A lengyel bankoknak kell viselniük a devizahitelezés következményeit

Portfolio.hu

A lengyel bankoknak kell viselniük a devizahitelezés következményeit

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint a lengyel bankoknak kell a legnagyobb arányban viselniük a frankalapú jelzáloghitelezés ügyében a felelősséget, miután azokból hatalmas profitra tettek szert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a kormány által kidolgozott megoldásnak nem szabad veszélybe sodornia a bankrendszer stabilitását – számol be a Reuters.

 Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a Reutersnek adott interjújában kiemelte, hogy a frankalapú jelzáloghitelek megoldása nem a “lengyel adófizetők gondja”. Véleménye szerint a frankhitelek megoldásában az állam is szerepet vállalhat például a jogi környezet megteremtésével, de az igazi felelősség a bankok kezében van, mivel, ahogy ő fogalmaz, “ők voltak azok, akik ezekből a hitelkihelyezésekből profitáltak”.

Interjújában a lengyel elnök kitért arra, hogy a banki profitokból a lengyel adófizetők mellett maga az ország sem lát sokat, mivel a nyereség túlnyomó részében az anyabankokhoz kerül (a lengyel bankrendszer 60%-a külföldi tulajdonban van), miközben a bankok által alkalmazott díj egyike a legmagasabb díjszabásoknak Európában.

Duda az elnökválasztási kampányban többször is felszólalt amellett, hogy a külföldi devizában felvett jelzáloghiteleket “zlotysítani” kellene, méghozzá a hitelfelvétel pillanatában érvényben lévő árfolyamon.

A lengyel parlament alsó háza két hete fogadta el az ottani devizahiteles csomagot, melyben az eddig várt banki veszteség duplájával, 19 milliárd zlotyval kalkulálnak. A törvény szerint aki 100 négyzetméter alatti lakásban, illetve 150 négyzetméter alatti családi házba lakik, az veheti igénybe a lehetőséget. A korlátozás nem vonatkozik a három- vagy többgyermekes szülőkre. A törvény hatályba lépéséhez még szükség van a felsőház jóváhagyására és Duda aláírására is, bár a köztársasági elnök egyelőre nem jelentette be, hogy aláírja-e a törvényt vagy sem.

A KNF lengyel bankfelügyelet adatai szerint több mint félmillió lengyel állampolgárnak volt összesen 144 milliárd zlotyt kitevő frankalapú jelzáloghitele március végéig, ami a teljes lengyel bankrendszer által nyújtott hitelállományának 40%-át teszi ki. A KNF ugyanakkor úgy kalkulál, hogy az elfogadott csomag a bankrendszernek 22 milliárd zlotys veszteséget eredményezhet (becsléseik szerint a frank -és euró-alapú jelzáloghitelek harmada fogja tudni teljesíteni a törvényben szereplő előírásokat).

Forrás: Portfolio.hu

Egy hozzászólás “A lengyel bankoknak kell viselniük a devizahitelezés következményeit” bejegyzésre

  1. PáLoS TReND szerint:

    ŐRÜLETES az ANOMÁLIA ORBÁNIÁBAN/MAGYARMATON az EU ÍTÉLET ELLENÉBEN!!!…- NANÁ, HOGY a KORMÁNY UKÁZA MIATT!!!
    A TALMUDISTA KÚRIA az 1952.évi III.törvény 271.§(1) bekezdés e) pontja alapján a Kúria elnöke és/vagy a Kúria bármely tanácsa tévesen és/vagy direkt rosszul és koncepciósan hozott “határozatait” nincs jogi lehetősége, hogy felülbírálja!!!
    https://civilkontroll.com/devizahitel-megdolt-a-korlatlan-kockazatvallalas-ados-altali-tudomasra-jutasa/

Itt lehet hozzászólni !