Vigyenek készpénzben is eurót, ha Görögországba mennek

Origo

Vigyenek készpénzben is eurót

Ha nem sikerül megegyezni a hitelezőkkel, június 30-án csődbe mehet Görögország. A nyaralni készülőknek azonban nincs mitől félniük, szálláshelyüket már valószínűleg rég kifizették. Költőpénzről viszont érdemes lehet kicsit bőségesebben gondoskodni.

Görögország csődbe mehet, ha nem sikerül megegyeznie fő hitelezőivel június 30-áig. Ekkor kellene 1,6 milliárd eurót visszafizetniük az IMF-nek. Ha ez nem sikerül, mivel egy pénzügyi kötelezettségüket nem tudják teljesíteni, technikai értelemben csődbe mennek. Erre azonban rendkívül kicsi az esély, hiszen minden félnek érdeke a megállapodás.A görögök szeretnék újratárgyalni a hiteleiket az esetleges reformokért cserébe. 

A hitelezők a lehető legkevesebb kedvezményt szeretnék adni a görögöknek. Az eurózóna pénzügyminiszterei csütörtökön találkoznak, hogy megoldást találjanak a görög helyzetre.

Érdemes több készpénzt vinni

Nem kell aggódniuk azoknak, akik Görögországba indulnak nyaralni. Érdemes viszont a szokásosnál kicsivel több készpénzt is vinni, hogy biztosan minden rendben legyen az út alatt.

Az utazási irodák mindent kifizettek

A szervezett utazások résztvevőinek szinte semmi aggódnivalójuk nincs. Az utazási irodák még jóval a szezon előtt lefoglalták a szállásokat és a járatokat, már ki rég ki is fizették őket. Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottságának tagja szerintaz utazókat nem érintheti kellemetlenül még az esetleges görög csőd sem. 

Csőd esetén sem omlik össze azonnal a rendszer

A csőd bejelentése után megrohanhatják az ATM-eket, a bizonytalan időszakban dönthetnek úgy a boltosok, hogy nem fogadnak el kártyát. Német lapok szerint a görög bankok is napokra bezárnának ebben az esetben. Ha a bankszámlákat is zárolják, akkor a bankkártyás fizetés teljesen le is állhat, ahogy az a 2013-as ciprusi csőd esetén is történt.

Homa Péter, a Bankkártya.hu szerkesztője szerint mindenképpen érdemes lehet több készpénzt, vagyis eurót vinni a Görögországba utazóknak. Véleménye szerint nemcsak most, de máskor is gondolnunk kell arra, hogy bankkártya nélkül is boldogulni tudjunk, hiszen sok utazóval megesik, hogy elhagyja a kártyáját, vagy az valahogy megsérül.

Zsebpénzt nem adnak az utazási irodák

Bakó Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan a szállásokkal és az ellátással nem lehet gond egy szervezett utazás esetén, de a költőpénzről minden utasnak magának kell gondoskodnia. Az utazási irodák nem tudnak segíteni a kint lévő turistáknak, hogy készpénzhez jussanak.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !