Így dicsérték meg külföldről Magyarországot

Válasz.hu

Így dicsérték meg külföldről Magyarországot

Varga Mihály szerint már két éve kijárna Magyarországnak, hogy kedvezőbb besorolást kapjon a hitelminősítőknél. A nemzetgazdasági miniszter erről a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban beszélt.

Varga Mihály kiemelte: megállt az adósság növekedése, csökkent az ország külső kitettsége, és tartós a költségvetési fegyelem.

Arra a felvetésre, hogy a „korai” 2016-os költségvetés a hitelminősítői feljavítást szolgálja, a miniszter kijelentette: a büdzsének az a célja, hogy az ország gazdálkodását szabályozza a központi bevételeken és kiadásokon keresztül. „Annak örülünk, ha ezt is figyelembe veszik a hitelminősítők az értékelés elkészítésekor, de az alapvető cél mégis az, hogy a céljaink megvalósuljanak, az ellátandó közösségi feladataink a szükséges forrásokkal rendelkezzenek” – fogalmazott.

Varga Mihály szólta arról, hogy jelenleg rendkívül kedvező a magyar állampapírok árazása, a piac kedvezőbb megítélést mutat, mint a hitelminősítők. Ugyanakkor egy felminősítés kedvező üzenetet jelent a befektetők felé, és hozamcsökkentő hatása lehet.

A jövő évi költségvetésről elmondta, hogy az az előző éveknél nagyobb tartalékot tartalmaz, amit az is indokol, hogy a korábbi tervezés miatt kevesebb tényadat áll rendelkezésre.

Egy kérdésre kijelentette azt is, hogy a minél kisebb mértékű deficit elérése a cél, de a nulla százalékos hiányt csak lépésről lépésre lehet teljesíteni: az idei 2,6 után jövőre 2,4 százalékos deficitet terveznek, ami nem zárja ki, hogy ennél alacsonyabb legyen.

Az adósságszabály-képletről szólva elmondta, hogy a magyar gazdaság korszakhatárhoz ért, az erőteljes növekedéshez alacsony infláció társul. A 2011-ben meghatározott adósságszabály módosítását azért kezdeményezték, mert annak alkalmazása indokolatlanul visszavetné a gazdasági növekedést. Megjegyezte, hogy Magyarország 2011 óta minden évben csökkenteni tudta adósságát.

Az elemzők meglepődtek

Pozitív meglepetésnek nevezte a K&H és az ING vezető elemzője, hogy a Fitch stabilról pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatainak kilátását, de abban eltért a véleményük, hogy már idén, vagy csak jövőre lehet felminősítés.

Balatoni András, az ING vezető elemzője nem számított kilátásjavításra. Kifejtette: a hitelminősítőkre általában jellemző a visszatekintő elemzés, ami miatt a  trendtöréseket” csak nagyon lassan építik be várakozásaikba. A Fitch pénteken közzétett véleményéből azonban az látszik, hogy a javításban szerepet játszott a főként a bankadó-csökkentés által jelzett  markáns gazdaságpolitikai fordulat”.

A bankadó csökkentése még a másfél évvel ezelőtt tett miniszterelnöki nyilatkozatokhoz képest is nagy változásnak tekinthető – fűzte hozzá.

„Az elemzés végre arról szól, amiről kellene” – mondta a Fitch véleményéről, kifejtve, hogy Magyarországon csökken az adósság, jók az egyensúlyi mutatók, alacsony a deficit, és van növekedés, vagyis az ország pénzügyi befektetői, hitelezői szempontból vonzó célpont.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy a Fitch 2012-ben sorolta Magyarországot befektetésre nem ajánlott kategóriába, ami akkor indokolt volt, azonban az indokoltnál sokkal tovább tartotta ebben a kategóriában az országot.   Balatoni András kiemelte: a következő, őszi felülvizsgálatkor már felminősítés következhet, ami két dolog miatt is fontos. Egyrészt ha az Egyesült Államokban kamatemelés lesz, és csökkennek az amerikai befektetői pénzek, felminősítés esetén  felkerülünk a befektetési térképre” a sokkal konzervatívabb ázsiai és európai befektetőknél. Másrészt vannak olyan alapkezelők, amelyek a 3 nagy hitelminősítő értékelésének átlagát nézik, így ha kettőnél sikerülne a felminősítés, akkor az ilyen szempontból is kedvező lenne Magyarország számára.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szombaton az MTI-nek elmondta, ő sem számított kilátásjavításra. Egyetért a Fitch által is említett kedvező tendenciákkal, így a külső adósság csökkenésével, a növekedés felgyorsulásával, valamint a bankadó jövőre kezdődő csökkentésének pozitív hatásával.

