Értünk játszanak – Válságkezelés Koeman-módra

Samsungsport.hu, Nemzeti Sport, Csepel.info

“A mérkőzés előtt felhívtam a játékosok figyelmét, hogy telt ház előtt játszanak, pedig mindenki tudja, mennyire nehéz helyzetben van mostanság a magyar nép. Arra kértem őket, hogy értük is játsszanak, próbáljanak meg örömet szerezni az embereknek” – nyilatkozta a szövetségi kapitány a tegnap esti mérkőzés után.

Bár a politikusok elfogadottságát szokás tetszési indexekkel hasonlítgatni, ha labdarúgó szakemberekkel is elvégeznénk a vonatkozó felméréseket, az elmúlt tíz évben biztosan nem találnánk olyan Magyarországon dolgozó szakvezetőt, aki népszerűbb lenne Erwin Koemannál egy ilyen közvélemény-kutatáson.

Miközben az elmúlt években sportot űztünk abból, hogy összeszámolgassuk, mely játékosokat feledett el méltatlanul a kapitány, és kik azok, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne egy nemzeti csapatban, addig Koeman válogatási stratégiáját egy szem kritika sem érte eddig. Nem vitatja senki, hogy a holland szakember a megfelelő taktikával küldi pályára csapatát, nem kérdőjeleződik meg, hogy jól bánik-e a focistákkal, jó húzásai vannak-e a meccseken, jókat cserél-e kiélezett szituációkban. Egyértelmű, hogy nincsenek “kedvencei”, nem enged beleszólást a dolgába, úgy tűnik, nem lehet belekötni eddig munkájába.

De miért is lehetne, hiszen az együttes jobban áll selejtezőcsoportjában, mint az elmúlt húsz évben bármikor, szurkolók tízezrei fedezték fel, hogy mégis lehet szeretni a magyar futballt, a játékosok pedig kiváló közösséget alkotva végre elhitték, hogy igenis ki lehet jutni egy világversenyre, akármilyen nehéz helyzetben is van idehaza a sportág.

Koeman amellett, hogy mindezt lehetővé tette és mentalitásban, motivációban hozzáadta a sikerekhez szükséges pluszt a már előtte is alakuló, formálódó együtteshez, még kimondottan szimpatikus, szerény, barátságos ember is. A máltaiak elleni összecsapáson például nem szigorú, nyers szakmai elemzésekkel kezdte a sajtótájékoztatót, vagy igyekezett minél előbb letudni a kérdéseket, hanem azt mondta: “A mérkőzés előtt felhívtam a játékosok figyelmét, hogy telt ház előtt játszanak, pedig mindenki tudja, mennyire nehéz helyzetben van mostanság a magyar nép. Arra kértem őket, hogy értük is játsszanak, próbáljanak meg örömet szerezni az embereknek”. Erre mondják: példás hozzáállás.

Később az is kiderült, hogy Koemannak nem asztala a nagy szavak puffogtatása, az üres ígérgetés, ehelyett továbbra is szerényen, de céltudatosan néz a jövőbe. “Nem számolgatok, nem jósolgatok, mert a vége még nagyon messze van. A helyzetünk nem rossz, mostantól a nagy csapatoknak az életben maradásért kell küzdeniük ellenünk. Még legalább egy győzelem kell a céljaink eléréséhez, de innen már csalódott lennék, ha nem sikerülne elérni a második helyet. Mikor elvállaltam ezt a munkát, az előzetes információk alapján nem vártam, hogy ilyen jó lesz ez a gárda. Játékban azóta már sikerült előre lépni, de mentalitásban, gondolkodásban, hozzáállásban mindig is jól állt a csapat. Ez nagyon fontos összetevője a győzelmeknek” – mondta derűsen, majd az esélyeket firtató további kérdéseket elviccelve kerülte meg.

Koemannak igaza van, az ország helyzete nem sok örömre ad okot, de köszönhetően neki és játékosainak végre van egy alakuló csapatunk, amely reményt ad, bizakodásra sarkall, amire figyelni kell és figyelni érdemes, és amely képes másfél órára elfeledtetni a mindennapok gondjait. Akárhol is végzünk végül a csoportunkban, ez már most sokkal több annál, mint amit a labdarúgás az elmúlt húsz évben adni tudott az országnak.

samsungsport.hu

Magyarország – Málta 3-0

Puskás Ferenc Stadion, 35800 néző

Gólszerzők: Hajnal (7.), Gera (80.), Juhász (94.)

A CSOPORT ÁLLÁSA:

1. Dánia, 5 mérkőzés 13 pont
2. Magyarország, 6 mérk. 13 pont
3. Portugália, 5 mérk. 6 pont
4. Svédország, 4 mérk. 6 pont
5. Albánia, 7 mérk. 6 pont
6. Málta, 7 mérk. 1 pont

A következő hazai vb-selejtezőnket szeptember 5-én Svédország ellen játszuk.

5 hozzászólás “Értünk játszanak – Válságkezelés Koeman-módra” bejegyzésre

  1. coke88 szerint:

    végre végre végre megint van egy nemzeti csapatunk aminek megéri szurkolni és bízni !!!
    hajrá magyarok,
    hajrá lilák
    hajrá szigetország

  2. kispajtás szerint:

    Örömmel láttam a csepeli tábort a stadionban! Szép este volt, köszönjük Fiúk!!!

  3. Gordon szerint:

    Igen, én is láttam a kifeszített csepel feliratú magyar zászlót. A 80. percig nagyon szoros volt, úgy éreztem, hogy ha nem lőjük meg a másodikat, akkor – mint a régi “szép” időkben – a végén betalál az ellenfél. Gera gólja viszont mindent eldöntött.
    Köszönjük Erwin (meg persze a Várhidinak)! Hajrá Magyarország!

    Málta nem rossz csapat, kívánom, hogy a hátralévő három meccsén verjen meg mindenkit.

  4. atlétaa szerint:

    Hajrá MAGYAROK- Hajrá CSEPEL………….Sokan szeretik a focit………..Az ember a gyerekét nem azért szereti,mert ilyen, olyan vagy amolyan, hanem azért,mert a gyereke……..Hajrá CSEPEL FC..

  5. unkasz szerint:

    Albániában 2 Csepel feliratú zászló volt, köztük az amelyik most is látszott.

Itt lehet hozzászólni !