Adalék az Illatos úthoz – méregkatalógus

The Ice/Bear Project

Az Illatos úti telep talajában számos méreg található, amik neve azonban a laikusok számára nem szolgálnak túl sok információval.

Azért, hogy olvasóinknak ne csak kémiai nevekkel dobálózzanak, hanem igazán a sorok mögé tudjanak látni, összeállítottunk egy méreg-katalógust, amiben megtalálható azon mérgek jellemzői és veszélyei, amelyeket az Illatos úti telep talaja tartalmaz.

Benzol

A benzol jellegzetes illatú, színtelen vagy világossárga színű, illékony folyadék. Világszerte széles körben használják, keletkezhet növények égetésekor, például avar- vagy faégetés, dohányzás során, de számos vegyipari folyamat alapanyaga is. Belégzéskor vagy bőrön keresztüli felszívás által is könnyedén bejuthat a szervezetünkbe, kis mértékben minden ember ki van téve a mindennapi benzolmérgezésnek. A benzol emberben rákkeltő hatású (pl. leukémia). A benzol csökkenti a szervezet védekezőképességét, ennek következtében nagyobb lehet a fertőzések esélye. A kromoszóma elváltozását okozhatja.

Klórbenzol

A benzol rokonvegyülete, fizikai tulajdonságai hasonlóak. Főként oldószerként, illetve festékek, gyógyszerek előállítására használják. A klórbenzol gőzei belélegezve altató hatásúak. Kevésbé mérgező, mint a benzol, azonban feltehetően az egyszeresen klórozott benzol mellett olyan többszörösen klórozott benzolok is keletkeztek a telepen, amelyek még a benzolnál is erősebben rákkeltő hatásúak.

AOX

Az AOX rövidítés igazából nem egy bizonyos vegyületet jelöl, az adszorbeálható szerves halogén-tartalmat jelenti. Magyarul: A víz AOX tartalma meghatározza mindazon anyagokat, amelyek halogén tartalmúak a vízben. Ez általában klórtartalmat jelent, de lehet jód, bróm, vagy fluor is. Ezek az ipari eredetű, zömmel rákkeltő vegyületek különböző ipari folyamatokban és a szennyvíztisztítás során, pl. az ivóvíz klórozásakor kerülnek a vízbe. Növényvédőszer-maradványok és a háztartásban használt klórtartalmú vegyületek, pl. tisztítószerek közvetlenül is a felszíni vizekbe juthatnak.

DDT

A DDT a diklór-difenil- triklóretán rövidítése, nagy hatású rovarméreg. 1939-es felfedezése után pár évtizeddel azonban kiderült: meglepő, de nem csak a rovarokra van mérgező hatással. Mivel az élő szervezetben felhalmozódhat, károsítja a környezetet.  Használatának betiltása ellenére a DDT még ma is kimutatható valamennyiünk szervezetében, főleg a zsírtestekben. Allergiát, asztmát és tanulási zavarokat okozhat.

3A-BTF és 4A-BTF

A 3A-BTF a 3-amino- benzotrifluorid, a 4A-BTF a 4-amino- benzotrifluorid rövidítése. A 3A-BTF bőrön át és lenyelve is mérgező. Irritálja a szemet, károsítja a légzőszerveket és a bőrt. Az anyagnak való hosszú távú kitettség narkózist (érzéstelen állapotot) okoz. A 4A-BTF lenyelve mérgező, bőrön át felszívódik. Irritálja a szemet, a bőrt, a nyálkahártyákat, a légutakat. Mind a folyadék, mind a gőze gyúlékony.

4 hozzászólás “Adalék az Illatos úthoz – méregkatalógus” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Köszönjük jegesmedvék!
    Kis előtanulmány a METRANS konténerrakodóhoz?! 😛

  2. TenkA szerint:

    És mennyi ideig tartott, míg elkezdték kármentesíteni a területet?

  3. Jobban szerint:

    És anno a galvániszap kármentesítésére meddig kellett várni?

  4. Pákozdi József szerint:

    És hol vannak ezek a hordok? Hova szállította a Loacer? Mert alvállalkozóként ők szállították el a veszélyes vegyi anyag hulladékokat!

Itt lehet hozzászólni !