Buzek László, a röplabdasport legendája 70 éves

Csepel.hu

buzek70e

Születésnapja alkalmából gratuláltak egykori csapattársai és barátai a röplabda Puskás Öcsijeként is emlegetett Buzek Lászlónak október 9-én. A köszöntőbeszédet id. Galgócz Deák Antal mondta – aki 1962-ben az első röplabdaedzésre lecsábította -, majd ezt követően egy emlékkupával lepték meg a születésnapost.  Az 1970-80-as évek klasszis játékosa első volt a világon, aki hátsó sorból, a hármas vonalon kívülről végrehajtott ütésekkel bombázta az ellenfeleket, valamint a felugrásos nyitás alkalmazása és tökélyre fejlesztése is az ő nevéhez köthető. Steiner Gyula egykori csapattárs elmondása szerint Buzek akkora erőt képviselt, hogy az első két-három ütésével szó szerint tönkretette és mentálisan megtörte az ellenfeleket.

Az ünnepeltet arról kérdeztük, mivel tölti idejét mostanában. „A röplabdaszövetség Erzsébet Tábor programjának arca vagyok, ami túlnyomórészt nyári elfoglaltságot jelent. Nagyszerű érzés gyerekekkel foglalkozni, felkutatni a tehetségeket. Sporttal mostanság annyi még a kapcsolatom, hogy rendszeresen járok úszni. A fájós térdeim sajnos csak ez a mozgásforma maradt, mert aminek el kellett kopni, az el is kopott. Én legalább elmondhatom –ellentétben sok, velem, egyidős emberrel –hogy pontosan tudom, hogy mitől és azt is, hogy megérte! ” – mesélte el nevetve az egykori világklasszis lapunknak. 

 

NÉVJEGY:

 

Buzek László 1945. október 8-án született Budapesten.

Játékosként a Csepel SC (1962-1982), a SC Norderstedt (német, 1982-1985), és Moerser SC (német, 1985-1990) voltak a klubjai.

Edzőként a Moerser SC (német, 1990-1995), a Csepeli RC (2005-2007), a magyar ifjúsági válogatott (2007-2008, 2009-2010), és a magyar junior válogatott (2008-2009, 2010-2012) élén állt.

Legjobb eredményei: 10-szeres magyar bajnok (1968-1982), 11-szeres Magyar Népköztársasági Kupa-győztes (1969-1982), 266-szoros válogatott (1965-1982), Európa-bajnoki 4. helyezett (1977), KEK-ezüstérmes (1973), kétszeres veterán világbajnok (1991, 1994), edzőként CEV Kupa-győztes (1990)

Egyéni elismerései: nyolcszor választották az év legjobb röplabdázójává Magyarországon (1967-1981), az Európa-bajnokság All Star-csapatának tagja (1977)

 

20 hozzászólás “Buzek László, a röplabdasport legendája 70 éves” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Kedves László,
    SZÜLINAPOD alkalmával köszöntelek, és kívánok még sok-sok boldog szülinapot, hasonló jó egészségben. Sajnos, már a Május-kert sem a régi, de azok a csajok sem! Viszont a barátok, a pályatársak szíve minden szeretetével köszöntünk e jeles nap alkalmával.

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    LEMARADT!
    Végül, de nem utolsó sorban köszönjük azt a rengeteg, csodálatos élményt, amit sportteljesítményeddel adtál a Csepelieknek, nekünk. Akik szinte veletek együtt lélegeztünk, és csodáltuk óriási teljesítményeteket, leütéseidet, kiváló csapattársaiddal együtt. Galgócz Anti, Csík Laci, Policsányi Pisti, Békevári Gyuri, Tóth Tibi, Steiner Gyula, Nagy József, Simon Attila, s nem utolsó sorban Buzek Lacika!

    Micsoda csapat!!!

  3. királyerdei szerint:

    Szia Laci!
    Happy birthday!
    Lassan utólérsz minket. 🙂
    Csidur és a (kanadai) Árpi.

  4. királyerdei szerint:

    Plusz Kalács szintén,ha már visszajött Barcelonából. 🙂

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    Valóban óriási mérkőzéseket vívtak egymással az akkori nagy tudásúakból álló csapatok egymással. Buzekot a hatalmas leütései révén, az Artex vállalat kezdeményezhette volna, az általa forgalmazott labdák szó szerinti tojás alakúvá válása miatt, leütéseinek kapcsán kártérítésre. Hej Lacikám azok a szép idők! Azok az éjszakák! Micsoda csapat volt!
    BUZEK LACI, CSÍK LACI, POLECSÁNYI ISTVÁN STEINER GYURI, GALGÓCZ ANTI, BÉKEVÁRI GYURI, NAGY JÓZSÍ A TART. (üdv. húgodnak, Áginak) és a TÖBBIEK.
    Micsoda élmények részesei lehettünk, a mindenkor zsúfolt közönséggel együtt. Emlékeimet, azokat a gyönyörű együtt töltött időket átgondolva, felidézve, csak annyit mondhatok nektek ARANYOS FIÚK, HOGY KÖSZÖNÖM NEKTEK MINDAZT AMIT KAPTAM, KAPTUNK TŐLETEK! Csík Lacikát és Irénkét külön üdvözlöm, és minden jót kívánok mindannyiótoknak.

  6. GONDOLKODÓ! szerint:

    Nem tudhatom mondanak-e valamit azok a nevek akikkel ifjúságom, fiatalságom éveinek egy részét eltölthettem akár nappal, akár éjjel, akikkel felhőtlenül érezhettem magamat. Az ő társaságukban is! Azok a színvonalas csajozások, azok az önfeledt együttlétek, ma szinte elképzelhetetlenek, mert azok emberi kapcsolatok minőségére épültek, s nem kellett hozzá katedra, mert mindenki tudta, érezte a “másik ember ügyéhez teljes létemmel van közöm” (ismerős) A röpiseknél a neveket (fent) megtalálhatod, mert ugye akkor még kultúráról nem beszélgettünk.

  7. helyi szerint:

    Esetleg egy csepeli díszpolgári cím? Jobban megérdemelné, mint Schmidtné, az biztos! Isten éltesse Buzek Laci!

  8. Kovács Attila szerint:

    Helyi most éppen jól szólt! Díszpolgári címet Buzek Lacinak!!!! Bár azt már igazság szerint hazavágták az elmúlt néhány évben…

  9. nagyapó szerint:

    Trágár proli II helyi! Nézze meg Makray Katalin és Buzek László elért eredményeit. Van némi különbség. Ettől függetlenül én támogatnám ” Bébi” jelölését.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Kovács Attila szerint:

    Bizony van némi különbség nagyapó! Buzek a világ egyik legjobbja volt Makray pedig egy szer ezüstöt szerzett a 64-es Olimpián.Összetettben 18. helyen végzett Abban az időben mintegy 10-12 ország tornázott komolyan. A vívásban pedig 8-9 ország jeleskedett összesen. Tényleg nehéz az összehasonlítás!!! Jobbosként mondom neked, hogy a majdnem doktor Schmitt Páltól venném el az olimpiai járadékot és a Farkas Petinek adnám vissza bármekkora zsivány is volt!!!

  11. helyi szerint:

    Nagyapó, megint baromira melléfogott… Makray Katika korábban be sem tette a lábát Csepelre, ahonnan díszpolgári címet kapott, míg Buzek Laci itt élte, éli az egész életét és itt tett le nem keveset az asztalra! Pont az ilyen Schmidtnéknek, Vidáknak és társaiknak adott díszpolgári címek silányítják le a kitüntetés eredetileg valós értékét! Nagyapó, üljön vissza, megint egyes! 🙂

  12. Városi Éva szerint:

    Díszpolgári címet még nem kapott, de egy örök belépőt a Csepeli uszodába igen, mert a lábaival, már ” csak ” úszni tud.

  13. Grün Izidor szerint:

    Méghogy Makray Kati nem ismerős Csepelen?!
    .
    “Visszavonulása után 1975-ben a televíziók képernyőin tűnt fel újra, miután gyermekeivel közel tíz évig állandó szereplője lett a TV tornának.”
    A zEsti mese előtt bekapcsoltuk a Tv-t és Grétástól, Petrástól, Alexandrástól, Palyástól megjelent.
    Negyvenes gyermekeim még mindig fejből fújják “Ez a kis mozgás ugye jólesett…..!” 😀

  14. Grün Izidor szerint:

    Városi Éva!
    A másik ingyenest pedig visszaadta?!
    .
    Itt olvasom egy szakembriótól:
    “nagyapó szerint:
    2015. október 09., péntek – 22:15
    A nyugdíjasok ingyenessége megmaradt.” 😛 😀

  15. felix szerint:

    Makray Katinak a III: kerületben kéne díszpolgárnak lennie, hiszen sokáig ott lakott a Berend utcában.

  16. Városi Éva szerint:

    Grün Izidor !

    Nagyapó valóban jól tudja, a nyugdíjasoknak ingyen van az uszoda d.u.13-16 h.ig. Volt szerencsém ma is úszni. Laci viszont még dolgozik ezért ő reggel 6-8 ig jár ezt kapta meg. További kérdésekkel fordulj nyugodtan hozzám. Gondolkodónak annyi, hogy nővére van és Gabikának hívják.

  17. Sárfi Klára szerint:

    Grün!

    Ezt most megkaptad! Miért szólsz hozzá olyan témához, amiről fogalmad sincs?

    Miért nem lehet valakit “csak úgy” ünnepelni?
    Miért kell mindenbe belekötni?

    Majd ha Téged ünnepel a sport, majd ha Te is 70 évesen odateszed magad az egészség és a sport szellemében, én majd ünnepellek és nem csipkelődök.

    Lécci szólj, mert szerintem azt nem közvetíti az M4!

  18. Grün Izidor szerint:

    Sárfi Klára!
    Persze, hogy megkaptam!
    Mint nyugdíjasnak nekem is jár az ingyenes uszoda belépő!
    Mindenfajta ünnepelés nélkül! 😛 😀

  19. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. Városi Éva
    Már bocsánat, Nagy Józsefnek volt röplabdázónak húga van, akit Ágnesnek hívnak!
    Csinos lány, udvaroltam neki, már csak tudom a pontos nevét.
    Nem lehet-e az, hogy össze tetszik téveszteni egy másik személlyel?

  20. Grün Izidor szerint:

    Városi Éva!
    Biztatásodra élek a további kérdezés lehetőségével.
    .
    “Laci viszont még dolgozik ezért ő reggel 6-8 ig jár ezt kapta meg”
    Tehát a Laci még nem nyugdíjas ezért kellett megjutalmazni egy extra ingyenes belépővel?!
    Na, ezt legalább tisztáztuk! 😀

Itt lehet hozzászólni !