Figyelem, vasárnap éjjel óraátállítás!

Csepel.info, Mr.Gabee
Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, vagyis vasárnap hajnali 2 órakor egy órával előre kell állítani az órákat.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer lényege, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka – reggel 7 és este 10 óra között – jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. Így ugyanis csökken a villamosenergia-fogyasztás. A Mavir adatai szerint Magyarország évente 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztását takarítja meg az óraátállítással.

11 hozzászólás “Figyelem, vasárnap éjjel óraátállítás!” bejegyzésre

  1. kötelező szerint:

    a cirkadián ritmus bolygatásával pedig 3-4 millió ember életét rövidítik meg.

  2. Nagyapó szerint:

    Igen, ezért fontos a vasárnapi pihenőnap!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. ZsiványZoli szerint:

    Sajnos pont most nem engedhetem meg magamnak a vasárnapi pihenőt.Szombati délutános túlóra után vasárnap délelőtti maszek.Ezzel nyilván nem vagyok egyedül,akinek céljai vannak,mindent elvállal mert nem akar fillérezni hónapról hónapra,vagy ne adj’Isten hitelbe verni magát,annak úgysem látná a végét.Tök fasza lesz hogy vasárnap még egy órával kevesebbet is alszom,de legalább látom a végét 🙂

  4. TenkA szerint:

    kötelező

    Hol? És honnan az adat?

  5. Csaba KIirályfi szerint:

    Nem tudom miért csökkenne a villamosenergia – fogyasztás. Délelőttös vagyok hajnalban kelek +- 1 óra semmit nem számít, mert így is úgy is sötét van. Sötét van akkor világítok, legyen az akár délben… mikor 12 óráztam és rövidváltás volt, ilyenkor haza sem tudtam menni, legalább is értelme nem volt, csak kitolás. délelőttösként reggel világítok, hajnali kelés miatt, délutános vagyok este világítok a kései érkezés miatt, éjszakás vagyok akkor meg nappal alszom… Az meg inkább számít hogy az ember bioritmusát összezavarja és, figyelmetlenebb, fáradékonyabb az ember. Amúgy régesrég megdőlt ennek az állításnak a valóságtartalma, nem éri meg az átállás semmilyen oldalról! örülök ha 6-8 órát tudok aludni, de ha ebből elvesznek egyet az arra elég hogy kb 3-5 nap kell míg megszokom és ez meglátszik a munkámon is.

  6. lolka szerint:

    Nem vitatkozni szeretnék, de sajnos a három műszak jobban igénybe veszi a szervezetet, mint az évenkénti óra állítás. SZERINTEM HA A KÖZVILÁGÍTÁS IDEJÉT ELTOLNÁK FÉL ÓRÁVAL (REGGEL ELŐBB, ESTE KÉSŐBB KAPCSOLNÁK ) ÉVES SZINTEN talán hozna annyit a “konyhára”…van itt egy okos aki mindenki posztjába bele kotyog, majd kiszámolja. Ja a karkötő lehet a jobb és bal kezet jelöli…

    Ceterum censeo…az elégetett falevél 98% vízgőz 2% pór…

  7. Csaba Királyfi szerint:

    lolka

    Jól tudom akkor most is a fényerősségreállítják a közvilágítást és nem órára, legalább is ez lenne a célszerü. Valamikor próbáltak variálni a “manuális időzítéssel” de nem jött be, mert ha sötét van, akkor kell világítani, senki nem törheti ki a lábát a sötét miatt és a betörőknek sem kell kedvezni, tehát nem vállt be. Lehet tévedek és nem “luxra” állítják a világítást hanem szemrevérelezéssel vagy sablonra, nem tudom…

  8. Nagyapó szerint:

    Hogy érthető legyen: “A rendszer bekapcsolása fénymérés alapú. A főváros 5 különböző pontjában mért megvilágítási értékből, a három középső érték átlaga alapján, automatikusan egy rádiófrekvenciás jel alapján kapcsol be a rendszer, amikor a megvilágítás átlagos szintje 26,5 lx alá esik. A közvilágítás lekapcsolása hajnalban akkor történik, amikor a megvilágítás átlagos szintje 26,5 lx fölé emelkedik.”
    A lux érték és a időpontok között nincs szoros korreláció. (Napfogyatkozáskor is bekapcsolt a rendszer)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. lolka szerint:

    Csaba Királyfi szerint:
    2017. március 25., szombat – 19:37
    A félóra a közlekedésben nem egy nagy idő (pirkadat, napkelte). A fényérzékelő is állítható (fényképezőgép) a mai technikai lehetőségeknél meg különösen. Figyeld meg, hogy ellehetne spórolni félórát, csak így kényelmesebb…(ha a sorompó lent van, abból baj nem lehet)…tudod kabaré.

  10. Vazul néni szerint:

    Az óvodában ,napköziben növekedő nyűgös gyerekek számáról ,és az emelkedő közúti balesetek számáról még nem is értekeztünk.

Itt lehet hozzászólni !