Januártól tilos kutyát láncon tartani

INDEX

Forrás: INDEX

Januártól tilos láncra verve kutyát tartani, emlékeztetett a Delmagyar.hu. Már a 2012-es állatvédelmi törvényt módosító kormányrendelettel is jelentősen szigorodtak a kutya- és egyéb állattartás szabályai, a 2016-tól életbe lépő rendelkezések szerint viszont egyáltalán nem lehet tartósan kiláncolni egy kutyát. 

A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat – mondta a portálnak Keller Zoltán kutyakiképző, aki szerint két esetben szokás láncot alkalmazni: ha nincs vagy nem megfelelő a kerítés, vagy ha a gazda nem akar foglalkozni a kutyával, csak riasztóként használja. Egyik indok sem elfogadható, az állatok ugyanis szenvednek a láncon. A kutyakiképző szerint ma Magyarországon több tízezer kutya él láncon. 

Ettől függetlenül Keller szerint nem fog érdemi változást hozni a szabályozás, hiszen a törvény miatt nem lesz több kerítés vidéken, de közben bűncselekményt fog elkövetni az, aki tartósan láncon tartja a kutyáját. Hogy mit jelent a tartós láncon tartás, és ezt hogyan állapítják meg, arról nem szól a kormányrendelet.

Egy hozzászólás “Januártól tilos kutyát láncon tartani” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    vontatókötélen?

Itt lehet hozzászólni !