Szír öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

Hirado.hu

Szír öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

A detonáció az egyik kedvelt turistanegyedben következett be, a támadásban legalább tízen meghaltak, sokan megsebesültek. Magyar áldozatokról nem tud a külképviselet. Recep Tayyip Erdogan török államfő bejelentette: egy szíriai származású öngyilkos merénylő követte el a merényletet, az áldozatok többsége német állampolgár. Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte a terrortámadást.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát  Isztambul egyik kedvelt turisztikai központjánál, az Hagia Sophia és a Kék mecset melletti a Sultanahmet téren. A török hatóságok 10 halottról és 15 sérültről számoltak be. Helyi hírforrások arról tudósítottak, hogy a merénylő egy német turistacsoport mellett robbantotta fel magát. A sebesülteket egy közeli kórházba szállították, a CNN Türk török tévécsatorna értesülései szerint hat német áldozat van.

A merénylet tíz halálos áldozatának többsége német állampolgár – mondta telefonon  Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak.
A török kormányfői iroda közölte azt is, hogy az öngyilkos merénylet rendőrségi vizsgálatának részleteit Ankara megosztja a német tisztségviselőkkel.
Egy neve elhallgatását kérő török állami tisztségviselő nyugati hírügynökségeknek azt mondta, a tíz halálos áldozat közül legalább kilenc német állampolgár volt. A jelentés szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a korábban hivatalosan megerősített tíz halálos áldozatba az öngyilkos merénylőt beleértették-e.

A német külügyminisztérium kedden arra figyelmeztette állampolgárait, hogy a városban kerüljék el a turistalátványosságok környékén a nagyobb csoportosulásokat. A tárca szerint Törökországban terrortámadásokra és erőszakos összeütközésekre kell számítani.

Az isztambuli magyar főkonzulátusnak nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárságú áldozata lenne a kedd délelőtti isztambuli robbanásnak – közölte a külképviselet telefonon az MTI-vel. Aki információt szeretne kérni a történtekről, az isztambuli magyar konzuli szolgálatot a következő telefonszámot hívhatja: 0090-533-375-8715.

Terrortámadás volt az isztambuli merénylet

A keddi isztambuli robbantásos merénylet elkövetője az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagja volt – közölte kedden Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. A kormányfő Ankarában tett, a televízióban sugárzott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a robbantás összes áldozata külföldi állampolgár volt. Az elkövető nemrég lépett be Törökország területére Szíriából, de nem állt a török hatóságok megfigyelése alatt mint feltételezett terrorista – tudatta a politikus.

A támadást egy szíriai származású öngyilkos merénylő követte el – nyilatkozott keddi sajtótájékoztatóján Recep Tayyip Erdogan török államfő. Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes pedig a török nemzetbiztonsági kabinet ankarai ülését követően elmondta: a terrorakció elkövetőjét testének maradványaiból azonosították és jelenleg vizsgálják a kapcsolatait.

Ezzel szemben a Dogan török hírügynökség úgy értesült, hogy az elkövető, Nabil Fadli szaúdi állampolgár volt és 1988 szeptemberében született.

Előzőleg két török kormánypárti tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy feltételezésük szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet áll az eddigi hírek szerint tíz halálos áldozattal és tizenöt sebesülttel járó isztambuli robbanás mögött .

“Elítéljük a Sultanahmet téri alattomos támadást” – mondta a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője, Ömer Celik. “Szeretnénk kifejezni együttérzésünket a halottak hozzátartozói felé, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánunk” – tette hozzá.

Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte a terrortámadást 

Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte az eddigi hírek szerint tíz halálos áldozattal és tizenöt sebesülttel járó keddi isztambuli robbantást.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Johannes Hahn bővítési biztossal közösen jegyzett nyilatkozatában az Európai Unió nevében őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A levélben emellett gyors felépülést kívántak a sebesülteknek.

“Az Európai Unió és Törökország egységesen kiáll a terrorizmus minden formája ellen. A terrorizmus elleni harcot prioritásként határozták meg a 2015. november 29-i EU-Törökország csúcstalálkozón, és fokoznunk kell erőfeszítéseinket ezen a téren, hogy teljes mértékben eleget tegyünk a nemzetközi jogi, ezen belül pedig az emberi jogi és humanitárius jogi kötelezettségeinknek” – olvasható a kommünikében.

A történteket Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke “brutális terrortámadásnak” minősítette és határozottan elítélte. A volt lengyel kormányfő a Twitter-oldalán közzétett bejegyzésben részvétet nyilvánított az áldozatok családjának.

A NATO főtitkára élesen elítélte az isztambuli terrorcselekményt. “Együtt érzek a sebesültekkel, a török néppel és minden más, érintett nemzettel” – mondta Jens Stoltenberg, miután részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak. A katonai szervezet vezetője hozzátette, nincs mentség az ilyen támadásokra, és leszögezte, hogy a szövetség minden tagállama elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem iránt.

A robbantást Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács elnöke is elítélte.

A török miniszterelnök korábban vészhelyzeti tanácskozást hívott össze az ügyben. A legfontosabb belbiztonsági tisztségviselőket, köztük Efkan Ala belügyminisztert, valamint Hakan Fidant, a török titkosszolgálatok (MIT) vezetőjét hívta meg a tanácskozásra – közölte egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A Dogan és Reuters hírügynökség már korábban is több áldozatról számolt be, a CNN török csatornája pedig videófelvételeken mutatta, ahogyan a rendőrség és a mentők a helyszínre sietnek. A helyi média jelentései szerint az áldozatok között egy német turista is van. A történelmi negyed a város szívében helyezkedik el, és általában turistákkal van tele.

A tudósítások szerint a robbanás ereje akkora volt, hogy azt a közeli utcákban is hallani lehetett – tudósított az Al-Arabiya angol nyelvű kiadása.

A TRT török állami televízió továbbra is öngyilkos merényletről beszél, a rendőrség pedig újabb robbanásra készül.

Törökországban július óta fokozott terrorkészültség van, a szíriai határ melletti Surbucban 32 ember vesztette életét egy öngyilkos merénylegben. Ankarában kétszer is robbantottak októberben, egy béketüntetésen pedig több mint 100 ember veszett oda. A hatóságok az Iszlám Államot vádolták.

Isztambulban utoljára december 30-án készültek terrortámadásra. A rendőrség két feltételezett dzsihadistát vett őrizetbe, akik szilveszter este terveztek robbantásos merényletet Isztambulban.

 Kairó elítélte a merényletet, félretéve a két kormány közti ellenségeskedést 
Kairó, 2016. január 12., kedd (MTI) – Kairó a “leghatározottabban elítélte” kedden az isztambuli Sultanahmet téren elkövetett, tíz halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet, félretéve a két ország közti ellenségeskedést.  Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő hivatalos közleményben fejezte ki részvétét a török népnek és az áldozatok családjainak.

“Egyiptom megerősíti felhívását, amelyben a nemzetközi közösséget egységre szólítja fel azzal a gyűlöletes jelenséggel szemben, amely a nemzetek stabilitását és biztonságát támadja világszerte, etnikumra vagy vallási hovatartozásra való tekintet nélkül” – áll a közleményben.

Egyiptom és Törökország között fagyos a viszony Mohamed Murszi egyiptomi elnök 2013-as elmozdítása óta, Isztambul ugyanis nyíltan támogatja a megbuktatott államfő mögött álló Muzulmán Testvériséget.

Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Forrás: Hirado.hu

2 hozzászólás “Szír öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Ezt a német nagymamát már nem fogják tudni megtanítani polkorrekt pohárköszöntésre

    https://youtu.be/crQ4llWDl0Q

  2. belekotkot szerint:

    Oroszokat gyanúsítanak az isztambuli robbantással.
    Három orosz állampolgárt vettek őrizetbe szerdán Törökországban a keddi isztambuli merénylettel összefüggésben.
    http://index.hu/kulfold/2016/01/13/oroszokat_gyanusitanak_az_isztambuli_robbantassal/

Itt lehet hozzászólni !