Csődbe mehet egy csepeli társasház

Csepel.info

Szeptemberben inkasszóval sújthatnak egy Petz Ferenc utcai társasházat, miután a szabálytalan működtetés és egy banki hitel miatt gyakorlatilag fizetésképtelenné vált – értesült a Csepel.info.

A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított közös képviselő helyére többen pályáznak: utódjának személyéről információink szerint kedden dönthetnek a lakók. Az egyik pályázóról megtudtuk, hogy nemcsak több tucatnyi meghatalmazást gyűjtött már össze, de korábbi munkahelye bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentette őt. Cseberből vederbe kerülnek a lakók? Az idő fogy, a türelmetlenség pedig fokozódik.  

A Csepel belvárosában, a Polgármesteri Hivatal közvetlen szomszédságában található Petz Ferenc utca 24-28. szám alatti társasház lakói pénzügyi katasztrófával szembesülhetnek a közeljövőben. A 330 lakásból álló épületet már jó ideje szabálytalanul működtette a közös képviselő, ezért a kerület jegyzője törvényességi felügyeleti eljárást indított. 2015. április 20-án arra szólította fel az illetékest, hogy szüntesse meg a jogsértéseket, állítsa helyre a törvényes működést. A Csepel.info úgy értesült, hogy bűncselekmények megalapozott gyanúja is felmerült, és a Csepeli Rendőrkapitányságon büntetőeljárás indult a társasház pénzügyeivel kapcsolatos visszaélések kivizsgálására.

Lapunk úgy tudja, hogy a társasház gazdálkodása évek óta szabálytalan. Például a jogszabályok előírják a közgyűlés jóváhagyását az előző évi beszámoló és a következő évi költségvetés elfogadásához, a Petz Ferenc utcában azonban ezeket a jóváhagyásokat nem szerezték be. Könyvelőt vagy könyvvizsgálót sem alkalmaznak, a pénzügyek ezért átláthatatlanok és ellenőrizhetetlenek. Csak találgatni lehet, mekkora összeg hiányzik a kasszából. A sok szabálytalanság még együttesen is eltörpül azonban a küszöbön álló katasztrófa árnyékában. A társasház 2010-ben nagyszabású felújításba fogott, melynek finanszírozásához 173 millió forintos bankkölcsönt vett fel. Az ötéves futamidő véghatárideje 2015. szeptember 5-én elérkezik, a hitelfolyósító pénzintézet és a társasház útjai azonban korántsem válhatnak el békében. Bár a hitelszerződés előírásai szerint a társasháznak rendszeresen gondoskodnia kellett volna a törlesztő részletek megfizetéséről, hatalmas elmaradást halmozott fel, ezzel pedig hálátlan feladat elé állítja majd a bank illetékeseit. Kénytelenek lesznek megállapítani a tetemes – akár százmillió forintot is meghaladó – hiányt. E megállapítást követően a kinnlevőséget a hitelszerződés értelmében a kezesektől (azaz a társasházi lakások tulajdonosaitól) fogják behajtani…

A bajba került társasház süllyedő hajóra emlékeztet, mégis többen is elhatározták, hogy átveszik a kezelésével járó feladatokat. Információink szerint azonban cseberből vederbe kerülhetnek a társasház lakói. A pályázók között ugyanis van olyan, akivel szemben a közelmúltban szintén feljelentés érkezett a Csepeli Rendőrkapitányságra. Vajon ki lesz a megfelelő gazda, ki tud kellő erővel és szakmaisággal fellépni a társasház érdekeinek védelmében? Megtörténhet, hogy a tulajdonosok Csepeli Városgazdát bízzák meg a hatalmas feladat ellátásával, amely már tárgyalásokat is kezdett az érintett pénzintézettel. Utóbbi oka az, hogy a probléma a Csepeli Önkormányzatot is érinti: a kerület harminc lakás tulajdonjogával rendelkezik a társasházban. E körülmény is garancia lenne arra, hogy a Városgazda kellő komolysággal vegye át a kezeléssel járó feladatot, és üljön tárgyalóasztalhoz a pénzintézet képviselőivel – értesült lapunk.

Csepel.info

16 hozzászólás “Csődbe mehet egy csepeli társasház” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Itt az újabb lehetőség aranyszívű Szilárdnak egy mentőakcióra!
    Legyen a csepelieké, ami a csepelieké! 😀

  2. felix szerint:

    Csak egy kérdés.
    Van e önkormányzati tulajdon a társasházban?

  3. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Figyelmetlen vagy?!
    “a probléma a Csepeli Önkormányzatot is érinti: a kerület harminc lakás tulajdonjogával rendelkezik a társasházban.”

  4. felix szerint:

    Köszi.
    Akkor nincs az ügyben felellősebb, mint az önkormányzat.
    Ennyit az érintésről.
    /…. a tulajdoni hányad arányában……./

  5. felix szerint:

    bocsi a magyartalanságért, de siettem.

  6. felix szerint:

    Ehhez képest a Munkásotthon fénykorát éli.
    Ez az önkori lenne a jó tulajdonos?

  7. ... szerint:

    “Nem mindegy, ki végzi a százmilliós felújítást

    Helyi Téma

    Csepelen úttörőként pályázott a panelprogramra a Petz Ferenc utca 24–28-as tömb felújítására a közös képviselő, Tóth József két évvel ezelőtt. A hosszan tartó előkészítő munka gyümölcseként Csepel Önkormányzata zöld utad adott a beruházásnak. A panelprogramba pályázni csak profikkal érdemes.

    – Két évvel ezelőtt vetődött fel, hogy induljunk a panelfelújítási pályázaton. Akkor a lakók több mint nyolcvan százaléka jónak találta az ötletet. A CSEVAK Zrt. 10 százalékban tulajdonos a házban; a vagyonkezelő szintén rábólintott. Nem egyszerű azonban egy ilyen program lebonyolítása egy olyan házban, ahol a 330 lakást közel 1500-an lakják. Mindemellett elkezdtem szervezni a felújítást. Profi céget kerestem, amely már több tízezer lakás pályázatát készítette el – kezdte Tóth József, aki több mint 25 éve látja el közös képviselői feladatokat az érintett háztömbben.

    – A pályázat elkészült, beadtuk, és mindkét fordulón nyertünk. A képviselő-testület egyhangúan, pártállástól függetlenül támogatta a felújítási tervünket. Az összesen 420 millió forintos pályázathoz önrészként 194 millió forintot kell biztosítanunk, tehát ennyi hitelt kell felvennünk. Ezt én veszem fel, azonban ez az összeg mindaddig a bankban marad, amíg el nem készül teljes mértékben a beruházás, amíg az összes szakhatóság műszakilag át nem veszi. A hitel azért fontos, mivel nincs olyan beruházó, aki hajlandó úgy elkezdeni egy munkát, hogy nem látja annak anyagi fedezetét – vázolta a felújítás pénzügyi hátterét a közös képviselő, aki elmagyarázta azt is, a panelprogram úgy működik, hogy a beruházás végén, a műszaki átadás után fizet a paneltömb a felújítást végző cégnek. – Mi is akkor adjuk oda a felvett hitelösszeget, valamint az önkormányzat és az állam is akkor fizeti ki a vissza nem térítendő támogatást, amit megnyertünk, ha kész a munka. Ez minden egyes panelfelújításnál így működik. Azért fontos profi céggel dolgozni, mert nem szabad spórolni a minőségen – folytatta Tóth József, aki elmondta, a munkafolyamatot szeretnék idén elkezdeni. – Amennyiben októberben el tudjuk kezdeni a külső szigetelést, sikerülhet még idén sort keríteni a nyílászárók cseréjére. Jövő tavaszra a fűtéskorszerűsítés maradna csak, így egy év múlva a teljes házat át lehetne adni. A felújítás a lakások értékét növeli, hiszen amellett, hogy esztétikailag sokkal jobban mutat a ház, akár 60 százalékos melegvíz- és fűtésdíj- csökkenést is el lehet érni. Ez pedig behozza a felújítás árát.”
    9 hozzászólás “Nem mindegy, ki végzi a százmilliós felújítást” bejegyzésre

    csepeli szerint:
    2009. szeptember 30., szerda – 12:20

    ezt kellene mindenhol !!!!
    Lexon szerint:
    2009. szeptember 30., szerda – 12:44

    Így van. Mindenhova ilyen közös képviselô kellene. Ahol nem ilyen van, ott elzavarni, és egy újat választani. Nem hôbörögni kell, hogy így az állam, úgy a kerületi vezetés… Egy tökös legényt kell választani, aki képes kihajtani mindent a lakóközösségnek, akiket képvisel.
    – szerint:
    2009. szeptember 30., szerda – 13:27

    Gratulálok a háznak és a közös képviselőnek! Lexon, azért a hőbörgés is jogos lehet sokszor, hiszen csak akkor lehet pályázni, ha van mire. És csak akkor lehet a pénzt elnyerni, ha az a rendelkezésre áll!

    Remélem minden csepeli panel megújulhat valamikor!
    dsa szerint:
    2009. szeptember 30., szerda – 18:17

    Pont ebben a hazsorban lakom, nagyon remelem, hogy meg az iden meglesznek az ablakok legalabb:) Jelenlegi van ahol 1cm-es ressel zarodik.
    én szerint:
    2009. szeptember 30., szerda – 18:49

    Itt lakom én is. Szerintem simán megy a dolog. Összehangoltan dolgoznak, a lépcsőházat, liftet kitakarítják, jó ütemben haladnak. Eddig még csak jót mondhatok, remélem így is marad.
    Ghost szerint:
    2009. október 01., csütörtök – 10:21

    Nagyon jó dolog ez, ha jól megcsinálják. De nagyon oda kell figyelni a munkásokra. Nálunk is megcsinálta egy sok referenciával rendelkező cég, de olyan kókler munkások csinálták az ablakcserét, akikkel veszekedni kellett folyamatosan, hogy normálisan csinálják meg amit kell. Az előzetes tervek szerint 1-2 nap alatt elvégzendő ablakcsere ténylegesen hetekig elhúzódott, az utómunkálatokkal pedig 2 hónapig !!!. Semmire nem figyeltek oda rendesen. Rohangálni kellett utánuk minden miatt. Megígérték, hogy nyolcra jönnek. 10-re odaestek lerakták a szerszámokat és délután jöttek vissza. A párkányok hullámosak, ferdék. Mondtam vágják le, ne legyen 30 centis párkány, mert letakarja a radiátort. Azt mondják azt nem lehet levágni. Aztán az átvételnél a főnökük azt mondja, hogy le kellett volna vágniuk, ha azt kértem. A régi ablakok helyére betett új ablakot úgy purhabozták körbe, hogy esetenként könyveket dobálhattam volna ki a fal és ablak közötti résen. A szétbarmolt falak utólagos helyrehozatala is elég silányra sikeredett. Az ablakok köré feltett takaróleceket úgy akarták feltenni, hogy egyik oldalra 5 másikra 3 harmadikra 10 centi széles, mert épp olyan volt kéznél. Arról már ne is beszéljünk, hogy a pályázati kiírás szerint 10 cm-es hőszigetelést kellett volna felrakniuk és csak 8 cm-eset tettek fel.

    Azt meg nem értem itt miért a külső hőszigetelés az első. Ha megcsinálják a külső hőszigetelést és utána fognak neki az ablakcserének, akkor szét fogják barmolni a szigetelést.
    én szerint:
    2009. október 01., csütörtök – 13:02

    Előbb az ablakokat cserélték ki. Fordítva tényleg nem jó. Amíg az első házban cserélték az ablakokat, addig az állványokat építették. Egyidőben lettek készen. Utána kezdték a külső szigetelést rátenni a falra. És így haladnak sorban.
    egy lakó szerint:
    2010. november 29., hétfő – 16:55

    Talán pont ezért, hogy ennyi lakót összetudott rendezni a felújítás megvalósításához ,és az időben történő befejezéshez, meg az egyéb és nagyon sok intézkedés véghezvitele és elintézése miatt a közös képviselő megérdemelne egy köszönöm szót.

    KEDVES TÓTH JÓZSEF KÉPVISELŐ ÚR KÖSZÖNJÜK SZÉPEN A SOK MUNKÁT A MI HÁZUNK MIATT!

    Reméljük nem csak szép, de jobb is lett és főleg olcsóbb a rezsi csökkenése miatt.

    Köszönettel egy lakó.”-
    a cikk:
    http://csepel.info/?p=6542#comment-242344

  8. ... szerint:

    2009-es a cikk!

  9. fghfjhgkjhk szerint:

    Most akkor jön a “Cirmos s. II.” einstand? Vagy a városgazda, vagy senki más? 😉

  10. 21. szerint:

    Na szép. A történteket nagyon sajnálom. De csak a Városgazdát ne. Cseberből-vederbe kategória lenne, de lehet még rosszabb is. Tapasztalom milyen “szuper” a Városgazda. Mindenkit óvva intenék tőlük. Egy forintot nem ér a tevékenységük. Semmi nem számít nekik, csak a pénz.

  11. nagyapó szerint:

    Eetásak! Egy kis számtan. 330 lakásból 30 önkormányzati. Ez %-osan annyi, mint a zMSZP támogatottsága országosan. Nehéz vele többséget kialakítani, ellenben amennyiben felkérik a Városgazdát, aminek ellenőrzésében az ellenzék is szót kap, a gond megoldódik. A Városgazda nem azonos a CSEVEK-kal!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. ebihal szerint:

    vén barom!
    Maga ennyire hülye? Nem többséget kell szerezni, hanem ha volt kifogásolható a
    közös képviselő munkájával kapcsolatban, azt meg kellett volna tenni! Ha a Csevak vagy Városgazda mint a 10% tulajdonosa eddig nem észrevételezett semmit, akkor ha ők
    lesznek megbízva, okosabbak lesznek?

  13. felix szerint:

    Vén pöcs.
    Olvasd el a cikket, hogy mi minden nem történ meg az utóbbi években.
    Az, hogy a civil tulaj szarik rá az az ő dolga, ha az önkormányzat, akkor az egy közösség baja.
    Hogy a francba lehetsz te tanácsnok, ha még ennyire sem futja a képességeidből?
    Melyik haverodnak köszönhetően viszed a pénzt?

  14. Pákozdi József szerint:

    Az önkormányzatnak mint tulajdonosnak, törvény által előírt kötelessége azokban a társasházakban a jegyzőkönyveket, beszámolókat ellenőrizni, ahol tulajdona van!! Ezek az ellenőrzések elmaradtak az elmúlt 25 évben!!

    A közvagyon érdekében az önkormányzatnak kötelessége jelenteni ha visszaéléseket tapasztal a közös-képviselő munkályában. Ezt nem tette meg, tehát az önkormányzat is felelős a kialakult helyzetért!
    137sz. előterjesztés.ill. a jegyzőkönyv itt olvasható:

    http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2015/0430/21ker_Kt_NYJkv150430_2.pdf

    2012. dec. 13-i testületi ülésre terjesztettem be az alábbi 366sz. előterjesztést, és ha komolyan vette volna a Városgazda a határozatot, akkor talán elkerülhető lett volna a jelenlegi helyzet!

    http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2012/1213/366_sz_et_onkormlakasokhatekonyerdekervenyes.pdf

  15. Pákozdi József szerint:

    jav. munkájában!

  16. lakó szerint:

    Üdv, valaki maradt tegnap végig és leírná, hogy hogy alakultak a szavazások?

Itt lehet hozzászólni !