Július elsejétől lehet pályázni mosógépcsere-támogatásra -Egy csepeli család kapta az első mosógépet

Ökumenikus Segélyszervezet

mosogep

„Utolsó csengetés!” Már csak hat nap és meg lehet kezdeni a pályázatok benyújtását az államilag támogatott mosógépcsere-programra. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium május 28-án hirdette meg az Otthon Melege Programhoz kapcsolódó pályázati felhívást. Az összesen 500 millió forinttal támogatott program keretében akár 45.000 forint, vissza nem térítendő támogatás is kapható az öreg, energiafaló mosógépek takarékos, új készülékre történő cseréjéhez.

A régi, elöl- vagy felültöltős mosógépet vagy mosó-szárítógépet új, energiatakarékos elöl- vagy felültöltős, automata mosógépre lehet a támogatással cserélni. A cserével minimum 10%-os energia, vagy minimum 20 kg/év CO2 megtakarítást szükséges elérni. A cserével elérhető megtakarítási adatokat a pályázati portál automatikusan számítja ki.

A támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 %-a, de legfeljebb A+ kategóriájú mosógép beszerzése esetén 25.000 Ft, A++ kategóriájú mosógép beszerzése esetén 40.000 Ft, A+++ kategóriájú gép beszerzése esetén 45.000 Ft. Pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthat be a Kormányzati Portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező természetes személy, 2015. szeptember 30. napjáig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. Regionálisan a következő, eltérő időpontokban indul a pályázat: Nyugat-Dunántúl július 1., Dél-Dunántúl júl. 6., Közép-Magyarország júl. 7., Észak-Alföld júl. 8., Dél-Alföld júl. 13., Észak Magyarország júl. 14., Közép-Dunántúl júl. 15. A pályázati portál és a kereskedők regisztrációja 2015. július 24-én nyílik meg. A támogatást a miniszteri döntés után, a Támogatói Okirat kézhezvételét követően lehet igénybe venni a készülék megvásárlása alkalmával a pályázati portálon (www.mgcs2015-nfsi.hu) regisztráló kereskedőknél.

„A gépcsere állami támogatását különösen indokolttá teszi, hogy a CECED Magyarország legújabb vizsgálata szerint jelentősen öregedtek háztartási gépeink.”  –mondta el Mészáros Fanni cégvezető. „ A 2013-as felmérésünk szerint még a magyarországi háztartásokban levő háztartási nagygépek 46%-a volt 8 évnél idősebb, a mosógépeknél ez az arány 42,9% volt.  A CECED Magyarország megbízásából a GFK Hungária Kft. 2015 elején megismételte a felmérést. Ennek eredménye, hogy két év elteltével a magyarországi háztartásokban levő háztartási nagygépeknek már 59%-a 8 évnél idősebb, a mosógépeknél ez az arány pedig 49,2%-ra növekedett!”

Mészáros Fanni cégvezető bemutatta azt az honlapot (www.csereprogram.hu), amelyen bárki regisztráció nélkül hozzájuthat a pályázáshoz szükséges összes információhoz. Itt kipróbálható az energiakalkulátor, amely kiszámítja, hogy a cserével mekkora energia-, CO2- és pénzmegtakarítás érhető el.

A pályázat indulásának alkalmából a CECED Magyarország tagvállalatai nagyszabású adományozási akciót jelentettek be. Olyan családoknak segítenek új, energiatakarékos készülékekkel, akik még a támogatással együtt sem tudnak új mosógépet vásárolni. A felajánlott 16 darab korszerű automata mosógépet az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el családsegítő intézményeivel kapcsolatban lévő, rászoruló családok számára. Az adományt átvevő Lehel László elnök-igazgató kiemelte, hogy az energiatakarékos gépek különösen nagy segítséget jelentenek azoknak a nehéz körülmények között élő családoknak, akiknek minden megtakarított forint számít, a Segélyszervezet ezért is helyez nagy hangsúlyt a takarékosságra való nevelésre intézményeiben. A „házhoz érkező segítség” átadásánál egy család otthonában a sajtó képviselői is jelen lehettek.

A gyerekek – és rajtuk keresztül a családok energiatudatosságát – célozza az a CECED Magyarország által most meghirdetett izgalmas rajzpályázat, amelyben arra kérik a pályázó gyerekeket, hogy rajzaikkal illusztrálják Forgó Morgó legújabb energia-mesekönyvét. A fődíj egy családi nyaralás az Adrián, – a pályázat részletei a www.cecedhu.hu honlapon, a Forgó Morgó Hírlevélben és a közösségi oldalon (www.facebook.com/ForgoMorgo-rajzpalyazat) olvashatóak.

A sajtótájékoztató után a csepeli Kovács család otthonában vehette át a pályázati lehetőség mellett a forgalmazók által olyan rászoruló családok számára felajánlott 16 mosógép egyikét, akik önrész híján nem tudnak részt venni a programban.

Ökumenikus Segélyszervezet

Itt lehet hozzászólni !