Védelmi gyakorlat a MOL csepeli telepén

Csepel.hu

tervgyak4

 

Külső védelmi gyakorlatot hajtottak végre a MOL Nyrt. Petróleum utcában található csepeli telephelyén szeptember 17-én, amelynek célja az volt, hogy egy esetleges katasztrófát hogyan lehet megelőzni, miként történik a riasztás, illetve hogyan hárítható el a már bekövetkezett baleset. Borbély Lénárd polgármester azt emelte ki, hogy Csepelen példamutatóan jó együttműködés alakult ki a katasztrófák elhárításában résztvevők között. Az eseményen megjelent Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Dudás Zoltán, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke, Papp Péter csepeli rendőrkapitány, Galgócz Deák Antal csepeli tűzoltóparancsnok, Sághi Jenő közrendvédelmi referens.   

Szabó Péter, a MOL Nyrt. csepeli telepének vezetője ismertette a telephely sajátosságait és veszélyforrásait. Alapvetően üzemanyag-tárolók találhatók a helyszínen, amelyekbe vezetékeken, kisebb részben pedig hajókon érkezik az üzemanyag. A veszélyes anyagok között van benzin, fázisolaj, gázolaj. A MOL Nyrt.-nek kidolgozott programja van vészhelyzet elhárítására. A mostani gyakorlat során az szerepelt a napirenden, hogy az érintettek a meghatározott a kockázatok és az azok kezelésével kapcsolatos feladatokat megismerjék. Ezek közé tartozik a lakosságvédelemmel, személymentéssel, valamint rendészeti tevékenységgel összefüggő ismeretek elsajátítása, valamint a rendelkezésre álló adatok és helyszínek pontosítása, továbbá a MOL Nyrt. mint felső küszöb értékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem helyszíni megismerése.

Pócsik Attila tűzoltó alezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség  vezetője egyebek között arról beszélt, hogy a gyakorlat célja a Budapest Főváros XXI. kerület Csepel Külső Védelmi Tervében foglaltak megismerése, megvalósíthatóságának ellenőrzése, a tervben megjelölt operatív törzs feladatainak elsajátítása. A kockázatok felmérését helyszíni bejáráson mutatták be. A riasztás rendjében a legfontosabb teendő az érintett lakosság mentése, majd a katasztrófa elhárítása.

 

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Védelmi gyakorlat a MOL csepeli telepén” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Ne spontán katasztrófára készüljenek, hanem iszlamista szabotázsra!

Itt lehet hozzászólni !