Vészhelyzet Európában

Napi Gazdaság

Vészhelyzet Európában

Továbbra is feszültséget gerjeszt a bevándorlási hullám Európában. Macedóniában rendkívüli állapotot hirdettek ki, több ezer bevándorló okoz fennakadásokat a vasúti közlekedésben. A britek és a franciák közös parancsnokság felállításával küzdenek az embercsempészek ellen. Az Európai Bizottság hamarosan áttekinti a menekültek elosztására és regisztrációjára vonatkozó uniós szabályokat.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki a macedón kormány a balkáni országba érkező migránstömegek miatt – jelentette az MTI. Nikola Gruevszki kormányfő szerint országának nincs kapacitása arra, hogy ellássa és segítse a naponta az országba érkező mintegy kétezer bevándorlót. A rendőrség és katonaság a macedón–görög határszakaszon járőrözik, ahol megpróbálják megakadályozni a bevándorlókat abban, hogy bejussanak az országba. Több ezer migráns rekedt a határsávban, mert nem sikerült átjutniuk Macedóniába. Ezzel egy időben több ezer bevándorló tartóztatta fel a Szalonikiből Szkopjéba tartó vonatokat. Ezt a vasútvonalat használják arra, hogy Görögországból Macedóniába, majd onnan Szerbiába és Magyarországra jussanak. A macedón–görög határ melletti Gyevgyelija városkában naponta több mint ezren próbálnak meg feljutni a szerelvényekre, az utóbbi napokban többször is összeütközések voltak a migránsok között, a helyekért folytatott tusakodásban többen is megsérültek.

Közös parancsnokságot állít fel a brit és a francia rendőrség az észak-franciaországi Calais kikötővárosában az embercsempészet elleni harc érdekében, erről állapodott meg tegnap Theresa May brit és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. Theresa May szerint szélesebb körű együttműködésre van szükség Európában az illegális bevándorlás megfékezéséhez, Nagy-Britannia ezért Belgiummal és Hollandiával is tárgyalásokat kezd, hogy megakadályozza az embercsempészeket abban, hogy a migránsok számára újabb útvonalakat nyissanak meg. A brit–francia együttműködésnek köszönhetően ugyanis sikerült olyan mértékben megerősíteni a határvédelmet a Csatorna-alagút francia oldalán – többek között a kerítés megerősítésével –, hogy napi kétezerről 150-200-ra csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma. Az embercsempészek évente 135 millió eurót keresnek a bevándorlókon, a Calaisból átszállított menekültek évente másfél millió euró bevételt hoznak a bűnözői szervezeteknek – közölte tegnap az Euronews. Egy utazás ára fejenként 1800 és tízezer euró között van.

A migráció nem egy-egy EU-tagország, hanem Európa közös ügye – hangsúlyozta szerdán az Európai Bizottság szóvivője, elutasítóan reagálva arra, hogy Ausztria jelezte: az Európai Bírósághoz fordul, ha az uniós hatóságok két hónapon belül nem kezdeményezik a menekültek regisztrálására vonatkozó jelenlegi szabályok módosítását. A szóvivő közölte, az Európai Bizottság jövőre kívánja áttekinteni annak az úgynevezett dublini szabályozásnak a tapasztalatait, amelynek értelmében minden menedékkérő ügyét abban az uniós tagországban kell elbírálni, ahol a menekült először lépett az unió területére. Szintén Brüsszelben jelentették be tegnap, hogy az Európai Bizottság az év végéig újabb indítványt tesz arra, hogy miként osszák el az uniós tagállamok között az érkező menekülteket.

A hét elején Angela Merkel német kancellár utalt arra, hogy közös uniós stratégia kidolgozása szükséges a menekültprobléma kezelése érdekében. – Üdvözöljük, a közös uniós stratégia kidolgozására vonatkozó német álláspontot – közölte lapunk megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtóosztálya. Közleményük szerint „a magyar álláspont egyértelmű, a válaszokat Európán kívül kell keresni, ott kell emberhez méltó életkörülményeket teremteni, ahol ezek az emberek megszülettek”. Lapunk megkérdezte azt is, hazánk tervezi-e nagyobb uniós pénzügyi támogatás igénylését, tekintettel arra, hogy Magyarországon a lakosságszámhoz viszonyítva messze a legmagasabb az érkező bevándorlók aránya, míg a Brüsszel által folyósított támogatás ehhez képest alacsony. Válaszában a KKM sajtóosztálya közölte, hogy a szóban forgó összegeket korábban hagyták jóvá, de a tagállamoknak lehetőségük van szükséghelyzetek kezelésére egyedi igénnyel az Európai Bizottsághoz fordulni. Ennek keretében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal idén pályázatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amely még elbírálás alatt van. A megpályázott 7,6 millió euró felhasználása ideiglenes befogadó létesítmények kialakítására, szállítási kapacitások bővítésére, humánerőforrás-fejlesztésre és informatikai eszközök beszerzésére irányul.

Tömegverekedés Németországban

Németországban tömegverekedés történt egy menedékkérőket befogadó szálláson, az összecsapásban legkevesebb tíz ember megsebesült. A Türingia tartománybeli Suhlban működő befogadóállomáson vallási kérdések körüli vitából alakult ki erőszakos konfliktus még szerda este. A támadók kövekkel dobálták meg a helyszínre érkező rendőröket. A berlini kormány szerdán ismertetett új előrejelzése szerint akár a 800 ezret is elérheti a Németországba érkező menedékkérők száma az idén. Thomas de Maiziere belügyminiszter tegnap azt mondta, Németország sem tudja elviselni a menekülthullám terhét, ha minden évben 800 ezren érkeznek. (MTI)

Fotó: MTI

Forrás: Napi Gazdaság

12 hozzászólás “Vészhelyzet Európában” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    A folyamatokat visszafordítók maroknyi csoportjában csend honol. Vajon miért? Csak nem megvilágosodtak, hogy mégsem volt, nincsen igazuk, annyi kínos, keserves száj karate után?!
    A különböző fertőzések, betegségek esetleges terjesztéséről nem is beszélve.

  2. Elhallgattatni szerint:

    ” sutyerák2015.08.25. 09:10:18
    Nem tudom, láttátok-e a ma reggeli Hiradót követő riportot a Horgos-Röszke vasútvonalról.
    Na szóval, áll a riporternő a magyar államhatáron, a sínek közepén, és mögötte – veszi a kamera! -, folyamatosan jönnek, áramlanak be országunkba a fekák. Itt nincs drótkerítés, nincs határállomás, ez egy vonatok részére épített vasúti pálya. A fekák mind hímek, egy szem gyerek, egy szem asszony nem volt közöttük, és inkább pakisztáni és afgán ábrázatuk volt.
    Arra a stúdióban feltett kérdésre, hogy azért ugye a határra vezényelt derék rendőreink urai a helyzetnek, a szőke riporternő úgy válaszolt: Igen, folyamatosan nézik őket, szabad szemmel és hőkamerával. (Ezen a hőkamerán röhögtem egyet, mert a riport reggel negyed 9 -kor volt!)
    Arra a stúdióból feltett kérdésre pedig, hogy tudjuk-e mi lesz a migránsokkal, a szőke riporternő úgy felelt, hogy nem, mert hiszen Önök is látják – és ekkor a kamera körbepásztázott a tájon -, egy részük beveszi magát a kukoricásba , más részüket pedig a szegedi embercsempészek VÁRJÁK A SZEGEDI BENZINKUTAKON. “Mi is látunk ide felé jövet vagy 15-20 embercsempész-autót, akik a migránsokra várakoztak.”
    ——————-
    Nem minősítem a látottakat, mindenki vonja le belőle amit akar, csak az a (költői) kérdésem: Ha a feka afgán a hátizsákjában 30 kiló trotillal besétál országunkba, azt is ilyen kedélyesen tűrjük? “

  3. Elhallgattatni szerint:

    ” Toroczkai László 12 új fényképet töltött fel.
    Szerző · 20 347 ember kedveli. · 13 órája ·
    Elérte a magyar határt annak a migráns tömegnek az első hulláma, amely áttörte a macedón rendőrség blokádját a macedón-görög határon. Most Röszkénél özönlenek a legtöbben, de Ásotthalomnál is – ahol még nyitott a határ – szabályosan ömlenek be az országba. A rendőrség megint képtelen kezelni a helyzetet, ma is alig láttunk rendőrt Ásotthalmon. Az ásotthalmi helyi önvédelmi erők (mezőőrség, polgárőrség stb.) együttes erővel razziázott (a brutális, folyamatosan fenyegetőző, támadó embercsempész-maffia miatt nincs többet nálunk egyszemélyes járőr, mi is bekeményítettünk), s rengeteg határsértő futott vissza Szerbia irányába. A razzia során az erdőben egy komplett migráns-tábort fedeztünk fel, több száz bevándorlóval. A tábort felszámoltuk. Ajánlom a képeket azok figyelmébe, akik szerint nem jelent közegészségügyi kockázatot és járványveszélyt a migráció. Látszik, hogy mennyire “igényesek”, mennyire óvják gyönyörű erdőinket ezek az új honfoglalók, akik egyébiránt egyre agresszívebbek, egyre gátlástalanabbak.”

  4. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ezt akartátok? Kár, hogy nem az igét hirdetők házainál, azok kertjeiben, lakásainál (ban) telepednek le a népvándorlók.
    A folyamatokat visszafordítók maroknyi csoportjában csend honol. Vajon miért? Csak nem megvilágosodtak, hogy mégsem volt, nincsen igazuk, annyi kínos, keserves száj karate után?!
    A különböző fertőzések, betegségek esetleges terjesztéséről nem is beszélve.

  5. Letiltasz? szerint:

    Volner János
    Közszereplő · 10 877 ember kedveli. · 1 órája ·
    Kedves Barátaim!
    Az alábbi videón bárki megnézheti, mire jó és hogyan működik a Fidesz kamu kerítése. Kérem, osszák meg minél többen, lássa az egész ország az orbáni politika lényegét:
    htt ps:/ /youtu. be/ MdRv7AWvt5o

  6. ebihal szerint:

    Te szerencsétlen!
    Arról mesélj, hogy milyen megfontolás alapján, vagy melyik ökör ötletére lettek kirakva
    a magyar nyelvű táblák a szír, afgán vagy más nációk migránsai számára! Arról is
    csicsereghetnél, hogy ki volt az a balfék, aki azt gondolta, hogy a kerítés valós akadály
    lesz! Esetleg tudsz arról valamit, hogy miért ilyen lassú az adminisztráció? Vedd már
    észre, hogy Orbánéknak ez egy kurva jó ürügy, hogy a többi mocskukat takarja!

  7. felix szerint:

    Azért van csönd mert folyamatosan kivoltunk moderálva

  8. felix szerint:

    Admin!
    Kizártatok vagy mi van?

  9. Elhallgattatni szerint:

    A rendőrök nyitották ki a kerítés kapuját

    Nyitott kapun, rendőrök és katonák irányításával érkeztek meg Magyarországra azok a menekültek, akik egy hírügynökség videóján láthatók. A migránsokat egy rendőrautóhoz kísérik.
    A magyar határ mellett, de a szerb oldalon forgatott a bevándorlásról az AP hírügynökség tévéstábja, amikor felvették azt a jelenetet, ahogy a menekültek a már felépült kerítés egyik kapuján, magyar rendőrök és katonák irányítása mellett lépik át az akadályt.
    A felvétel a felirat szerint Hajdújárás, szerb elnevezéssel Hajdukovo közelében készült. A videón az is látszik, hogy a menekültek egy rendőrségi jármű közelében gyülekeznek a kerítés mentén. Maga a határzár egyébként Magyarország területén húzódik, így a migránsok jogi értelemben már akkor is az országhatáron belül tartózkodtak, amikor a kerítés tövében, de még a kapun kívül voltak.

    A nemzetközi jog szerint egyébként Magyarország köteles foglalkozni azokkal a menekültekel, akik Magyarország területén kértek menedékstátuszt.

    A menekültek viszont nem csak nyitott kapukon érkeznek az országba: a napokban több helyen megrongálták a drótakadályt a határon. Átvágták a drótot, ruhákat, hálózsákokat dobtak át rajta, hogy ne sértse meg őket a penge, amikor átmásznak alatta vagy rajta.

  10. Elhallgattatni szerint:

  11. ebihal szerint:

    Admin!
    Mi ez a rendszer-moderáció kedd óta?

  12. felix szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Rájöttél már, hogy miért volt csend?

Itt lehet hozzászólni !