Szlovénia is kerítést épít a horvát határra

A szíreket is visszaküldik a németek

MTI, Mandiner

Szlovénia is kerítést épít a horvát határra

Műszaki akadályt emel a horvát határral Szlovénia, hogy így fékezze a migránsáradatot – jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök. A szlovénok nem zárják le teljesen a határt, de csak annyi menedékkérőt fognak beengedni az országba, amennyit el is tudnak látni.

Szlovénia – szükség esetén drótkerítést is tartalmazó – „műszaki akadályt” emel Horvátországgal közös határán a migránsáradat megfékezésére – jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök keddi rendkívüli ljubljanai sajtótájékoztatóján.

A kormány hétfőn megtartott ülésén úgy döntött, hogy Szlovénia schengeni határán ideiglenes műszaki akadályt épít, beleértve a kerítést is, amelynek az lesz a célja, hogy bizonyos pontokra terelje a migránsokat. „A határt teljesen nem zárjuk le” – mondta miniszterelnök. Hozzátette: annyi migránst fogadnak, amennyit el tudnak látni. A szomszédos országokat már értesítették az intézkedésről.

Forrás: MTI, Mandiner

A szíreket is visszaküldik a németek

Németország a dublini előírásoknak megfelelően már a szír menedékkérőket is visszaküldi abba a tagállamba, amelyben beléptek az EU területére. A németek ezt minden tagállammal szemben alkalmazzák Görögország kivételével október 21-e óta.

Németország ismét alkalmazza a szír menedékkérők esetében a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírásoknak azt az elemét, amelynek alapján vissza lehet küldeni a menedékkérőket abba a tagállamba, amelyben beléptek az EU területére – mondta kedden Berlinben a német belügyminisztérium egy szóvivője.

Németország a menedékkérők visszaküldésére vonatkozó előírást jelenleg valamennyi származási országgal, így Szíriával kapcsolatban is követi, a dublini rendszerben részt vevő uniós tagországok közül pedig Görögországon kívül mindegyikkel kapcsolatban érvényesíti. A visszaküldésre vonatkozó előírást a szíriai állampolgárok esetében október 21. óta alkalmazzák – mondta a szóvivő.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) augusztus 20-án határozott arról, hogy a szíriai menedékkérők esetében egyelőre nem vizsgálják, hogy mely tagállamban érkeztek meg az EU területére, hanem élve a dublini rendszerben adott lehetőséggel, átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását.

Forrás: MTI, Mandiner

Itt lehet hozzászólni !