Zavaros pénzügyek az eltűnt MSZP-s képviselő körül

Faktor

Zavaros pénzügyek az eltűnt MSZP-s képviselő körül

Furcsa, zavaros pénzügyei vannak Sápi Attilának, a két hete eltűnt zuglói szocialista képviselőnek. Hatalmas adósságokat halmozott fel, miközben papíron semmije nincs, annak ellenére sem, hogy egy ideig ő volt a legjobban kereső zuglói képviselő (miközben egyes nyilatkozatok szerint éhezett). Egy időben a zuglói önkormányzati bizottságok háromnegyedének tagja volt. Tóth Csaba, a zuglói szocialisták elnöke ezt a bizottsági matematikával magyarázta a Faktornak, a fideszesek szerint viszont Sápi a helyi szocialista vezetés bizalmi embere.

Tizenhárom napja, január 5-én tűnt el Sápi Attila, az MSZP zuglói képviselője. A 43 éves férfi élettársa XV. kerületi lakásából indult el este nyolc óra körül zöld kabátban, fekete melegítőnadrágban és fekete sportcipőben.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a telefonját sem vitte magával. A Blikknek viszont egy közeli kocsma pultosa azt mondta, Sápi eltűnése után náluk ivott és nála volt a telefonja. Megpróbáltuk felhívni. A telefon kicsöngött, de senki sem vette fel, tehát vagy nála van, vagy valaki más töltötte fel a készüléket azóta, hogy senki sem hallott Sápi Attila felől. A képviselő eltűnéséről január 11-én tettek bejelentést a rendőrségen. Most is várják azok jelentkezését, akik tudnak róla valamit.

Sok bizottságban benne van Sápi Attila

Egyre több a tisztázatlan kérdés a képviselő eltűnésével kapcsolatban. Az Origokiderítette, hogy sem az Opten, sem az e-cégjegyzék adatbázisában nem szerepel a Duck Traktive Kft., amelynek Sápi vagyonbevallása alapján havi bruttó 59 ezer forintért dolgozott ügyintézőként. A dokumentum szerint semmi sincs a nevén, viszont alaposan eladósodott. Saját bevallása szerint 1 850 000 forintos hiteltartozást halmozott fel és van egy százmilliós adósságállományú cége, amely felszámolás alatt áll.

Miután utánanéztünk Sápi Attila képviselői munkájának, meglepő adatokra bukkantunk. 2014 végén a zuglói képviselők közül  egy akkori Index-cikk szerintSápi kereste a legtöbbet. A megalakuló önkormányzatban a nyolc bizottságból hatba (!) bekerült, miközben a többség két-három bizottságban volt csak bent, de négynél több bizottságban senki. Addig, amíg hat tagsága volt, havonta bruttó 502 450 forint tiszteletdíjat vitt haza, a képviselők között ezzel első volt.

Zugló honlapja szerint ma már csak öt bizottságnak tagja, tehát csak 425.150 forintot keres egy hónapban, ezzel öten megelőzik a képviselők közül. Ugyanakkor ezekben az összegekben nincsenek benne a kerületi vagy fővárosi cégek felügyelőbizottságában betöltött pozíciók után járó tiszteletdíjak.

Tóth Csaba országgyűlési képviselő, kerületi szocialista elnök a Faktornak azt mondta, a bizottsági tagságok számának semmi jelentősége nincsen.

“Mivel kis létszámú a testület és sok bizottság van, vannak olyanok, akik sok bizottságba kerültek be, hogy meglegyenek a létszámok. Sápi Attila nem bizottsági elnök és nem alelnök, neki nincs kiemelt feladata, ezért tud ennyi feladatot ellátni, ezzel semmi probléma nincs. Ő csak egy egyszerű tag. A bizottsági vezetői tisztség több leterheltséggel és feladattal jár.”

Azzal kapcsolatban, hogyan lehetséges, hogy Sápi Attila kereste a legtöbbet, azt mondta, ez még az MSZP zuglói testületében sincs így, sőt, ennek az ellenkezője az igaz (az MSZP-Együtt-DK-PM koalíció tagjai az önkormányzati honlapról elérhető adatok szerint jóval többet keresnek, mint a többi párt – a Fidesz, a Jobbik, az LMP és a Civil Zugló Egyesület – képviselői, így a “még” szónak itt nincs jelentősége). “Sápi Attila keresett a legkevesebbet a mi frakciónk tagjai közül” – mondta Tóth Csaba (ez a felügyelőbizottsági tagságokkal együtt ma már igaz lehet).

A fideszes alpolgármester, Rozgonyi Zoltán szerint viszont nem bizottsági matematika miatt került ennyi helyre Sápi.

„Kívülről annyit lehet tudni, hogy Sápi Attila meglehetősen jó kapcsolatokat ápolt Tóth Csabával, akinek két bizalmasát látjuk kívülről. Az egyik Sógor László, aki a tulajdonosi bizottság elnöke, és arról híresült el, hogy megosztott egy náci viccelődést a menekültekkel kapcsolatban, ami miatt felszólítottuk lemondásra, de ő nem mondott le, sőt, semmilyen szankció nem érte emiatt. A másik pedig Sápi Attila. Őket Tóth Csabához közeli személyeknek gondoljuk. Ezért került be Sápi Attila a legtöbb bizottságba.”

Rozgonyi Zoltán egyébként azt mondta, őt Sápi Attila MSZP-s képviselőtársainak reakciója döbbentette meg a legjobban.

„Mi közel egy héttel az eltűnése után értesültünk a hírről, amikor a rendőrségen bejelentették, de a szocialisták hamarabb, én úgy tudom. Tóth Csaba a rokonoktól és ismerősöktől hallotta már, és az aktivisták is korábban tudtak róla, sőt, azt hiszem, keresték is. Az a furcsa, hogy a zuglói szocialisták Facebook oldalán jó ideig, legalább egy hétig nem volt kint a hír. Csak most, a hétvégén osztották meg, hogy szeretnék megtalálni. Vagy tudják, hogy hol van, vagy nem hiányzik nekik Sápi Attila.”

A Blikk azt írta, a képviselő visszahúzódó életet élt élettársával, a XV. kerületi panelházban senki nem tudott róla semmit. Az autóján kromofág nyomait és szándékos karcolásokat találtak, mintha figyelmeztették volna a politikust. A bulvárlapnak Tóth Csaba azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy Sápinak lennének haragosai.

Ennek azonban ellentmondanak az utóbbi napokban Sápiról megjelent cikkek. Állítólag eltűnése előtt néhány nappal megverték, az egykori lakását megvásárló nő pedig arra panaszkodott, hogy még mindig ő kapja Sápi hivatalos leveleit, mert nem jelentette be az új lakcímét.

Mivel az is kiderült, hogy Sápi egyszer már korábban is eltűnt és pszichiátriai kezelés alatt is állt, ezért most az a kérdés, hogy a mostani eltűnés mögött a furcsa pénzügyek vannak vagy pszichiátriai betegsége áll.

Forrás: Faktor

4 hozzászólás “Zavaros pénzügyek az eltűnt MSZP-s képviselő körül” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    Ez a ” papíron semmije sincs” ugye ismerős a kedves Fideszeseknek is…..!!!

  2. Bugi szerint:

    Ha Szenteczkyre gondolsz, talált, süllyedt. Már bekapta az első két bírosági ítéletét rágalmazásért meg hűtlen kezelésért. Nem véletlen, hogy nincs papíron semmije.

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    csapajev!
    Mint a “munkanélküli” tanácsadó?

  4. nagyapó szerint:

    Aki szegény az a legszegényebb! Sápinak csak 1,8 milkó saját és 100millió cégadóssága volt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !