Öttusaünnep: Benedek Ferenc kilencven éves

Csepel.hu

ottusa3

A Csepeli Öttusa és Vízi- Sport Egyesület megtartotta hagyományos évnyitó ülését, ahol Benedek Ferenc öttusa mesteredzőt köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából.

Hanzély Ákos, a Csepeli Öttusa és Vízi- Sport Egyesület klubigazgatója köszöntötte a Csepel Pláza egykori mozitermében összegyűlt legendás magyar és olimpiai bajnokokat, edzőket és egykori tanítványokat. Örömét fejezte ki, hogy a magyar öttusa múltját, jelenét és jövőjét alkotó nagy legendák és leendő nagy csillagok közösen ünnepelhetnek. – A magyar öttusának fényes jövője van – jelentette ki, majd színpadra szólította Simon Saroltát, a csepeli és a magyar öttusa nagy reménységét, aki a tavalyi junior EB-n második, csapatban pedig első helyezést ért el. A csepeli öttusa kiemelkedő évet zárt, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottság Simon Saroltát az év öttusa utánpótlás-versenyzőjének, edzőjét, Szegi Csabát pedig az év öttusa utánpótlás-edzőjének választották. Sárfalvi Péter, a Csepeli Öttusa és Vízi- Sport Egyesület elnöke megjegyezte, a magyar öttusa 13 év után ismét visszatért a nemzetközi élmezőnybe.
Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok öttusázó azt tanácsolta az ifjú sportolóknak, a sportolást ne végcélnak, hanem eszköznek tekintsék, aminek segítségével életük során meg tudják majd különböztetni a jót a rossztól. Ezt követően Hanzély Ákos elismerően szólt az egyesület edzőinek munkájáról, akiket ajándékokkal köszöntöttek.

Az ünnepség második felében került sor Benedek Ferenc köszöntésére. – Feri Bácsi a második édesapánk volt, akivel szinte több időt töltöttünk, mint a szüleinkkel – méltatta Pécsi Gábor mesteredző a magyar öttusasport kiemelkedő alakját. Felidézte, hogy az edzéseken mindig jó hangulat volt, valamint elmesélte, hogy amikor gimnazista korában a nyári gyakorlatról nem akarták elengedni az edzésre, Feri bácsi személyesen jelent meg a munkahelyen, és kérte ki őt. Köszönetet mondott Benedek Ferenc feleségének is, Jutka asszonynak, akinek, ahogy fogalmazott, elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Feri bácsi az öttusának tudta szentelni életét.
Felolvasták Csethe István levelét, aki a pécsi öttusázók nevében köszöntötte Feri bácsit: „Példakép előttünk, hogy hogyan kell küzdeni egy szent célért, hogy nincs lehetetlen, mindig fel lehet állni és újra kezdeni” – fogalmazott. Ezután levetítették Molnár Dániel interjúját, amelyben Benedek Ferenc elmesélte, hogyan talált rá „a magyar öttusa legfényesebb gyöngyszemére”, Balczó Andrásra, valamint kitért arra, hogy az 1960-as olimpián, ahol két versenyzője is szerepelt, nem lehetett jelen, mert nem kapott útlevelet. A szocialista rezsim azt is megtiltotta, hogy saját költségén utazzon Rómába.

Az ünnepség megható pillanata volt, amikor Benedek Ferenc egykori bajnokai, Németh Ferenc, Fáklya Béla, Balczó András és Földi László egy-egy történetet felelevenítve emlékeztek meg mesterükről. Földi László azt mesélte el, amikor az első két úszóedzése után tüdőgyulladást kapott, és az orvos azt tanácsolta, ne sportoljon, mert gyenge a szervezete. Feri bácsi ezután személyesen ment el a szüleihez, hogy engedjék el fiukat az edzésekre.

Az önkormányzat nevében Morovik Attila alpolgármester köszöntötte a mesteredzőt, majd Hanzély Ákos nyújtotta át neki a születésnapi ajándékot: egy digitális képkeretet, hogy a múlt felejthetetlen pillanatait bármikor fel tudja idézni. Az ünnepség zárásaként Szegi Csaba mondott köszönetet az önkormányzatnak a csepeli öttusa támogatásáért.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !