„Miért nem Trianonról csinálnak inkább filmet? Vagy a pozsonyi csatáról? Vagy a Rongyos Gárdáról?!”

Vélemény – Borbás Barna

Borbás Barna vélemény 20160111

Így mulat az egyszeri kommentelő: éjjel megszületett a filmtörténet első magyar Golden Globe-győzelme, a gratuláló cikkek és bejegyzések alatt viszont egymást érik a duzzogó hozzászólók. Oké, de miért nem Trianonról csinálnak már filmet? Igazi magyar film kellene már! Miért nem a Pozsonyi Csatát viszik filmre? Vagy a Rongyos Gárdát? – valahogy így.

Mert feszíti a lánglelkű újságolvasót a kellemetlen érzés, hogy ez nem az övé. Hogy nem is magyar film ez. Pedig ilyet mondani marhaság. A Saul fia magyar rendezővel (Nemes Jeles László), magyar producerekkel (Sipos Gábor és Rajna Gábor), magyar szereplőkkel (Röhrig Géza, Zsótér Sándor, Molnár Levente), magyar operatőrrel (Erdély Mátyás), magyar pénzből, Magyarországon forgatott film. A film egy Ungvárról elhurcolt magyar zsidó szenvedéseiről szól. És igen, a holokauszt magyar tragédia is.

A Saul fiára magyar filmként tekint a világ is. Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő egészen meghatódott, amikor a borítéknyitás után meglátta, hogy magyar kapja az Aranyglóbuszt az idegen nyelvű filmek között: „Annyira örülök, hogy ezt mondhatom, mert ez az első alkalom, hogy ez az ország Golden Globe-ot vihet haza: Saul fia, Magyarország.” (Mirren amúgy Emerencet játszotta Az ajtó című Szabó Magda-regény 2012-es adaptációjában.) Ez az elismerés fontos a magyar kultúrának is: „Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk” – nyilatkozta az MTI-nek Sipos Gábor producer.

A holokausztra állandóan Trianonnal tromfolni értelmetlen. Arról lehet vitatkozni, hogy milyen alkotásokat támogasson az állam, de nem igaz, hogy nem készültek jó magyar történelmi filmek az utóbbi években, elég csak A vizsgát, a Szabadság különjáratot vagy A berni követet említeni. Kevés? Szerintem is. Rengeteg témából lehetne forgatni a 1456-os nándorfehérvári csatától a Bethlen-korszakig, remélem is, hogy ezek a filmek elkészülnek, mégpedig az említett Szász–Köbli-művek, és nem mondjuk a nehezen értékelhető Honfoglalás színvonalán.

Az első magyar Golden Globe-díj siker, aminek bátran lehet örülni. Hogy is mondtaminiszterelnök úr? „Wow!”

Forrás: Válasz.hu

7 hozzászólás “„Miért nem Trianonról csinálnak inkább filmet? Vagy a pozsonyi csatáról? Vagy a Rongyos Gárdáról?!”” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    “A holokausztra állandóan Trianonnal tromfolni értelmetlen.”

    “Magyar az akinek fáj Trianon, a többi csak országlakos! Illyés Gyula”

  2. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    Kedves Kérdező, témafölvető a fotón ! Ugyan már ami a magyarokkal, a fájdalmas magyar történelmi eseményekkel, elhunytakkal jár, az nem lehet slágertéma, arról nem kell ennyiszer megemlékezni mint a zsidó Holokausztról ! Hol él ?? Néhai édesapám a háborúban fogságba került orosz fogolytáborba,(4 évig, totál lerokkanva jött haza, alig élte túl) ahol sok szárezer fogoly meghalt, a nagybátyám is, akinek a lánya soha nem látta ez édesapját róluk nem emlékeznek meg ennyiszer ők nem érdemlik ezt meg, csak nagy ritkán !
    Van aki itt is fölöslegesnek tartja a trinanoni fölvetést, elég elszomorító !

  3. Lovas szerint:

    Amúgy nem egy film készült már Trianonról.

  4. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    Kedves Lovas lehet, nem kételkedek benne, amit írtál, de hol emlékeznek meg annyiszor a magyar hadifoglyokról, elhunyt katonáinkról, hősi halottainkról mint a Holokausztról ??

  5. kilgore trout szerint:

    Ez is az, amit Kertész Imre holokauszt-biznisznek nevezett.

  6. krapulax szerint:

    lehet trianonról filmet készíteni csak láger legyen benne, gyerek, na meg kiskutya.

Itt lehet hozzászólni !