Inkább a csőd: a görögök elutasították a hitelezők javaslatát

Napi Gazdaság

gorogcsod

A görögországi népszavazáson a szavazópolgárok nemet mondtak az Európai Unió és az IMF „reformelképzeléseire”. Az új tárgyalásokat viszont villámgyorsan el kell indítani, különben Athén pénz nélkül marad. 

A csaknem tízmillió görög szavazópolgár 54 százaléka arról szavazott, hogy elfogadják vagy elutasítsák az ország hitelezőinek ultimátumát a gazdasági megszorításokról. Lapzártánkkor, a szavazatok 20 százalékának összeszámlálása után a nemmel szavazók aránya 60 százalék volt. Ebből szinte biztosra vehető az Alexisz Ciprasz miniszerelnök vezette, végig a nem mellett kampányoló kormány „győzelme” a hitelezők felett, legyen ez mégannyira is pirruszi. Egyvalami azonban holtbiztos: a görög társadalmat kettévágta a referendum, s egyelőre megjósolhatatlan, ennek milyen következményei lesznek. Minthogy az is hamarosan elválik, sikerül-e Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszternek, mint ahogy azt korábban mondta, 24 órán belül megegyeznie a hitelezőkkel. A német kormány szóvivője mindenesetre bejelentette, hogy Angela Merkel német kancellár ma délután Párizsba utazik, hogy megbeszélje a helyzetet Francois Hollande államfővel. Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő is sürgette a gyors megállapodást, ellenkező esetben pénz nélkül maradnak a görög bankok.

A hellén bankok egyébként már megkezdték a felkészülést a betétesek pénzének zárolására és megsarcolására a lehetséges pénzügyi összeomlás esetére. A tervek szerint minden, 8000 euró feletti értékű betét legalább 30 százaléka bekerülne a bankmentési alapba. Az eljárás hasonlítana az 2013-as ciprusi mentőcsomaghoz, csak a szigetországban a 100 ezer euró feletti biztosítatlan betétekre csapott le a kormány. Az így összegyűlt összeget a görög pénzintézetek újratőkésítésére fordítanák, egyeztetve a hitelezőkkel, azaz a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal (EKB) – írja a Reuters. Ugyanakkor ilyen jellegű megkeresés még nem érkezett az euróövezet vezetőitől, először az EKB-nak kell fizetésképtelennek nyilvánítania a görög bankrendszert. Két banktisztviselő szerint az országnak csak annyi pénze van, amennyi a hét közepéig kitart az ATM-ekben. Benoit Coeuré, az EKB kormányzótanácsának tagja ugyanakkor egy Aix-en-Provence-ban tartott gazdasági fórumon azt mondta, a pénzintézet szükség esetén kész további lépések megtételére. Ugyanazon a tanácskozáson Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter leszögezte, hogy Görögországnak és nemzetközi hitelezőinek kompromisszumra kell jutniuk az adósságválság ügyében, és nem csak az EKB támogatásában kell bízniuk.

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője viszont arra figyelmeztetett, hogy a görögök ne is álmodjanak gyors megállapodásról. – Nem tárgyalunk többet a kormánnyal, részünkről sincs javaslat, s akármi is történik, Görögország rendkívül nehéz időknek néz elébe – mondta még a népszavazás előtt. Tőle szokatlan, békülékeny hangnemet ütött meg ugyanakkor Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Bild újság hasábjain. Míg korábban csökönyösen ahhoz a nézetéhez ragaszkodott, hogy a nem szavazattal Görögország ki kényszerül lépni az euróövezetből, most azt mondta, hogy Athén vagy tartja magát az euróhoz, vagy átmenetileg ellehet nélküle is. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy a görögök bizonyos időre visszatérhetnek a drachmához, de a gazdaság talpra állása után ismét beléphetnek az eurózónába. Valami hasonló motoszkálhatott Martin Schulz, az Európai Parlament elnökének a fejében is, amikor a német Deutschlandfunk rádiónak azt mondta, Görögországnak más valutát kell választania, ha a nem szavazatok kerülnek többségbe, mivel már nem lesz elég eurója a számlák fizetésére. Ha pedig más valutát vezet be, abban a pillanatban kilép az euróövezetből. Az athéni kormány viszont vasárnap este kizárta, hogy párhuzamos valutát akarna bevezetni. Ehelyett a görög jegybank a sürgősségi likviditási támogatás keretösszegének az emelését kéri az EKB-tól.

Forrás: Napi Gazdaság

6 hozzászólás “Inkább a csőd: a görögök elutasították a hitelezők javaslatát” bejegyzésre

  1. szigetország szerint:

    Ha működik a demokrácia az EU-ban, akkor most a tagállamokat kell megkérdezni népszavazáson, hogy akarnak-e tovább is pénzt adni Görögországnak.

  2. nagyapó szerint:

    szigetország! A ballib oldal úgy fél a népszavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől. Ahol népszavazás volt, a polgárok nyertek. Ezért áll az EU vezetése kinevezett és nem megválasztott vezetőkből. Érdekes módon a ballib oldal sohasem példálódzik Svájccal. Nem véletlen.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Orsós Rodrígó szerint:

    Trottyos! Apropó Tömjén, és népszavazás! Megnézném majd a mutyi kormányotok korrupt vezetőinek az arcát amikor meglesz a népszavazás vasárnapi boltzár ügyében! Mit szólsz? Nem tetszik nektek a demokrácia mi?

  4. nagyapó szerint:

    Bunkó műcigány! Mikor lesz népszavazás és miről? Sietni kell, mert már lassan elérik a bűvös 6 %-ot (L. Munkásotthon). Addig is még néhány ilyen történet: “A kizárásra ítélt DK-s megyei képviselő szerint a homoszexuálisok betegek, egy pártelnöknek semmi keresnivalója melegfelvonuláson, és nem hajlandó feladni elveit, véleményét.”
    Jó csámcsogást!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Orsós Rodrígó szerint:

    Nyakas apó!
    Pártod úgy fél a vasárnapi boltzár miatti népszavazástól, mint a ördög a szenteltvíztől.
    Nagy az antidemokratikus erölködés a brókerkormány részéről, hogy gáncsolják amíg lehet, de láttunk mi már karón varjút.

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    Papi is most nemzeti színű mellényben nyomja magát, de bezzeg 89 előtt. 🙂
    Na arról ő nem fog írni.

    A görögök jól megszopatták magukat, dehát vannak hülyébbek, mint mi magyarok. 😀

Itt lehet hozzászólni !