Négyes rangadó az MSZP-nél

Népszabadság

Négyes rangadó az MSZP-nél

Egyedül Molnár Gyulát tartják esélyesnek Tóbiás Józsefen kívül (fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság)

Ha csak a párt túlélését tartják szem előtt a kongresszus küldöttei, akkor Tóbiás József maradhat az MSZP elnöke – értékelnek a pártban. A most induló tisztújítás azonban elég hosszan eltart még ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon. Jelöltekből nincs hiány, közülük Molnár Gyula még veszélyes is lehet a pártelnökre.

Mozgalmas, belső harcoktól sem mentes hónapok elé néz az MSZP. A párt tisztújítási folyamata most indul, és június 25-én fog befejeződni: ezen a napon dönt arról a kongresszus, hogy ki lesz a szocialisták elnöke, aki a 2018-as választási küzdelembe vezetheti a pártot.

A következő három hónapban előbb az alapszervezetekben, majd a megyékben, végül országosan határoznak a tisztségekről. Mivel a párt alapszabálya szerint a választott pozíciók két évre szólnak, akik most elnökségi helyre pályáznak, egyben már a 2018-as választási listán mandátumot érő pozícióért is küzdenek. Viszont azt többen leszögezték, hogy bárkit is válasszanak az MSZP elnökének, a miniszterelnök-jelölt személyéről más módon fognak dönteni.

„Rosszul nézne ki, ha a nem létező hatalomért küzdenénk” – magyarázta még tavaly évvégén egy meghatározó szocialista politikus az akkori kongresszus előtt, miért nem tolongtak az elnökjelöltek a párt vezetéséért. Mivel Tó­biás József pártelnökkel szemben általános volt az elégedetlenség, nehezen lehetett érteni ezt a visszafogottságot. Ami akkor kritika tárgya volt, ma is áll. Az MSZP-ben sokan Tóbiás számlájára írják, hogy az MSZP képtelen volt profitálni a Fidesz népszerűtlen intézkedéseiből, és beszorult a középpárti státuszba.

Mostanra vagy az elégedetlenség mértéke haladta meg a korábbi szintet, vagy „létező hatalmat” látnak maguk előtt többen is, mindenestre hárman bejelentkeztek a pártelnök székére: Szanyi Tibor, EP-képviselő; Molnár Gyula, volt XI. kerületi polgármester és egykori budapesti MSZP-elnök; valamint Harangozó Tamás, frakcióvezető-helyettes, a párt tolnai elnöke. És Tóbiás sem kívánja harc nélkül átadni posztját.

A belső erőviszonyok ismeretében négyszereplős, de csak kétesélyes a csata: Tóbiáson kívül egyedül Molnár Gyulát tartják versenyképes jelöltnek a szocialisták. Szanyi Tibor kampányindító „Apa, kezdődik” című írását hiába mondták sokan korrekt szövegnek, szerzőjét nem tartják komoly indulónak. Az EP-képviselő lépése mögött sem biztos, hogy valódi pártelnöki ambíció áll, sokak szerint egyszerűen iszonyatosan elégedetlen a mostani pártvezetéssel, és lépésével fel akarta kavarni az állóvizet. Bárkit kérdeztünk, jónak tartotta, hogy vannak indulók az elnöki székért és nem „jobb híján” kerül valaki a posztra, mint az Összefogás csúfos választási veresége miatt lemondó Mesterházy Attila utáni elnökkeresés végén.

3 hozzászólás “Négyes rangadó az MSZP-nél” bejegyzésre

  1. Balos szerint:

    Akkor már leginkább a Molnár Gyula.

  2. Nagyapó szerint:

    Ki vállalja a kamikaze vezetést?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Tóth kati szerint:

    Megvagyok nyugodva a választék láttán.Maradnak akik voltak,változni nem tudnak ilyen alakokkal.

Itt lehet hozzászólni !