiss László 1961-ben, akkor még az FTC úszójaként, két társával együtt megerőszakolt egy fiatal nőt. A bírósági ítélet leírása szerint Kiss előbb lefogta az ellenkező nőt L. Lászlónak és V. Lajosnak, majd utánuk ő erőszakolta meg, amiért 1962-ben 3 év börtönre ítélték. A Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből másfél év után, kedvezménnyel szabadult.

A sportolói életpálya

Kiss László 1954-ben úszóként kezdte a pályafutását a Ferencvárosi TC együttesében, majd 1962-ben a Budai Spartacus és 1963-ban pedig a Budapest Honvéd versenyzője volt. 1962-ben csoportos nemi erőszak miatt 3 év börtönre ítélték, amit a Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben kedvezménnyel töltött le. A börtönévek után 1963-ban harmadik, 1964-ben második helyezett lett 200 méteres pillangóúszásban a magyar bajnokságban. 1965-ben, huszonöt éves korában visszavonult a sportolástól. Még aktív úszóként kezdett el edzősködni a Budai Spartacusban, majd 1965-ben a klub főfoglalkozású edzője lett, és 1967-ben a vezetőedzőjévé nevezték ki. Emellett 1969-ben az öttusa-válogatott úszóedzője is lett, ahol két év kihagyással 1983-ig dolgozott. 1983-ban mesteredzői címet szerzett, tíz évvel később pedig a Magyar Úszó Szövetség alelnökévé választották, majd ugyanebben az évben a női úszó-válogatott edzője lett. 1999-ben a teljes úszóválogatott szövetségi kapitánya lett.

Fél évszázados edzői karrierje alatt tanítványai közé tartozott több olimpiai, világ- és Európa-bajnok is, pl. Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes, Güttler Károly és Cseh László is.

Forrás: Faktor

9 hozzászólás “Kiss László lemondott, de azt állítja: soha nem követett el nemi erőszakot” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Laci bácsi azt állítja soha nem követett el nemi erőszakot
    .
    Igazat kell neki adnom!
    Egy partiba dobásnál (körmagyar) harmadiknak lenni már inkább nőgyalázás! 😀
    .
    Majd kap egy díszdoktorit és valamelyik egyetemen rektor is lehet!
    Ha jól tárogatózik, akár köztársasági elnök is lehet! 😀
    .
    http://propeller.hu/sport/3207351-karpati-gyuri-bacsiek-kiallnak-eroszakolo-kiss-laszlo-mellett

  2. Grün Izidor szerint:

    “A Testnevelési Egyetem rektorának lapunk birtokába került tervezete szerint egy új, speciális doktori fokozatszerzési eljárásban egyetlen év alatt meg tudná szerezni a doktori címet egy sportoló vagy sportszakember.”
    .
    Ha 55 évre visszamenőleg tud igazolni három év jogerőset, akár a prof, emeritus is megállhat! 😛 😀
    .
    http://nol.hu/belfold/meghokkento-otlettel-allt-elo-mocsai-bevezetne-a-tudomanyosnak-latszo-fokozatot-1610027

  3. Grün Izidor szerint:

    “A Halhatatlanok Klubja megértéssel és megbecsüléssel fogadta a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetőségének és a MÚSZ edzőbizottságának Kiss László szövetségi kapitány, mesteredző melletti kiállását.”

    Similis simili gaudet?!
    Magyarul: Egyik szemét nem vájja ki a másik szemét szemét?! 😀

  4. Lovas szerint:

    A gyilkos Biszkut nem bántották ennyire, pedig az öreg gyilkost el sem ítélték.

  5. Grün Izidor szerint:

    királyerdei!
    “Azt írta, hogy a Facebookon megjelent írásait nem a nyilvánosságnak szánta, ha pedig valakit akaratlanul is megsértett, attól elnézést kér.”
    .
    Kijelentem csak úgy-nem a nyilvánosságnak szánva- Aczél Endre egy f@sz! 😀

  6. királyerdei szerint:

    Mi van elvtárs?Zsidózunk,zsidózunk?Mit szől ehhez a Párt? 🙂

  7. fghfjhgkjhk szerint:

    Gábor ismét büffentett. 🙂

  8. Nagyapó szerint:

    Nem érdekel Kiss múltja. A bíróság lerendezte (A sértett és szülei halottak, lehet gyalázni). Engem a kapitány munkája érdekel. Itt vannak gondjaim.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !