Hetvenkét órás ultimátumot kaptak a görögök

Elvennék az energiaszektort és még a vasárnapi pihenőnapot is

Napi.hu

gorogmegszor

A görög parlament három napot kaphat arra, hogy elfogadja az európai vezetők hét végi tanácskozásain kidolgozott szuper megszorító csomagot vagy választhatja az ideiglenes Grexitet, amelynek feltételrendszerét akkor kezdik kidolgozni, ha az előbbit elutasítják. Ez a javaslat fekszik az eurózóna csúcsértekezletének résztvevői előtt.

Három pontból álló ultimátumot ajánlottak az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) főnökeiknek a görög válság kezelésének következő lépéseként – derült ki a sajtó kezébe került négyoldalas határozattervezetből. Az első az, hogy Görögország vezetésének július 15-ig el kell fogadnia azokat a jogszabályokat, amelyek törvénybe iktatják a hét végén az eurócsoport ülésén kidolgozott szigorú intézkedéseket.

A második az, hogy nem lehet újra farigcsálni az intézkedéseket. Nem hagyhatják ki a nyugdíjreformot, a munkaerőpiac liberalizálását, az áfabevétel növelését, továbbá nem alkudhatják le a privatizációt és a többi kemény intézkedést sem. Végül a harmadik feltététel az, hogy a 72 órás határidőre nem csupán az athéni kormánynak kell elfogadnia a szuper megszorító csomagot, hanem a parlamentnek is.

Az elvárt megszorítások

A Reuters birtokába került dokumentum szerint az athéni parlamentben pénteken elfogadott 13 milliárd eurós megszorításoknál többre van szükség. Szakértők szerint kérdéses, hogy a görög parlament, amelyen az ennél puhább pénteki csomag is csak úgy ment át, hogy a kormánypártban kisebb lázadás tört ki, megszavazná-e ezt a szigorított csomagot.

Az eurócsoport szombati tárgyalásairól készült emlékeztetőben csupa olyasmiről van szó, amit az athéni vezetés eddig következetesen elutasított. A kívánságlista élén a költségvetés elsődleges – adósságtörlesztés nélkül számolt – többletének gyorsabb emelése szerepel. A testület szerint ennek már 2018-ban el kellene érnie a GDP 3,5 százalékát, miközben Athén ezt csak 2019-re vállalná.

A második pont még keményebb: ambiciózus nyugdíjreformot követel. A görög kormánynak meg kell találnia a módját, hogy kompenzálja az alkotmánybíróság 2012-es döntésének következményeit. Ez a jogosultak jogaira hivatkozva megakadályozott bizonyos nyugdíjcsökkentéseket. Athénnak biztosítania kell az úgynevezett zéró deficitet is, azaz gondoskodnia kell arról, hogy a nyugdíjbevételek és -kiadások egyensúlyban legyenek.

Ne legyen pihenőnap, legyen privatizáció

A vállaltnál átfogóbb kereskedelmi reformra van szükség, beleértve a vasárnapi nyitva tartás szabadabbá tételét, a gyógyszerek árusításának elválasztását a patikáktól, továbbá a gyógyszertárak, a tejtermékek- és a pékáru-boltok alapításának liberalizálását.

Fel kell gyorsítani az elektromos hálózatot üzemeltető vállalat privatizációját. A magánosítási programot ki kell bővíteni, irányítását javítani kell (ez akár azt is jelentheti, hogy külföldi menedzserek bevonását tartják szükségesnek).

Részletesen felül kell vizsgálni a kollektív béralkuk rendszerét és a sztrájktörvényt. A változtatásokat a nemzetközi és európai legjobb gyakorlatok alapján kell végrehajtani. El kell kerülni a régi rend visszatérését, amely fékezi a gazdasági növekedést.

Szemtől szembe kajakra

Eközben Matteo Renzi olasz kormányfő – megerősítve a szombati sajtóértesüléseket, amelyek erre készül a mai eurózónacsúcson – gyakorlatilag tetemre hívta Angela Merkel német kancellárt. Az Il Messagero című lapnak azt mondta, hogy Olaszország nem akarja a görögök kilépését az eurózónából és azt üzeni Németországnak, hogy ami elég, az elég. Az athéni kormány az európai követelésekkel egyező javaslatokkal állt elő, ezért az eurózóna vezetőinek alá kell írniuk az új hitelről szóló megállapodást. Elfogadhatatlan egy európai partner megalázása, miután az teljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat.

Forrás: Napi.hu

47 hozzászólás “Hetvenkét órás ultimátumot kaptak a görögök” bejegyzésre

  1. Lovas szerint:

    Milyen vicces, hogy azok az országok akarják a görögországi vasárnapi pihenőnap megszüntetését, ahol mindenhol van vasárnapi pihenőnap. Megvennék bagóért a görög energiaszektort, aztán elvárnák, hogy vasárnap is kiszolgálják őket a tengerparton a görög rabszolgák.

    Az MSZP meg azt adná a hülye magyaroknak jutalmul, amit a görögök büntetésül kapnak. Jó vicc! A magyar kommunisták minden segget kinyalnak, görög társaik legalább megpróbáltak lázadni.

  2. felix szerint:

    Szerintem belehalnál, ha egyszer legalább egy percet gondolkodnál.

  3. szigetország szerint:

    félifx, megint kár volt megszólalnod.

  4. felix szerint:

    Na itt a másik nagy gondolkodó.
    Elmagyarázzam?

  5. Orsós Rodrigó szerint:

    Lovas! Már megint Orbán elvtársad valagában a nyelved. A magyarok 73%-a ellenzi a vasárnapi zárvatartást. Ha meglesz a nèvszavazás pofára estek kegyetlenül, kisz titkárèk is tudják azèrt gáncsolják a beadványt ahol tudják.

  6. felix szerint:

    Az mind komcsi, a hülyék szerint.

  7. Orsós Rodrigó szerint:

    Igen, aki nem áll be a birkamenetbe az komcsi.

  8. szigetország szerint:

    félix, mondom, nagy szamár vagy! Nem magyarázom el, miért…

  9. szigetország szerint:

    Rodrigó, ne utánozd félixet, mert így is rajtad röhögnek. Elég birka vagy most is.

  10. felix szerint:

    Arra nem is számítottam, hogy valamit is képes vagy elmagyarázni.
    Nem szokásotok.
    Csak erőből dúrbele és azt is ész nélkül.

  11. fghfjhgkjhk szerint:

    szigetország! Mi a problémája a görög történettel? Felélték az országukat, felélték a felvett hitelt, most is ugyanolyan lusták, mint a dög és fizetésképtelenek. Nem gondolja, hogy komolyan, hogy a németeknek kell eltartani őket (is)?

  12. Tarjányi László szerint:

    Nemhiába pofázom évek óta, hogy Franciaországban a jákobinus diktatúra alatt egymillió keresztényt fejeztek le. Robespierre, Danton és Marat egymást is lefejeztették, pedig ugyanabba a szajnaparti zsinagógába jártak imádkozni!

    Ma a Lánchíd rádióban hallottam Papp Endre műsorában, hogy Franciaországban anno megszüntették a kereszténységet, sőt karmelita apácákat fejeztek le, mert imádkozni merészeltek! Ma ugyanez történik, csak felbérelték rá az Iszlám Államot! Vajon miért nem fejezett le az IÁ egyetlen zsidót sem, s nem robbantott fel egyetlen zsinagógát sem, holott azt a keresztényekkel és muszlimokkal kapcsolatban naponta megteszik!

    1792: Az összes szerzetesrend felszámolása Franciaországban. Több száz katolikus pap meggyilkolása, majd 1793-ban a teljes kereszténység és az intézményes egyház megszüntetése.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Katolikus_egyh%C3%A1zt%C3%B6rt%C3%A9neti_kronol%C3%B3gia

  13. felix szerint:

    Na most fog elhúzni.
    Kapott egy kérdést.

  14. Tarjányi László szerint:

    Hülyeség volt létrehozni az Európai Uniót! Aki akarta volna, beléphetett volna az újjáalakuló Német-Római Birodalomba! A görögök is minek zavarták ki a nácikat, most ők is gazdag németek lennének! 😀

  15. felix szerint:

    Téged sem fejeztek le, tehát zsidó vagy.
    Elmebeteg.

  16. szigetország szerint:

    fghfj

    Hasonló a véleményem a görögökről. Maguknak keresték a bajt. A hitelt pedig vissza kell fizetni, ahogyan a magyarországi devizahiteleseknek is.

  17. felix szerint:

    Ennek ellenére nem érted, hogy miért kéne lovasnak gondolkodnia?
    Nagyobb a baj mint gondoltam. 🙂

  18. Tarjányi László szerint:

    Te meg zsidónak hazudod magad! Nem laksz Izraelben, tehát nem vagy izraeli. Nem vagy fajzsidó, mert a zsidók maguk kérték 1890-ben hogy vallásfelekezetnek számítsanak, ne nemzetiségnek! Nem vagy kultúrzsidó, mert magyarnak hazudod magad, egyébként meg ellenkező esetben nem magyar lennél, hanem magyarországi! Nem vagy judaista/mózeshitű, mert vallástalan vagy! Te hitnélküli kommunista vagy!

  19. fghfjhgkjhk szerint:

    Tarjányi!
    Aki nem hisz semmiben az meg mi? 😉
    szigetország!
    Akkor a görögöket megbeszéltük. 🙂

  20. felix szerint:

    Lehet, de veled ellentétben normális és az nem hátrány.
    Igaz te ezt nem tudhatod.
    Szegény nyertél a vetélkedőt és bele hülyültél.
    Amit magadról gondolsz az csak addig stimmel, hogy parasztgyerek.
    Utána a sötétség.

  21. Tarjányi László szerint:

    A genetikai kutatások bebizonyították, hogy az ókori zsidók genetikai leszármazói a mai palesztínok!!! Ezért gyilkolják őket a mai izraeliek, akik zsidóknak hazudják magukat, holott ők csak egy vallás követői, akik a történelem folyamán sokezer különféle herezacskó tartalmából mixelődtek, csak éppen nem az ókori zsidókéból! El kellene olvasni hányan maradtak Kánaánban, miután az asszírok elhurcolták őket Babilonba, s mennyivel jobban érezték ott magukat, mert a pénzügyeket bízták rájuk a földművelés helyett!

  22. Tarjányi László szerint:

    Különben is a Halacha alapján miért az anya alapján számítják a zsidóságot? Azért mert egy fegyvernélküli nép asszonyait az hágja meg, aki akarja! Kétezer év, az nyolcvan generáció, azaz minden maira nyolcvanféle ős herezacskója!

  23. ebihal szerint:

    Szánalmas vagy Tarjányi!

  24. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ilyen keményen még nem bírálták Németországot

    Élesen bírálta Németországot Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, aki szerint Németország a görög adósságválsághoz való hozzáállásával súlyos, megrendítő csapást mért Európára.
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20150712-biraltak-nemetorszagot-joseph-stiglitz-nobel-dijas-kozgazdasz-gorog-valsag-gorogorszag.html

  25. GONDOLKODÓ! szerint:

    Bogár László Görögtűz

    A megszorítások pénzfegyvereivel a hatalmi rendszer kivonta az első fázisban látszólag megtermelődött többletjövedelmet…

    A lexikonban a következő figyelemreméltó sorokat találjuk a görögtűzről: „A görögtűz a Bizánci Birodalom által használt égőfolyadék-fegyver volt, amelyet többnyire tengeri csatákban alkalmaztak, nagy hatékonysággal, hiszen az anyag összetétele folytán tüze vízzel nem oltható.” A bizánci tűz számos győzelemhez segítette a görögöket, s ezzel jelentősen hozzájárult a birodalom hosszú fennmaradásához. A pontos összetétel titkos volt és ma sem ismert teljességében, de ez volt a kor „napalmja”. Hatását ez a korabeli fohász mutatja: „Amikor ránk hajítják a tüzet, omoljunk térdre könyökünkre és imádkozzunk az Úrhoz, hogy mentsen meg ettől a veszélytől.” És most éppen ezzel a tűzzel játszik a világ.

    A görög ügyről már elég régen sejthető, hogy nem vagy nem elsősorban görög ügy, hanem valami egészen más. Görögország most már hetedik éve egy sajátos fegyverkísérleti telep, mondhatni „lőtér”, ahol a globális pénzhatalmi rendszer legújabb planetáris fegyverrendszereit próbálják ki. A világ kifosztásra vagy végső soron akár pusztulásra ítélt perifériái tehát sok szempontból a saját jövőjüket látják most, amikor Görögországra tekintetnek.

    Az európai integrációba 1982-ben bekapcsolt Görögországot az 1983 és 2008 közötti negyedszázadban lényegében semmi nem különböztette meg Európa keleti és déli perifériájának más országaitól. Az volt a „funkciója”, hogy az állandó, de még éppen kezelhető deficitjével és folyamatosan növekvő adósságával, tehát „passzívumával”, a centrum folyamatosan növekvő aktívumának mintegy „negatív lenyomata” legyen.

    Az ekkoriban Magyarországot is folyamatosan jellemző „stop-go” ciklusok zajlottak itt is. Vagyis az első fázisban megindult a gyarapodás, növekedés, de ez olyan forrásokra épült, amelyeket a globális hatalmi rendszer olyan „áron” bocsátott rendelkezésre, amiről biztosan lehetett tudni, hogy – igaz kismértékben, de – mindig meghaladja azt a hozadékot, amit egy ilyen átlagos perifériaország elérhet.

    A növekedés nyomán azonban rendszeresen megromlottak az egyensúlymutatók, és a megszorítások pénzfegyvereivel ez a hatalmi rendszer ki is vonta az első fázisban látszólag megtermelődött többletjövedelmet, illetve annál egy kicsit mindig többet. Ezzel viszont a növekedés leállt, sőt többnyire visszaesés következett.

    Ez a „játék” azt jelenti, hogy a hazug és demagóg állításokkal szemben a centrum mégsem ad „nagylelkűen” a perifériának, hanem éppen ellenkezőleg, folyamatosan kifosztja azt, ő ugyanis valójában ettől gazdagodik. Igaz, hogy ennek a negyedszázadnak az első felében Görögország komoly európai integrációs forrásokhoz is hozzájutott, tehát így látványtechnikailag jelentős fejlődésen ment keresztül.

    A támogatásnak egyébként az volt a stratégiai oka, hogy ez a geopolitikailag igen kényes térben fekvő ország nagyon komoly kockázatot jelentett volna, ha belső társadalmi, gazdasági, politikai viszonyait a folyamatos instabilitás jellemzi. A globális hatalmi rendszer európai részlege tehát mintegy stabilitást „vásárolt” magának mindezzel, de a jelek szerint a 2008-as (v)álsággal ez a helyzet megváltozott. Ez az „álság-válság” annak a fegyverkísérletnek a főpróbája, amelyben egy-egy országot most már gyakorlatilag akár „nullára is írhatnak” az eladósítással, hisz az adósság valójában negatív vagyon, a jelzálog intézménye éppen arról szól, hogy a tartozás fejében lefoglalható és elárverezhető a vagyon.

    Görögország esetében pontosan erről, illetve az ezt elősegíteni hivatott fegyverrendszer kipróbálásáról van szó. Mivel a globális véleményhatalomként működtetett planetáris média is a „birodalom” irányítása alatt áll, ennek segítségével tetszés szerint kelthető olyan – minden alapot nélkülöző! – hisztéria, mint ami Görögországot lényegében négy év alatt romba döntötte. Ugyanis 2008 és 2012 között a görög államadósság a GDP százöt százalékáról százhetvenötre nőtt, ami euróban körülbelül százötvenmilliárdnyi növekedést jelent, miközben a görög társadalom belső felhasználása kábé hatvanmilliárd euróval csökkent.

    A különbség abból adódik, hogy közben a mesterségesen gerjesztett hisztériára építve hat százalékról harminchatra vitték fel a hároméves görög államkötvények kamatát. Igaz, a kamatok ezután újra hat százalék körüli szintre mentek le, de a görögök ezt az óriási „pénzhegyet” kénytelenek maguk előtt tolni évtizedeken át. (Az ilyen „bukkanónak” a neve ógörög nyelven „probléma”.) Tehát az adósság növekedését kizárólag az a pénzösszeg jelenti, amit a globális pénzhatalmi rendszer ezzel a pénzfegyverrel kikényszerített.

    A dolog nagyon hasonló a devizahiteles „projekthez”, csak ott nem a kamatot, hanem az árfolyamot forgatták fegyverként a magyar adósok ellen.

    A kialakuló patthelyzetben az igazi tét már nem az, hogy a globális hatalmi rendszer elengedi-e a görög adósságot, hanem az, hogy, ha ennek nyomán világossá válik, hogy a „birodalom” egyre inkább csupán élősködésre épül, akkor ez az egész globális rendszert maga alá temetheti. Hisz az elszabaduló anarchia és a káosz láncreakciója megállíthatatlanná válhat.

    A fő kérdés tehát az, hogy a birodalom legbelső elitjeiben van-e még bármilyen forgatókönyv ennek elkerülésére, vagy már csak a „minél rosszabb, annál jobb”, lényegében a vég(ön)felszámolással egyenértékű forgatókönyv maradt.

    Mert akkor számunkra sem marad más, csak az, ami a görögtűztől ezer éve rettegőknek, hogy „amikor ránk hajítják a tüzet, omoljunk térdre és könyökünkre, imádkozzunk az Úrhoz, hogy mentsen meg ettől a veszélytől”.

    – See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/30286/Gorogtuz#sthash.izY2WMIT.dpuf

  26. Tarjányi László szerint:

    Omoljon össze Európa! Erre a választott nép Amerikába fog menekülni, mi meg végre függetlenek leszünk! A középkorban a keleteurópai népek védték a keresztény Nyugatot a török iszlámtól! Most meg majd a keleteurópai népek védik a Keletet (magukat és az oroszokat) a nyugati arab és a nyugati török iszlámtól! Éljen a fehér és keresztény Kelet-Európa!

  27. Tarjányi László szerint:

    A rendszerváltáskor a bőröndjeik össze voltak csomagolva, amit a rózsadombi paktum után kicsomagoltak. Most megint lehet csomagolni.

  28. Tarjányi László szerint:

    http://alfahir.hu/az_utolso_szogig_privatizalnak_a_gorog_nemzeti_vagyont

    Kevesebbel a zsidó pénzvilág nem elégszik meg! A végén még az egész Görögország az övék lesz, aztán a görögök költözhetnek a Szentföldre a palesztínok mellé, az ottaniak meg a mai Görögországba! Mégiscsak jobb hely mint Argentína!

  29. Grün Izidor szerint:

    Hála a magasságosnak!
    Megoldódott a görögökkel fennálló problémám!
    Sikerült közel nullszaldósan kijönnöm a boltból! Pedig imádtam Thasszosz szigetét! 😀

  30. GONDOLKODÓ! szerint:

    Megszületett a görög megállapodás
    http://www.origo.hu/gazdasag/percrolpercre/20150713-megallapodas-eurocsoport-gorogorszag-mentocsomag-brusszel.html

    “A csomagnak része egy, 50 milliárd euró értékű úgynevezett privatizációs alap is, ha az ebben lévő eszközök értékesítése nem a most megszabott menetrendnek megfelelően történik, akkor az alap feletti felügyelet az EU kezébe kerülhet – “Az előre kicsemegézett privatizációs alap sem semmi”

  31. GONDOLKODÓ! szerint:

    Na kié, kié lesz Görögország?!

  32. ebihal szerint:

    Várd ki a végét! Rogán még néhányszor átírja a vagyonnyilatkozatát s kiderül, hogy
    az is az övé!

  33. nagyapó szerint:

    csecsemő békából kitört a proletár irigység!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  34. Grün Izidor szerint:

    Még nem született meg!
    “A görög parlamentnek szerdáig, vagyis július 15-ig kell kinyilvánítania egyetértését az euróövezeti csúcstalálkozón kimunkált megállapodással”
    .
    Ott nem úgy van, hogy a Vezír azt mondja demokratikusan, lesz Paks, akkor lesz Paks! 😛 😀

  35. GONDOLKODÓ! szerint:

    Eldőlt az már!

  36. ebihal szerint:

    Na figyeljen! Tudtommal néhányszor át kellett írnia Rogánnak a vagyonnyilatkozatát,
    mindig talált valami kis garázst, tetőteraszt stb.! Ez a szerencsétlen balfasz vezeti az
    egyik legfontosabb bizottságot a parlamentben. Irigységnek nevezni azt, hogy nem
    siklik át az ember ezeknek a simlis dolgain, finoman fogalmazva is furcsa!

  37. Orsós Rodrígó szerint:

    A vén kefekötő is a maffiakormánya bűneit pártolja, biztos velük együtt akar majd ülni.

  38. GONDOLKODÓ! szerint:

    Kötelező lesz a vasárnapi nyitva tartás
    A megállapodás egyik lényeges eleme, hogy a görög gazdaság fellendítésének érdekében kötelező lesz bevezetni a vasárnapi nyitva tartást az országban – írta a BBC.
    Azok írják elő, akik (nél) zárva vagyon.

  39. Orsós Rodrigó szerint:

    Talán azèrt mert az ő gazdaságuk megteheti, hogy zárva legyenek.

  40. Orsós Rodrigó szerint:

    Nehogy már a beteg számonkèrje az orvost, hogy miért kell a gyógyszert bevennie, ha a doktor sem szedi.

  41. felix szerint:

    🙂 🙂

  42. nagyapó szerint:

    Nem tudom a görög válságban kinek van igaza. De azt látom, hogy a baloldal nyert Hellászban, és ők a görögöket képviselik. Hol vannak az “igazi görögök”, akik feljelentik hazájukat Brüsszelben? Hol vannak a görög “jogvédők”, hol vannak görög Újhelyiek?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  43. ebihal szerint:

    vén barom!
    Hiába nyert a baloldal, ha jövőt korábban felélték! Ott legalább kísérletet tettek arra,
    hogy a nép döntsön, ellentétben a mi genya kormányunkkal. Majd, ha eljut az agyáig,
    hogy mit jelent az ok okozati összefüggés, talán megérti.

  44. GONDOLKODÓ! szerint:

    Csak nem a filozófia doktora vagy? Avagy a diploma?

  45. ebihal szerint:

    Látom nagyon érdekel ez a diploma kérdés. Meg akarod venni?

  46. GONDOLKODÓ! szerint:

    Megvenni? Ez nem rám jellemző!

  47. ebihal szerint:

    Ja, szóval lenyúlnád?

Itt lehet hozzászólni !