Lengyel-magyar fúvóskoncert a Stefánia Palotában

Csepel.hu

koncert9

Fergeteges közös koncertet adott a lengyel Wołomini Fúvószenekar és a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar a Stefánia Palotában a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából.

Az eseményen jelen volt Morovik Attila, kerületünk alpolgármestere, Tadeusz Deszkiewicz, Andrzej Duda Lengyel köztársasági Elnök tanácsadója, Wojciech Lubawski, Kielce polgármestere, Elzbieta Radwan, Wołomin polgármestere, Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese, Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja és lengyel testvérvárosaink delegációi.

A koncert megnyitásaként Morovik Attila alpolgármester tolmácsolta Németh Szilárd országgyűlési képviselő üdvözlő szavait, amiből kiderült, nagyon hasonlít egymásra a lengyel és a magyar nemzet mentalitása, hiszen számos közös pont van a történelmünkben. Azt, hogy a két nép mennyire jól megérti egymást, számos író, költő megírta az évszázadok alatt – üdvözletében az országgyűlési képviselő Arany János és Stanisław Worcell műveit emelte ki.

A koncerten a két zenekar felváltva játszott a két nemzet legnagyobb alkotásaiból válogatva. A magyar zenekar változatos komolyzenei repertoárral érkezett, többek között Kálmán Imre Ördöglovasából a Palotást, vagy Kodály Zoltán Háry János című operájából az Intermezzot játszották, de tárogató hangja is megszólalt Péntek János vezénylete alatt. A lengyel fúvószenekar, melyet Luke Wojakowski dirigált, a számos lengyel zeneszerző műve mellett meglepetésként Brahms V. Magyar Táncát is eljátszották. A két karmester az est végén ajándékba megkapta Csepel borát. A koncert zárásaként a két zenekar közös számként a Mondvay György által komponált Fesztivál-indulót és egy ismert lengyel indulót adott elő.

Csepel.hu

11 hozzászólás “Lengyel-magyar fúvóskoncert a Stefánia Palotában” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    “Morovik Attila alpolgármester tolmácsolta Németh Szilárd országgyűlési képviselő üdvözlő szavait”
    .
    Bocsásson meg alpolgármester úr, újabb oldaláról ismertem meg!
    Azt nem gondoltam volna, hogy tolmácsolási szinten beszéli a lengyel nyelvet! 😀 😛

  2. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    Grün Izidor: még egy ilyen rosszmájú, kötekedő, kiállhatatlan embert mint te vagy rémes, van olyan téma amibe nem tudsz belekötni, nem hiszem ! Nincs olyan cikk, téma amibe te ne mondanál negatív véleményt, kritizálást, kioktatást ? Nehezedre esne egyszer jót is mondani, leharapnád a nyelved inkább ugye ? Nagyon szegény lelkivilágod lehet, ha mindig mindenkiben csak a rosszat és negatívumot látod, aki nem a te baloldali nézeteden áll, akkor minek jössz ide fel erre csepel.info honlapra ? Csak beolvasni, kritizálni a feltett cikkeket és az arra érkező válaszokat. Ja vagy itt éled ki magad ? Látom, hogy minden cikkre meg van a negatív véleményed ! Ja az ember maga a stílus, milyen igaz ez ! Csak sajnálni tudlak !

  3. Orsós Rodrígo szerint:

    Anikó is ilyenkor kerül csak elő, amikor viccel Grün egyet, de amikor például a választott képviselőnkről fröcsögnek és sározzák, akkor persze nem szólal fel, hogy milyen dolog ez.. Hogy van ez akkor?

  4. Grün Izidor szerint:

    Anikó (Krizantém u-ból)!
    Ti mi a bánatos pici paci papájának punnyadt pimpilimpijéből tudnátok, hogy mit csináltok rosszul, ha valaki nem figyelmeztetne arra, hogy mi a rossz?!
    Ha mindenki jeggyel utazna a villamoson nem kell ellenőr!
    Ha mindenki szabályosan parkolna Mr.Gabee miből élne?!
    Ha mindenki tudná a Városgazda telefonszámát Bercsik képviselő munka nélkül éhen halna!
    Tehát olyan szükség van az ilyenekre mint én, akár a fityesznek Gyurcsányra vagy Ábel Attilának Szenteczky Lajosra vagy Horváth Gyulára! 😀
    Az ilyen emberek tartják össze a hordát mint az oroszlán ahogyan edzi a zebrák éberségét és futógyorsaságát!
    Röviden ennyit tudok felhozni mentségemre! Tessék úgy csinálni valamit, hogy ne lehessen belekötni! 😛 😀

  5. Grün Izidor szerint:

    Rodrigó!
    Anikót ne bántsd!
    Csak a rábízott dolgot végzi mint nagyapó vagy a Lovas!
    Bizony, bizony! 😀

  6. Realitást szerint:

    “A szavaknak súlya legyen, ne száma!”
    “Az ember féljen egy kostól felülről, egy lótól hátulról, a rossz embertől mindenfelől.”
    “Kérj az ellenségedtől tanácsot – s tedd az ellenkezőjét.”
    “Igazán csak az a szegény, akinek az értelme hiányos.”
    “Az Isten haragszik ránk vétkeinkért, az emberek erényeinkért.”
    https://hu.wikiquote.org/wiki/Zsid%C3%B3_k%C3%B6zmond%C3%A1sok

  7. Bizony, bizony szerint:

    “Minden a fejben dől el.” Aki akar az bármilyen áron kötekedik és bármiből kiindulva. Ezt tapasztaljuk is a csepel.info felületén adott kommentelőktől. Persze, a stílus maga az ember. Különféleképpen lehet kritikusan hozzászólni bármihez…a lehúzó, lesajnáló, bántó, problémázó és akadékoskodó mód egy a sok közül.

  8. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    Grün Izidor: Szánalmas a magyarázkodásod a sok rosszindulatú vélemény nyilvánításaidra, hogy miért is vagy te mindig gonoszkodó és negatív ? ! Ja te az ilyen érveiddel igy tanítod az irogatókat, ez gyenge magyarázat !
    Orsós Rodrigez: hagyjuk, hogy ki kit és miért sároz be, ez olyan melyik egymásra mutogatás, hogy volt előbb a tyúk vagy a tojás, hogy ki és mikor kezdte ? !

  9. Bizony, bizony szerint:

    Óvodásoknál dominál ez a módszer…”Ő kezdte…”

  10. Grün Izidor szerint:

    Anikó (Krizantém u-ból)!
    Úgy érzed, hogy magyarázkodtam?!
    Neked?!
    Kicsit túltoltad a biciklit mint Balog páter! 😀

  11. helyi szerint:

    Tolmácsolta, hát persze…Délelőtt egyik mameluk sem jelent meg a nemzetközi Baracsi Birkózó versenyen, csak a tornából felmentett Ábel Attilát küldték maguk helyett, akinek annyi köze van a sporthoz, mint zsiráfnak a laposkúszáshoz…Szépen megszégyenítették az összes résztvevőt! Gratulálok!

Itt lehet hozzászólni !