Festmények a Délvidékről a Csepel Galériában

Csepel.hu

posa7

Január 28-tól egy délvidéki képzőművész, Pósa Károly festményeiből készült tárlatot tekinthetnek meg a látogatók. A kiállítás fővédnöke Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, szervezője pedig Szentesi Zöldi László újságíró, aki egyben a megnyitó ünnepség házigazdája is volt. A magyarkanizsai művész számára óriási lehetőség, hogy Budapesten is megmutathatja képeit, hiszen Szerbia területén élő magyarként nehezen tud kibontakozni az anyaországban.

A tárlaton megtekinthető festmények két tematika köré épülnek: a nőalakok mellett a bácskai táj, falusi és városi utcaképek függnek a galéria falain. „Régóta keresem azt a kifejezésmódot, ami a teret, az időt és a látványt egymásba csúsztatja” – értékelte képeit a művész – expresszív utcaképein valóban látszik a gyorsaság, mellyel a festmények készültek, ugyanakkor hiányoznak róluk az emberek. A festő ezzel arra hívja fel a figyelmet, hogy Bácska egyre inkább kiüresedik, ugyanakkor az élénk színek jelzik, hogy a közösség jelen van, és a huszadik század viharai ellenére is él a délvidéki magyarság.

A megnyitón Szentesi Zöldi László köszöntője mellett Pósa Károly saját verseit hallhatta a közönség Martina Mülhauser gitárművész-énekes tolmácsolásában. A tárlat február 19-ig tekinthető meg a Csepel Galériában.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !