Átlag fölötti a foglalkoztatottság Csepelen

OPH

munka

Csepelen a közfoglalkoztatottak 31,7 százalékának sikerül visszatérnie a versenyszférába, a munkanélküliek száma pedig annak ellenére csökken, hogy a lakosság folyamatosan növekszik – mondta Dudás Zoltán, a XXI. Kerületi Hivatal vezetője a Rádió Orienten.

Változások a kormányablakban

Két éve Budapest első új generációs kormányablaka nyílt meg Csepelen, ahol huszonhat munkatárs átlagosan heti 2000 – 2500 ügyfél ügyeit intézi. Január első két hetében az e-személyi volt a slágertéma a kormányablakban, az igazolvány ingyenes kiváltásával nagyon sokan éltek.

A hivatal dolgozói kezdetben ugyan küzdöttek a januártól bevezetett csökkentett eljárási határidőkkel, mostanra azonban már szert tettek az ehhez szükséges rutinra. A hivatalvezető elmondta, hogy némi finomhangolásra még szükség lesz itt is, ahogy az egy évvel ezelőtt hozzájuk került szociális és gyámügyi területen is sokat finomítottak. Az 1240 átvett ügyet 2015 végére 518-ra szűkítették, de Dudás Zoltán elmondta, hogy a csökkenés ellenére a rászorulók továbbra is megkapják a támogatást.

Átlag fölötti a foglalkoztatottság

Tavaly Csepelen 300 fő vett részt a közfoglalkoztatásban, a 2014 végéig regisztrált 2083 álláskereső száma pedig 150-180 fővel csökkent 2015-re, annak ellenére, hogy tavaly decemberre már 78.000-re duzzadt a kerület lakossága. A képzések terén első sorban a logisztikát szeretnék erősíteni Csepelen, hamarosan pedig az aktuális tavaszi állásbörze is megrendezésre kerül. Az őszi állásbörzén részt vevőknek több mint a fele konkrét szerződéskötési igénnyel távozott az eseményről, ahol 33 kiállító jelent meg, április 12-én pedig a Radnóti Miklós Művelődési Házba várnak minden munkakeresőt.

A hivatalvezető elmondta, hogy a helyi cégekkel az elmúlt évben szorosabbá vált kapcsolatuk, ahogy az önkormányzattal is rivalizálás nélkül, egymást erősítve működnek együtt a csepeli lakosokért. Az egyre gyarapodó beruházásokat is köszöntik és támogatják a XXI. kerületben, a kikötő újbóli kihasználása pedig további előrelépést jelenthet, ahogy a vasúti- és teherfuvarozásban is erősödni fog Dudás Zoltán szerint Csepel szerepe.

Hogyan alakulhat a HÉV sorsa?

Az még kérdéses, hogy bevezetik-e Csepelen a HÉV-ek helyett a villamosközlekedést, de Dudás Zoltán szerint erőteljes előrelépés volna, mivel jelenleg a vasút kettévágja a kerületet.

Fejlesztéseket tervez a Hivatal

Ebben az évben a kormányablak finomhangolásai – ahova egy olyan ügyfélpultot is terveznek, mely teljes körű információt tud adni az ügyfeleknek – mellett a foglalkoztatási osztály helyzetét szeretnék normalizálni a kerületben, hogy a gyár területéről egy kulturáltabb, könnyebben megközelíthető helyre kerüljön.

 

Itt lehet hozzászólni !