Pumából mumus: Magyarországgal ijesztgetett Obama

Csepel.info, MTI, Mfor

“A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket!” – szólt egykoron, a kalandozásaink idején az európai fohász. Napjainkra, alig hét év alatt, egy beszédhibás és egy hazudozó, dilettáns miniszterelnök elérte azt, amit senki nem hitt volna: ismét velünk ijesztgetik a nálunk sokkal erősebb, gazdagabb országok vezetőit. Most azonban az egész világra veszélyt jelentünk, és úgy félnek a magyar gazdaság pestisétől, mint ördög a tömjénfüsttől.

Az alábbiakban az Mfor cikkét olvashatják.

A feltörekvő gazdaságok, köztük Magyarország és Ukrajna problémáit említette Barack Obama amerikai elnök kedden, amikor a globális pénzügyi válság nemzetközi következményeiről beszélt a Fehér Házban.

Az amerikai elnök kedden fogadta hivatalában Gordon Brown brit miniszterelnököt, aki az első európai vezetőként tett látogatást az Obama vezette Fehér Házban. Tárgyalásaik fő témája a nemzetközi gazdasági válság leküzdése volt. Obama a találkozó után újságíróknak kifejtette: arról egyeztettek, hogyan hangolhatják össze a legerősebb gazdaságok G20-as csoportjának tagjai gazdaságaik élénkítését, miképpen biztosíthatják, hogy közös elvek alapján kezeljék a bankszférát.

Azt mondta, meg kell gátolni, hogy “azoknak a problémáknak, amelyek a feltörekvő országokban, mint például Magyarországon vagy Ukrajnában jelentkeznek, legyen olyan nagy tovagyűrűző hatása, amely eléri a mi partjainkat”. Mint hozzátette, ennek érdekében összehangolt nemzetközi segítséget kell nyújtani számukra.

Barack Obama kijelentette: az a fő üzenete az amerikaiaknak, hogy legyenek tisztában azzal, “mély árkot ástunk magunknak, sok rossz döntés született, de rendbe tesszük a dolgokat (…) kilábalunk, nagyobb jólétben és egységben, és azt hiszem, a rendszerhibákkal szemben védettebben”. Az amerikai elnök úgy fogalmazott: teljesen biztos benne, hogy gazdasági terve működni fog, a hiteláramlás megindul, a vállalatok számára új beruházási lehetőségek nyílnak és az embereknek újra lesz munkájuk. Meggyőződése, hogy a fogyasztói bizalom megerősödik a gazdasági ösztönző csomag hatására.

Gordon Brown felhívta a figyelmet: globális bankválság történt, amely a világ minden részére kiterjedt. “Mintha áramkimaradás keletkezett volna az egész pénzügyi rendszerben, amelyet újra kell építenünk, el kell különíteni a rossz eszközöket, újra kell éleszteni a hitelek áramlását” – mondta.

A volt brit pénzügyminiszter kifejtette, “a rossz bankok, akárhol is legyenek, hatással lehetnek a jó bankokra bárhol”, tehát meg kell szüntetni a gondokat a világ más részein is, és meg kell teremteni a bankrendszer jövőbeni működési elveit. Brown amerikai útja előtt egy új New Dealt szorgalmazott a nemzetközi gazdasági válság kezelésére. Jelezte, hogy az áprilisi londoni G20-as csúcs résztvevői új nemzetközi megállapodást kötnek a “nagy szabályozási változásról”.

Obama és Brown kitűnőnek nevezte a kétoldalú amerikai-brit viszonyt. Brown szerdán beszédet mond az amerikai kongresszus két házának összevont ülésén, ahol a tervek szerint elsősorban a protekcionizmus ellen fog érvelni.

Forrás: MTI, Mfor.hu

3 hozzászólás “Pumából mumus: Magyarországgal ijesztgetett Obama” bejegyzésre

  1. Öreg halász szerint:

    Ha csak egy kis jószándék és becsület szorult volna beléjük, rég lemondtak volna. De csak a féktelen hatalomvágy mozgatja őket, nem jószándékúak és nem becsületesek.

  2. Gigi szerint:

    Eddig nem tudtam, hogy a miniszterelnökség kritériuma, hogy ne legyen beszédhibás. Akkor is kirekesztőnek érzem ezt a beszólást, ha valóban nem célszerű annak lennie.

    Az obamás megjegyzés azonban hátborzongató. Akinek nincs munkája vagy tartaléka, aki lebetegszik egy ilyen helyzetben, az leírhatja magát (és az eltartottjait). És mindez a kőgazdag pénzemberek hozzá nem értése miatt. És mert mindenki tovább akart nyújtózkodni, mint ama takaró… Ehh, inkább nem kesergek tovább: ettől nem lesz jobb…

  3. miska72 szerint:

    Megdöglött a Pannon puma? 🙂

Itt lehet hozzászólni !