Nem mindegy, ki végzi a százmilliós felújítást

Helyi Téma

A kép illusztráció

Csepelen úttörőként pályázott a panelprogramra a Petz Ferenc utca 24–28-as tömb felújítására a közös képviselő, Tóth József két évvel ezelőtt. A hosszan tartó előkészítő munka gyümölcseként Csepel Önkormányzata zöld utad adott a beruházásnak. A panelprogramba pályázni csak profikkal érdemes.

– Két évvel ezelőtt vetődött fel, hogy induljunk a panelfelújítási pályázaton. Akkor a lakók több mint nyolcvan százaléka jónak találta az ötletet. A CSEVAK Zrt. 10 százalékban tulajdonos a házban; a vagyonkezelő szintén rábólintott. Nem egyszerű azonban egy ilyen program lebonyolítása egy olyan házban, ahol a 330 lakást közel 1500-an lakják. Mindemellett elkezdtem szervezni a felújítást. Profi céget kerestem, amely már több tízezer lakás pályázatát készítette el – kezdte Tóth József, aki több mint 25 éve látja el közös képviselői feladatokat az érintett háztömbben.

– A pályázat elkészült, beadtuk, és mindkét fordulón nyertünk. A képviselő-testület egyhangúan, pártállástól függetlenül támogatta a felújítási tervünket. Az összesen 420 millió forintos pályázathoz önrészként 194 millió forintot kell biztosítanunk, tehát ennyi hitelt kell felvennünk. Ezt én veszem fel, azonban ez az összeg mindaddig a bankban marad, amíg el nem készül teljes mértékben a beruházás, amíg az összes szakhatóság műszakilag át nem veszi. A hitel azért fontos, mivel nincs olyan beruházó, aki hajlandó úgy elkezdeni egy munkát, hogy nem látja annak anyagi fedezetét – vázolta a felújítás pénzügyi hátterét a közös képviselő, aki elmagyarázta azt is, a panelprogram úgy működik, hogy a beruházás végén, a műszaki átadás után fizet a paneltömb a felújítást végző cégnek. – Mi is akkor adjuk oda a felvett hitelösszeget, valamint az önkormányzat és az állam is akkor fizeti ki a vissza nem térítendő támogatást, amit megnyertünk, ha kész a munka. Ez minden egyes panelfelújításnál így működik. Azért fontos profi céggel dolgozni, mert nem szabad spórolni a minőségen – folytatta Tóth József, aki elmondta, a munkafolyamatot szeretnék idén elkezdeni. – Amennyiben októberben el tudjuk kezdeni a külső szigetelést, sikerülhet még idén sort keríteni a nyílászárók cseréjére. Jövő tavaszra a fűtéskorszerűsítés maradna csak, így egy év múlva a teljes házat át lehetne adni. A felújítás a lakások értékét növeli, hiszen amellett, hogy esztétikailag sokkal jobban mutat a ház, akár 60 százalékos melegvíz- és fűtésdíj- csökkenést is el lehet érni. Ez pedig behozza a felújítás árát.

helyitema.hu

9 hozzászólás “Nem mindegy, ki végzi a százmilliós felújítást” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    ezt kellene mindenhol !!!!

  2. Lexon szerint:

    Így van. Mindenhova ilyen közös képviselô kellene. Ahol nem ilyen van, ott elzavarni, és egy újat választani. Nem hôbörögni kell, hogy így az állam, úgy a kerületi vezetés… Egy tökös legényt kell választani, aki képes kihajtani mindent a lakóközösségnek, akiket képvisel.

  3. - szerint:

    Gratulálok a háznak és a közös képviselőnek! Lexon, azért a hőbörgés is jogos lehet sokszor, hiszen csak akkor lehet pályázni, ha van mire. És csak akkor lehet a pénzt elnyerni, ha az a rendelkezésre áll!

    Remélem minden csepeli panel megújulhat valamikor!

  4. dsa szerint:

    Pont ebben a hazsorban lakom, nagyon remelem, hogy meg az iden meglesznek az ablakok legalabb:) Jelenlegi van ahol 1cm-es ressel zarodik.

  5. én szerint:

    Itt lakom én is. Szerintem simán megy a dolog. Összehangoltan dolgoznak, a lépcsőházat, liftet kitakarítják, jó ütemben haladnak. Eddig még csak jót mondhatok, remélem így is marad.

  6. Ghost szerint:

    Nagyon jó dolog ez, ha jól megcsinálják. De nagyon oda kell figyelni a munkásokra. Nálunk is megcsinálta egy sok referenciával rendelkező cég, de olyan kókler munkások csinálták az ablakcserét, akikkel veszekedni kellett folyamatosan, hogy normálisan csinálják meg amit kell. Az előzetes tervek szerint 1-2 nap alatt elvégzendő ablakcsere ténylegesen hetekig elhúzódott, az utómunkálatokkal pedig 2 hónapig !!!. Semmire nem figyeltek oda rendesen. Rohangálni kellett utánuk minden miatt. Megígérték, hogy nyolcra jönnek. 10-re odaestek lerakták a szerszámokat és délután jöttek vissza. A párkányok hullámosak, ferdék. Mondtam vágják le, ne legyen 30 centis párkány, mert letakarja a radiátort. Azt mondják azt nem lehet levágni. Aztán az átvételnél a főnökük azt mondja, hogy le kellett volna vágniuk, ha azt kértem. A régi ablakok helyére betett új ablakot úgy purhabozták körbe, hogy esetenként könyveket dobálhattam volna ki a fal és ablak közötti résen. A szétbarmolt falak utólagos helyrehozatala is elég silányra sikeredett. Az ablakok köré feltett takaróleceket úgy akarták feltenni, hogy egyik oldalra 5 másikra 3 harmadikra 10 centi széles, mert épp olyan volt kéznél. Arról már ne is beszéljünk, hogy a pályázati kiírás szerint 10 cm-es hőszigetelést kellett volna felrakniuk és csak 8 cm-eset tettek fel.

    Azt meg nem értem itt miért a külső hőszigetelés az első. Ha megcsinálják a külső hőszigetelést és utána fognak neki az ablakcserének, akkor szét fogják barmolni a szigetelést.

  7. én szerint:

    Előbb az ablakokat cserélték ki. Fordítva tényleg nem jó. Amíg az első házban cserélték az ablakokat, addig az állványokat építették. Egyidőben lettek készen. Utána kezdték a külső szigetelést rátenni a falra. És így haladnak sorban.

  8. egy lakó szerint:

    Talán pont ezért, hogy ennyi lakót összetudott rendezni a felújítás megvalósításához ,és az időben történő befejezéshez, meg az egyéb és nagyon sok intézkedés véghezvitele és elintézése miatt a közös képviselő megérdemelne egy köszönöm szót.

    KEDVES TÓTH JÓZSEF KÉPVISELŐ ÚR KÖSZÖNJÜK SZÉPEN A SOK MUNKÁT A MI HÁZUNK MIATT!

    Reméljük nem csak szép, de jobb is lett és főleg olcsóbb a rezsi csökkenése miatt.

    Köszönettel egy lakó.

  9. ... szerint:

    “Szeptemberben inkasszóval sújthatnak egy Petz Ferenc utcai társasházat, miután a szabálytalan működtetés és egy banki hitel miatt gyakorlatilag fizetésképtelenné vált – értesült a Csepel.info.

    A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított közös képviselő helyére többen pályáznak: utódjának személyéről információink szerint kedden dönthetnek a lakók. Az egyik pályázóról megtudtuk, hogy nemcsak több tucatnyi meghatalmazást gyűjtött már össze, de korábbi munkahelye bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentette őt. Cseberből vederbe kerülnek a lakók? Az idő fogy, a türelmetlenség pedig fokozódik.

    A Csepel belvárosában, a Polgármesteri Hivatal közvetlen szomszédságában található Petz Ferenc utca 24-28. szám alatti társasház lakói pénzügyi katasztrófával szembesülhetnek a közeljövőben. A 330 lakásból álló épületet már jó ideje szabálytalanul működtette a közös képviselő, ezért a kerület jegyzője törvényességi felügyeleti eljárást indított. 2015. április 20-án arra szólította fel az illetékest, hogy szüntesse meg a jogsértéseket, állítsa helyre a törvényes működést. A Csepel.info úgy értesült, hogy bűncselekmények megalapozott gyanúja is felmerült, és a Csepeli Rendőrkapitányságon büntetőeljárás indult a társasház pénzügyeivel kapcsolatos visszaélések kivizsgálására.”-2015.06.28.

Itt lehet hozzászólni !