Nem reform, csak megszorítás

Feloszlott a Reformszövetség: már nincsenek új feladatok?

Inforadio.hu, MTI, Mno.hu, Index, Csepel.info

Kiadáscsökkentésre jók Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt tervezett intézkedései, ám továbbra sem előremutató reformok – mondta a Portfolio.hu elemzője. Madár István hangsúlyozta: a javaslat nagyon kevés olyan intézkedést tartalmaz, amely élénkítheti a gazdaságot. Hozzátette: a kormányfőjelölt programja Bokros Lajos 1995-ös csomagjára hasonlít.

Ami eddig nyilvánosságra került Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt válságkezelő elképzeléseiből, az nem reform – mondta az InfoRádiónak Madár István, a Portfolio.hu elemzője. A szakértő hangsúlyozta: kiadáscsökkentésre szükség van, de sok a kérdőjel a program kapcsán.

Ezek a lépések keményebbek, mint ami szóba került eddig, azt pedig csak találgatni lehet, hogy mi ennek az oka: ezzel akarja tesztelni a frakciót, míg van olyan szakmai érv is, hogy a költségvetésről rosszabb képe van már a kormánynak, ezért szükség van erőteljesebb lépésekre – fejtette ki.

Madár István kiemelte: akik a piacon számolgatják a költségvetés idei kiigazítási igényét, azoknál 150-től 500 milliárd forintig sok minden elhangzik, vagyis a kormányfőjelölt tervezett intézkedései a konszenzusnál kicsit erőteljesebb lépéseket tartalmaznak, de azt nem lehet mondani, hogy túlzóak lennének.

A javaslat egy erős, az 1995-ös Bokros-csomagra hasonlító kiigazításnak hat – hangsúlyozta a Portfolio.hu elemzője. A szakértő elmondta: jelentős jövedelemelvonás következik be mind a nyugdíjrendszerben, mind az állami szférában, a szociális szektorban pedig elkezdődik a támogatások visszavágása, amit sokan sürgetnek. Ezek a lépések a kereslet visszaszorítását ösztönzik, és kevés az olyan elem a javaslatok között, ami az élénkítés irányába hatna – tette hozzá.

A tervezett intézkedések hatására sikerülhet teljesíteni a kitűzött hiánycélt, ami az IMF-fel kötött szerződésben van – közölte Madár István, ám a szakértő hozzátette: ha csak az eddig megismert javaslatok lépnek életbe, az biztosan tovább fogja lassítani a gazdaságot, a GDP-növekedés még kisebb lehet.

A Bajnai Gordon által készített politikai nyilatkozat tartalmazza egyebek között a közszféra 13. havi juttatása és a 13. havi nyugdíj jövő évi megszüntetésére, illetve a táppénz általános mértékének 60 százalékra csökkentésére vonatkozó elképzelést. A közszféra számára kifizetett nominális bruttó fizetéseket két évre rögzítenék; felülvizsgálják a közszféra 2009. második félévi kereset kiegészítését. Az idei 13. havi nyugdíj második részét visszavonnák, a családi pótlékot a jelenlegi szinten rögzítenék átmeneti két évre, a családi pótlék jogosultsági korhatárát 23-ról 20 évre csökkentenék, a gyes és a gyed időtartamát pedig két évben maximálnák átmeneti időszakot biztosítva az átállásra.

Orbán: Ne üljenek fel ennek a cselnek!

Nem ismerek olyat, hogy Bajnai-csomag, az egy MSZP-s csomag – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke újságíróknak csütörtökön, a Képviselői Irodaházból távozóban.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: ez az MSZP csomagja, e mögé akarnak elbújni a kormánypárti képviselők. Azt javasolta az újságíróknak, „ne üljenek fel ennek a cselnek”.

Forrás: Inforadio.hu, Mno.hu

Nincs többé Reformszövetség

A Reformszövetség a tagok döntése alapján a mai nappal, vagyis április 2-án megszünteti tevékenységét, mivel a szakértők összefogásával létrejött szervezet az elmúlt hónapokban teljesítette küldetését: elkészítette, majd a döntéshozók és a közvélemény elé tárta azt a javaslatcsomagot, amelyet alkalmasnak ítélt az ország gazdasági helyzetének rendezését szolgáló válságkezelés feltételeinek megteremtésére, a középtávú kibontakozási program megalapozására – olvasható a csoportosulás közleményében. Pedig egy-két hete még új feladatokat osztott ki magának a csoportosulás. Politikai motívumok lehetnek a háttérben.

A sajtóanyagban az szerepel: a gazdasági és tudományos élet szakértőinek összefogásával létrejött Reformszövetség az elmúlt hónapokban feltárta a döntéshozók és a társadalom előtt a hazai gazdaság legfontosabb problémáit és az azok elhárítását gátló tényezőket, majd bemutatta a gazdasági teljesítőképesség növelését és a versenyképesség javítását szolgáló javaslatait. A javaslatcsomag egy minden eddiginél szélesebb és jelentősebb társadalmi vitát generált, melynek során a Reformszövetség tagjai megválaszolták a program egyes elemeivel kapcsolatos kérdéseket és felvetéseket, legyen szó a politikai erők vagy egyéb szakértők hozzászólásairól. A Reformszövetség köszönetet mond a szakértők munkájáért.

A javaslatok megvalósítása a döntéshozók feladata és felelőssége. A Reformszövetség – politikailag független szervezetként – befejezettnek tekinti küldetését. A javaslatok megvalósításával járó politikai folyamatokban a szervezetnek nem feladata részt venni. A szövetség tagjai saját posztjukon folytatják munkájukat, testületként a továbbiakban nem nyilvánítanak véleményt. A Szövetség tagjai és szakértői, mint az ország jövője iránt felelősséget érző személyiségek egyéni javaslataikkal és észrevételeik megfogalmazásával a jövőben is minden szakmai segítséget megadnak az ország gondjainak megoldásához, írják.

A tagok bíznak abban, hogy a Reformszövetség küldetése során képes volt megteremteni a különböző nézeteket valló gazdasági és tudományos szakértők egyetértését az ország fejlődése szempontjából legfontosabb kérdésekben és munkájuk hatással lesz az elkövetkező időszak kormányainak tevékenységére is.

index.hu

8 hozzászólás “Nem reform, csak megszorítás” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Szerintem se üljünk fel ennek. Persze majd hoznak egy – a miniszterelnöki pozíciót tekintve – új arcot, és azt gondolják, hogy onnantól kezdve minden másképp lesz. Tiszta lapot nyithatnak, stb. Hát nem nyithatnak!

    Már csak az kell, hogy a Bajnai “független”, “szakértői” kormányt alakítson. Utána el lehetne hitetni az emberekkel, hogy minden megváltozott. Holott nem változott semmi.

    Az MSZP-nek mennie kell (Gyurcsánnyal is, meg Gyurcsány nélkül is). Ez a kérdés számomra már nem Gyurcsányról szól.

  2. Jeniszej szerint:

    Megszűnt a reform szövetség – na-ná, hogy megszűnt. Mi szükség volt rá. Kitalálták a nagy semmit, vagy legfeljebb azt, amit idáig is mindenki tudott, hogy nem történt még meg a rendszerváltás.
    Belátom ezeknek a tudós embereknek is élni, kell valamiből.
    Na de ki fog ezekre figyelni, ha az “áldott nép” szavára sem akar odafigyelni a hatalom.
    EZ NEM KÉRDÉS!

  3. loastman szerint:

    A bajnai “tervéből” hiányzik:
    – parlamenti képviselők számának felezése;
    – parlamenti képviselők bemondásos kötlségtérítésének eltörlése;

    Vagy csak én olvastam figyelmetlenül?

  4. balszélső szerint:

    A Reformszövetség brutális terveit-mely csak és kizárólag a szegényektől kér áldozatvállalást- hetekkel ezelőtt még a magát baloldalinak nevező párt is elutasította.
    Ma sincs szó a programban sem adócsökkentésről, sem a milliárdosok szikrányi plusz teherviseléséről.
    Ez lett a vége annak, hogy sok ember elhitte azt, hogy a kis ember és a szupergazdag egy oldalon állhat.
    Ma már az sem számít, hogy a megszorítás a leghűségesebb szavazókat is érinti.
    A mór ( a becsapott csóringer) megtette kötelességét, a mór mehet (reklamálni, ahová akar).

  5. hollósi szerint:

    Nekem lenne egy-két kevésbé népnyomorító javaslatom, a 600 milla beszedéséhez:
    – függesszék fel az állami vállalatok alkalmazottainak prémiumait (a beosztottnak eddig sem jutott)
    – a pártfinanszírozást tegyék az asztalra ( ne járjanak élen a korrupcióban)
    – a miiliárdosok mutassanak példát társadalmi érzékenységükről ( minél gazdagabb palit kérdeznek a megszorításokról, annál inkább egyetért vele)
    – a nagy beruházások költségvetései legyenek nyilvánosak ( az adófizetők fizetik, vagy nem ?) a felelősök megnevezésével.
    Bocs, de belátom, ezekhez emberközpontú ( esetleg valódi szocialista ) vezetők kellenek.

  6. miska72 szerint:

    Hosszú életű volt a csapat. Béka poraikra. 🙂
    Ezek is csak bohócok voltak? 😉

  7. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    A reformszövetség lényege szerintem az volt, hogy a magyar tekintélytiszteletre alapozva, GYF és vazullusai egy olyan kívülálló úgynevezett “szakember” testületet állított össze, amely a durva megszorításokat lett volna képes megideologizálni az elégedetlenkedő mszpés képviselőknek!
    Az ötlet olyan jól sikerült, hogy a mi dávid ibolykánkkal is sikerült ezt megetetni! Egy golyóval mindjárt két nyúl!
    Pech, hogy közben GYF legújabb ötleteitől vezérelve megbuktatta saját magát, így már nem kellenek a reformerek! Ott van a szakértő Bajnai Gordonkánk!
    A reformszövetség így már nem kaphat semmit a várt koncból, hiszen Bajnai mellett nem jutnak a húsosfazékhoz.
    Egyébként, ha valaki veszi a fáradtságot, és átnézi a reformszövetség magasröptű szakanyagát, rájön, hogy ezek ugyanazok a sablon-kommunista gondolatok, amiket az új gazdasági mechanizmus után reformer-szocialistaként gyakoroltak.
    Sajnos, ezek a fiskális eredetű, népnyúzó megszorítások már a kádár érában sem váltak be!
    üdv menyus

  8. infósferi szerint:

    Tegnap azt mondta a Burány, a megszorítások még szavazatot is hozhatnak!
    Hurrá!
    Dupla megszorítás, dupla szavazat ! Logikus, nem ?
    Hurrá!

Itt lehet hozzászólni !