Tízéves a Csepeli Kertbarát Kör

Helyi Téma

A jó kertészek nem csak a kert virágait, növényeit gondozzák. Védik a természetet, tablót, DVD-t készítenek környezetünk szépségeiről.

Az idén 10 éves Csepeli Kertbarát Kör kiveszi részét a Kis-Duna és a kerület természeti értékeinek védelméből, népszerűsítéséből.

– Tíz éve igyekszünk minél zöldebbé, szebbé tenni a kerületet, és felhívni minél több kerületi honfitársunk figyelmét Csepel szépségeire, értékeire.

Tavaly év végére készült el az új DVD-nk, amely a Kis-Duna madárvilágát mutatja be. A csepeli önkormányzat pályázatán nyert pénzből készítettük, s szeretnénk eljuttatni a kerület iskoláinak, könyvtárainak és művelődési házainak. A képviselő-testület tagjait is szeretnénk vele megajándékozni. 37 madárfajt mutatunk be, és szó esik a Kis-Duna védelméről, megóvásáról is. Más civil szervezeteknek is eljuttatjuk majd az új ismeretterjesztő anyagot – részletezte lapunknak a Csepeli Kertbaráti Kör tevékenységeit Gombik Imre elnök.

Korábban faiskolát is üzemeltettek a kertbarátok, akik évente megrendezik a madarak és fák napját, foglalkoznak házi komposztálással, előadásokat, gyakorlati bemutatókat tartanak a témában. – Hét éve vagyunk tagja a Levegő Munkacsoportnak, és több környezetvédelmi egyesülettel is kapcsolatban állunk. Alapító tagjai vagyunk a Csepeli Civil Klubnak és a Csepel Szigeti Civil Szövetségnek. Havi rendszerességgel tartunk összejöveteleket a Rákóczi Kert Civil és Közösségi Házban – folytatta Gombik Imre. A jubiláló kerületi szervezet nagyszabású kiállításon is bemutatkozik a közeljövőben. – Március 3-án a Rákóczi Kertben tartjuk a Kertvárosi Szalont, délután 5 órától. A már említett új filmet is bemutatjuk. A fotók 95 százalékát Kókai Szabolcs természetfestő illusztrátor, csepeli barátunk készítette. Az ő festményeit és képeit is bemutatjuk a szalonban. Több tablót is készítettünk, melyek körülbelül egyszer egy méteres nagyságúak. A már meglévő 7, a csepeli kiserdőről szóló tablónk mellett most négy új készült a királyerdei fákról.

Forrás: Helyi Téma

7 hozzászólás “Tízéves a Csepeli Kertbarát Kör” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Jó a munkamegosztás a képen!
    Egy ember alkot a többiek zsebre dugott kézzel, nézik.
    (Nem bírtam megállni szó nélkül.)

  2. Földhözragadva szerint:

    Bemutató Jeniszej, a zsebredugott kezüek a nebulók…:)

  3. Tamási Juli szerint:

    A Kertbarátosok igen-igen sokat tettek/tesznek a Kis-Duna part érdekében is, köszönet érte! És boldog születésnapot, további aktív és zöld éveket!

  4. maminti szerint:

    És minden tavasszal lehet jönni a Rákóczi Kertet takarítani. Jó program kedves emberekkel, némi üdítővel-harapnivalóval. Csak sajnos kevesen szoktunk megjelenni mi fiatalok. A nyugdíjas korosztály itt is helyt áll.

    De ha már itt tartunk, beszéltem Imrével annak idején a fák lecsonkolásáról, a kertváros már úgy néz ki, mint ahol savas eső esett, hála Önkormányzatunk és a GARDEN KFT folyamatos “gyümölcsöző” együttműködésének. Koronaalakítás címszó alatt egyszerűen lecsonkolják a fák koronáit, és csak a csupasz törzsek meredeznek. Kíváncsi lennék, kinek az érdekkörébe tartozik a nevezett Kft, hogy állandó önkormányzati megrendelésük van erre a rombolásra.

  5. atata szerint:

    A fák úgy néznek ki kedves Maminti, mint az ország. Lehet hogy, mind kettőt ugyan az az átok üli?- most lehet ide Miskát és Nagyapót beidézni.
    Mivel néhányan már értik, Adjon az Isten!

  6. Gordon szerint:

    Jeniszej!

    Biztos csak egy szerszám volt kéznél. 🙂

  7. Jeniszej szerint:

    Nem ártana egy kertészeti szakiskolát nyitni Csepelen!
    Elvégeztetni a CSEVAK munkatársaival!
    Itt Csillatelepen is elég pancser munkát végeztek!

Itt lehet hozzászólni !