A felminősítés feltételeként meghatározott államadósság-csökkenés objektíven mérhető, ugyanakkor ez nem mondható el a kiszámíthatóbb, stabilabb gazdaságpolitikáról, üzleti környezetről – tette hozzá. A bankadó csökkentésével elindulhatott egy kedvező folyamat, de a szektorális különadók maradnak, sőt a 2019-ig szóló költségvetési kitekintésben is szerepelnek ezek az adók – hívta fel a figyelmet Németh Dávid.

Németh Dávid szerint nehéz előre jelezni, hogy a hitelminősítők a kiszámíthatóság értékelésénél ezt mennyire veszik majd figyelembe, mikor tartják majd megfelelőnek a kiszámíthatóságot.

Az államadósság és a külső adósság mérséklődése azonban mérhető, de mivel az idei éves adatok ezekről csak 2016 első negyedévében állnak majd rendelkezésre, addig kivárhatnak a hitelminősítők a felminősítéssel.

Forrás: Válasz.hu

22 hozzászólás “Így dicsérték meg külföldről Magyarországot” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    Vajon kinek akarnak még!!!! hazudozni?
    Mert nekünk már nem lehet!!

  2. Grün Izidor szerint:

    Dicsérték, mert ezt még nem olvasták!
    Amatőr közgazdászoknak mint öreg pöcs, ajánlom! 😛
    .
    “Ezt tervezi a kormány az országgal – Nem lesz pénz újabb adócsökkentésre.
    A kormány benyújtotta a 2016-os költségvetés fejezeti köteteit, ennek részeként a 2019-ig előretekintő költségvetési terveit. A nagy adócsökkentés terveknek gátat szab, hogy az adócsökkentés és fejlesztési alapba 2019-re is csak 350 milliárd jut – ráadásul ezek java részét elvihetik a most induló autóút fejlesztések.”
    .
    http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezt_tervezi_a_kormany_az_orszaggal_nem_lesz_penz_ujabb_adocsokkentesre.598158.html

  3. nagyapó szerint:

    A Lélek ünnepén
    A Lelket lesem én.
    A Lelket, amely több, mint költemény.
    A Lelket, amely sosem volt enyém.
    A Lelket, amely sosem lesz enyém.
    A Lélek ünnepén
    Szomorún zendül egyetlen igém:
    “Hogy születhetik újjá, aki vén?”…

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  4. Grün Izidor szerint:

    Vén Pötsch!
    Ne keseregj!
    A zidőt visszafordítani nem tudja senki!
    Boldogítson, hogy aki vén, az már volt fiatal, de egy fiatal nem biztos, hogy lesz öreg!
    Sőt, a mostani helyzetet elnézve biztos, hogy nem lesz! 😛 😀

  5. nagyapó szerint:

    “Adócsökkentés, tervezhetőség, fejlődés – ezzel a három szóval jellemezte Varga Mihály a büdzsét. 2016-ra 2,5 százalékos növekedést, 2 százalékos államháztartási hiányt és 1,6 százalékos inflációt várnak.
    Az államadósság 2016. december 31-ére tervezett mértéke a GDP 73,3 százaléka, az idén év végi 74,3 százalék után – derül ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból. A büdzsé 15 790 milliárd forint bevételi főösszeggel, 16 551 milliárd forint kiadási főösszeggel és 761,6 milliárd forint hiánnyal számol, 35 188 milliárd forint nominális GDP mellett
    A növekedés és a munkahelyteremtés érdekében fel kell használni a költségvetés többletforrásait, és optimálisan kell használni az EU-forrásokat is – mondta Varga.
    Összesen 170 milliárd forintot hagynak a családok kasszáiban – fogalmazott a miniszter. Újra bemutatta a már ismert terveket: egy százalékponttal csökken az szja, 15 százalékosra, csökken a sertéshús áfája, és az állami bürokrácián is spórolnának. 240 milliárddal többet adnak a nyugdíjak értékének megőrzésére, 138 milliárddal többet az életpályamodellekre, 70 milliárd-dal többet közfoglalkoztatásra és a Start-munkaprogramra. 32 milliárddal jut több az egészségügyre, és 109 milliárddal több a sportra és kultúrára, illetve 12 milliárddal több a gyermekétkeztetésre.”
    Ezt nem egy kutyaütő firkász írta.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  6. Grün Izidor szerint:

