122 éve hunyt el Buda utolsó polgármestere

Napi magyar történelem/Facebook, Csepel.info

Házmán Ferenc

1894. április 7-én hunyt el Házmán (Hassmann) Ferenc jogász, politikus, Buda utolsó polgármestere az 1873-as egyesítés előtt.

Jómódú német polgár család gyermekeként született 1810-ben Budaújlakon. Szülei tudományos pályára szánták és ügyvédnek nevelték. Középiskolai tanulmányait Esztergomban a bencéseknél, Nyitrán a piaristáknál és Budán végezte, majd jogi diplomát szerzett a Pesti Egyetemen. Tanulmányai befejeztével, 1833-ban, Buda város szolgálatába állt, mint írnok, majd pályája ezt követően felfelé ívelt. 1837-ben tiszti főügyésznek, 1843-ban pedig főjegyzőnek választották meg. Reformer politikusként 1843-44-ben, majd 1847-48-ban Buda város követe volt a pozsonyi országgyűlésen.

Német származása ellenére a magyarság zászlóvivője volt; a budai tanácsteremben elsőként szólalt fel magyarul és Döbrentei Gábor kezdeményezését felkarolva, kiharcolta a közgyűlésben a budai hegyvidék dűlőneveinek magyarosítását. Az első felelős minisztériumban belügyi államtitkárként dolgozott. A szabadságharc bukása után Kossuth Lajossal és Szemere Bertalannal külföldre menekült, magukkal víve a Szent Koronát is, amit 1849. augusztus 20-án Orsovonál elástak. Távollétében halálra ítélték, az emigrációból a kiegyezés után térhetett haza. 1867-től között Buda utolsó polgármestere, 1869-től pedig Buda országgyűlési képviselője volt.

Következetesen kiállt Buda, Pest és Óbuda egyesítéséért, nevéhez fűződik a vízvezeték-hálózat kiépítése, a Duna-part szabályozása, valamint a Svábhegyi Fogaskerekű Vasút megvalósítása.Tisztségeit 1873-ig viselte, de ezt követően is tevékeny maradt; Budapest II. kerületének Deák-párti országgyűlési képviselője, a Fővárosi Közmunkák Tanácsának tagja és a Pénzváltó Bank igazgatója volt. A közéletből 76 éves korában, 1886-ban vonult vissza. Halála után a Kerepesi temetőben vettek tőle végső búcsút és helyezték örök nyugalomra. Emlékére 1900-ban utcát neveztek el róla Pasaréten, 110 évvel később ugyanott emléktáblát kapott.

Napi magyar történelem/facebook.com

Egy hozzászólás “122 éve hunyt el Buda utolsó polgármestere” bejegyzésre

  1. Doki szerint:

    Így talán kicsit jobban hangzana: 1867-től Buda polgármestere, 1869-től pedig országgyűlési képviselője volt.

Itt lehet hozzászólni !