Királymajor: Elköltözik az iskola

Csepel.hu

iskola

Elhagyja az alapítványi működtetésű Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola a királymajori iskolaépületet, miután az önkormányzat nem kívánta meghosszabbítani velük a bérleti szerződést.

Lapunk úgy tudja, hogy a kerület vezetése az iskola környékén állandósult botrányok miatt régóta várt arra, hogy megszüntethesse a 2016 nyarán lejáró jogviszonyt. Információink szerint végül az iskola döntött úgy, hogy nem várja meg a szerződés lejártát, és még az év végéig elköltözik.

Balhék az iskolánál

Jó néhány éve annak, hogy az alapítványi iskola Királymajorba költözése felbolygatta az addig csendes környéket. Egy szakiskola akkor is hasznos és jó lehet, ha problémás, többszörösen hátrányos helyzetű gyerekek járnak oda. Csakhogy az itteni diákok sokszor nem tanulni mentek az intézménybe. Sőt. Ahogy arra a környékbeli lakók hamar rádöbbentek, a diákok egy része rendszeresen használt és árult egymás és a környékbeli fiatalok között kábítószert.

Itt történt a kettős gyilkosság

Az iskola neve azonban egy tragikus esemény miatt híresült el: 2009. január 7-én Takács Józsefet, az intézmény vezetőjét valamint Papp László tanárt agyonlőtték az intézmény első emeleti tanári szobájában. Az elkövetők egy roma diákot neveztek meg lehetséges tettesként, a televíziók pedig azonnal tudni vélték, hogy a két áldozatot is a drogterjesztés akadályozása miatt ölhették meg. A tökéletes bűncselekmény azonban nem sikerült. Az egyik áldozat zsebében diktafont találtak, és a felvételből kiderült, hogy egy iskolai sikkasztást és a helyi MSZP frakción belüli konfliktust próbálhatták az emberöléssel lezárni. A történtek az egész országot megdöbbentették, utána pedig sokan csak úgy beszéltek az intézményről, úgy utaltak rá, mint ahol a gyilkosság történt. Mivel sokan nem is ismerik az iskola hivatalos nevét, idézőjelbe téve lapunk is írt a „gyilkos iskola” megnevezésről.

Kifogásolják a jelzőt

A Csepeli Hírmondóban megjelent cikk után Kosik György, a Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány kuratóriumi elnöke levélben kereste meg lapunkat. A kuratóriumi elnök kifogásolta az idézőjelbe tett megnevezést. „Mindamellett, hogy a „gyilkos iskola” kifejezés ízléstelen, szenzációhajhász, mélyen sérti az iskola jogi értelemben vett jó hírnevét, diákközösségét, szülői közösségét, tantestületét és minden dolgozóját az immáron 10. éve végzett pedagógiai munka ismeretében. Az iskola a továbbiakban is a tanulók korszerű szakképzését tartja elsődleges feladatának. Az iskola egészének, egy egész iskolai közösségnek (melynek tagjai nagyrészt jogi szempontból fiatalkorú személynek számítanak) „gyilkos iskolaként” történő leírása, egyfajta hamis megbélyegzés, és –mindamellett, hogy súlyosan jogsértő – azt a hamis látszatot kelti, mintha a cikkben is említett, évekkel ezelőtt jogerős ítélettel lezárt, roppant súlyos büntetőügy elkövetése, és az iskola mostani diákjai, tanárai, vezetői, dolgozói között összefüggés lenne.” – írta levelében Kosik György.

A kuratóriumi elnök szerint a cikkben helytelenül állt az, hogy az önkormányzat felbontotta az iskolával a bérleti szerződést. Álláspontjuk szerint ugyanis az, hogy az önkormányzat az alapítványi iskola írásbeli és személyes megkeresése és kérése ellenére sem kívánta újra megkötni a bérleti szerződést, és nem szeretné, hogy az intézmény Királymajorban maradjon, szigorúan jogi szempontból nem minősül a szerződés felbontásának.  „Nevezett szerződés határozott időre köttetett, mely határozott idő lejárt, eltelt, a szerződés annak bármely fél általi felbontása nélkül teljesedésbe ment”– emelte ki Kosik György.

csepel.hu

 

4 hozzászólás “Királymajor: Elköltözik az iskola” bejegyzésre

  1. Werthan szerint:

    Sajnos attól még a sok roma marad a királymajori lakótelepen, akiket még Tóth Mihályék fogadtak be az Illatos útról… Az ő cirkuszaikról is lehetne írni egysmást.

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Werthan!
    Tóth Miska is hunyó, de azóta eltelt 5 év, én kapásból 10 családot tudok, akik utána jöttek a telepre. Szóval “döntetlen” ez a meccs.
    Az iskola kivonulásának szívből örülök.

  3. Rázsó szerint:

    1 éve ütöttek tanyát az Ady – Kossuth sarkon lévő Spar előtt. Ha nincs mínusz, már ott ücsörögnek, a nyárról már ne is beszéljek. Reggeltől estig isznak, szerencsétlen virágboltosnak azóta alig van vásárlója. Persze ez senkit nem érdekel, pedig Csepel kapuja.

Itt lehet hozzászólni !