A nemesi családok nyomában emlékeztek a nemzeti ünnepre a Herman iskolában

Csepel.hu

hermann2

A közelgő nemzeti ünnep alkalmából az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékeztek a Herman Ottó Általános Iskola diákjai március 11-én. Harmadszor készültek a már hagyományos projektnapra, idén a „Nemesi családok nyomában” ismerkedtek a reformkor jelentős személyiségeinek életével és tevékenységével.

Az iskola tornatermében rendezett megemlékezésen felidézték a szabadságharc hőseit, mit tettek Magyarországért. Szélinger Barnabás 5. b osztályos tanuló Juhász Gyula: Március idusára című versének szavalata után a 3.a osztályosok adtak ünnepi műsort, majd Sikula Álmos (8.b) mondott felhívó beszédet. Emlékeztetett a Tudós Társaság megalakítására, a Pest-Budát összekötő Lánchíd építésére, a Duna, Tisza szabályozására, a közlekedés fejlődésében a gőzhajók elindulására, s az első magyar vasút épülésére. Ezután a diák kiosztotta a menetleveleket az osztályoknak, jelképesen a nemesi (Zichy, Károlyi, Széchenyi, Festetics, Wesselényi, Teleki, Andrássy, Batthyány) családok egy-egy képviselőjének.

A tanulók a történelmi játszóház állomásain a reformkori Magyarország mindennapjaival, főként a főnemesi családok szerepével ismerkedtek meg. A kézművességre, sportra, zenére, informatikára, szellemi tudásra épülő feladatsorokat Berecz Éva, Kovácsné Gergely Julianna és Visnovitsné Németh Katalin pedagógus állította össze. Az osztályok képviselői csapatokat alakítva látogatták sorra a tantermeket, ahol többek között reformkori étlapot alkottak a világháló segítségével, kokárdát készítettek, a Nemzeti dal szövegét összerakták a kivágott mondatsorokon keresztül, a reformkori viselet ruháit is megrajzolták.

Idén rendhagyó módon a jobb teljesítményt elérők magyar, történelem, ének, rajz, informatika és technika tantárgyakból ötösöket kaptak a tanároktól.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !