Fontos információk az autólopásokról

Híradó

lebukott az egész banda

A statisztikák szerint délelőtt 10 és délután 2 óra között lopják el a legtöbb autót Budapesten. A szakértők azt mondják, az utakon sok az idősebb, prémium kategóriás autó, így nagy az igény az áron aluli pótdarabokra. Az autólopások egy része pedig éppen ezt próbálja kielégíteni az orgazdákon keresztül.

Folyamatosan csökken a gépjárműlopások száma Magyarországon, 2015-ben felére esett vissza. Ezzel párhuzamosan nő a megtalálások és az eljárás alá vont elkövetők száma – mondta Némedi Gábor, a Készenléti Rendőrség vagyonvédelmi osztályát vezető nyomozó a Kossut rádió Napközben című műsorában.

Rendőrségi húzóágazat

Mint az ezredes az adásában hozzátette, a rendőrség vezetése 2014-ben úgy döntött, hogy a lakosságot különösen irritáló bűncselekmény esetében – kábítószeres ügyek, idősek elleni bűncselekmények, lakásbetörések, autólopások – javítani kell a hatósági munka eredményességén.

Zách Dániel, a Totalcar.hu autós portál munkatársa szerint valóban jelentős a javulás, sőt, a gépjárműves bűncselekmények elleni küzdelem a rendőrség húzó ágazata.

Némedi Gábor szerint azonban a tolvajokat nagyon nehéz tetten érni, miután a mai autók négy keréken guruló számítógépek, és egy jó hacker távirányítással tudja nyitni és indítani a kocsit.

Ha a tolvaj már elindult az autóval, túl kockázatos a megállítása, illetve az elfogása, hiszen neki az autó ingyen van, nem kockáztat semmit, ha összetöri, és az üldözése során ártatlan állampolgárok is sérülhetnek – hangsúlyozta a Kossuth Rádió műsorában.

Az ezredes megjegyezte, a rendőrség a tolvajok lebuktatására csali autókat is alkalmazhat, illetve számos eszközt bevet, mint a műholdas jelkövetők, ám a műszaki fejlődést a másik oldal is követi, és használja a technika vívmányait.

Egybeesik a tolvaj és a tulajdonos munkaideje

Vezda László, autovadasz.eu főszerkesztője arról beszélt, a tolvajok kedvenc időszaka a délelőtt 10 és délután 2 óra közötti intervallum, amikor sokan dolgoznak, autóik pedig hosszassan állnak a parkolókban.

A tolvajok különösen kedvelik Budapesten a XI. kerületi Infoparkot, a XI. és a XII. kerület határán lévő BAH-csomópontot, és sok más olyan helyet, ahová sok gépjárművet le lehet rakni, majd tömegközlekedéssel továbbmenni.

A lopott autók felkutatását segítő internetes oldal főszerkesztője megjegyezte, hogy a lopás csupán pár perces folyamat, ezért egy idegen nem is igen veszi észre, ha ilyen történik a közelében, és nem figyel nagyon. Sok gépjárműnek a motorháztetejét sem kell kinyitni, mert máshol van a tolvaj által keresett, a kocsi elindításához szükséges egység.

A bűnözők a beépített komputert kicserélik egy babrált számítógépre, majd az autót egy gyártott kulccsal elviszik. Ha a tetőt fel kell nyitni, az átlagos szemlélődő akkor sem valószínű, hogy felfigyel erre a rövid műveletre.

Némedi Gábor szerint azt kell tudomásul venni, hogy a tolvajok csak az olyan autót viszik el, amelyet a legegyszerűbb ellopni.

Például azokat, amelyek résnyire lehúzott ablakkal állnak, és szemmel láthatóan híján vannak bármilyen riasztó berendezésnek vagy mechanikai védelemnek. Ha egy tolvajnak túl hosszú ideig tartana egy autót feltörni és elindítani, akkor másikkal fog próbálkozni.

A magyar lakosság nagy része azonban a gyári védelmi rendszeren kívül sajnos nem költ más biztonsági berendezésre – mondta Vezda László.

A teljes adást itt hallgathatják meg.

Forrás: Híradó

2 hozzászólás “Fontos információk az autólopásokról” bejegyzésre

  1. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Adunk még egy tippet. A környéken (lakótelepeken) meg kell nézni kinek van autókereskedése, bontója, szervíze mert ők az első számúak a listán. Mi rájöttünk, hogy az egyik lakótelepen lakik egy kereskedő…sorban tűntek el az autók, mígnem elmentünk a telephelyre ahol láttuk meghozták bontásra a lopott autókat. Férfi ma már nem autózik…legyen ennyi elég. Mi gyorsabban rendet tettünk, mint a rendőrség. Őknáluk ha kocsilopást jelentesz be három hónap múlva kapsz ajánlott küldeményként két sort, hogy a gepárd csoport hiába minden erőfeszítése sajnos nem találták meg az autót…
    Írok még egyet; ha van pénzed és ismered Csepel jótevőit a kocsid meglesz csak megfelelő embercsoportokhoz kell elmenni megkérdezni nem látta-e valaki?

  2. Tarjányi László szerint:

    Felvilág és alvilág. Mindkettő lehúzza az embereket.

Itt lehet hozzászólni !