    Öreg Dilettáns!
    Akkor ismételjünk!
    Ezt pedig egy birkaterelgető miniszter mondta:
    “Ezt tervezi a kormány az országgal – Nem lesz pénz újabb adócsökkentésre” 😛 😀
    .
    http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezt_tervezi_a_kormany_az_orszaggal_nem_lesz_penz_ujabb_adocsokkentesre.598158.html

  7. nagyapó szerint:

    Idióta Grűn! Jó lenne tisztázni, milyen adóról van szó. Van belőlük bőven. A bankokat terhelő adók ellen csak a maffiabal ágál. A kormány a ciklus végére egy számjegyű szja-t tervez!!! A kormány a munkát terhelő adókat csökkenti, a családokat támogatja.
    Nem csodálom, hogy Tóthék akkora csődöt hagytak ránk, ha ilyen “értelmes” munkatársaik voltak!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  8. ebihal szerint:

    vén barom!
    Felfoghatná már, hogy a bankadót is mi fizetjük!

  9. bonifác szerint:

    A bankadóval csak nagyon kis részét vettük vissza abból, amit a bankok elcsaltak.
    Mindenttudó barátaimnak: Ráadásul ki vagyunk szolgáltatva a nyugati tolvaj bankoknak
    A hitel intézetek nekik dolgoznak.Ha rajtuk múlna, mi is Görögország sorsára jutnánk.
    Úgy játszanak velünk, mint macska az egérrel.

  10. ebihal szerint:

    bonifác!
    Szerinted kinek a pénzéből fizetik a bankok az adót?

  11. toth kati szerint:

    T.Bonifác,sajnos nagyon butuska vagy,a bankadót csak igen kis részben tudják megfizettetni velünk a bankok,mivelhogy az több száz milliárd forint.
    Nem sajnálom őket,de ez blődség,hogy mi fizetjük.
    Grűn elvtárs kérdezd már meg a főnökeidet,az ő idejükben hogyan állt a gazdaság?Az üresfejű Veres elvtársat például.

  12. toth kati szerint:

    Ezeknek a demagóg alakoknak semmi nem tetszik.Ha dicsérnek az is baj,ha bántanak minket az is a bajuk,nem vagytok egy kicsit frusztráltak,mentálisan zakkantak?Otthon minden rendben?

  13. Grün Izidor szerint:

    tóth kati!
    Ne a Verest kérdezd!
    Itt egy hozzáértő véleménye!
    Neked kicsit bonyolult, de talán …..! 😛 😀
    .
    “2014-2015-re a gazdasági prognózisok javulást, a növekedés beindulását ígérik. Ez lehetővé teszi, hogy az EU egésze már 2014-ben, Magyarország kb. 2016-ra elérje a válság előtti reál GDP szintet. A jó hír számunkra az, hogy vannak a közelünkben sikeres államok, amelyektől gazdaság és társadalom politikai téren van mit tanulnunk. Lengyelország, Ausztria, Szlovákia, Svédország és Németország sikeresen jutottak túl a válságon, erős versenyfeltételek mellett is képesek voltak növekedésre.”
    .
    http://www.kkvhaz.hu/cikk/1805-az-europai-uniorol-gondolkodva

  14. Grün Izidor szerint:

    tóth kati!
    Jut eszembe!
    Ha majd a nagyon szar kategória után a kicsit szar kategórián keresztül az ajánlott kategóriába kerülünk, akkor már csak a befektetőket kell meggyőzni, hogy az a szag amit még éreznek a magyar narancs szaga, ami úgy érik, hogy rohad! 😀

  15. nagyapó szerint:

    ” #2 dr. Szabadkai Antal 2015-02-06 11:13
    A magyar gazdaság teljesítményét, a jelenlegi gazdaság- és társadalom politika helyességét sokan vitatják. Ez a természet rendje. Arról kevesebb vita folyik – sajnos-, hogy milyen új körülmények között kell helytállnunk. 2014-ig az EU-28-ak átlagosan is alig érték el a gazdasági teljesítmény 2008. évi szintjét. Magyarország 2015-ben valószínűleg eléri. Nem lehet önmagában megítélni a saját teljesítményeinket, indokolt más, hasonló helyzetű államokhoz
    hasonlítanunk azt. Ha így teszünk kitűnik, az elért eredmények – a hozott áldozatok ellenére is – jelentősek.
    Ha elértünk valamit, akkor azt 9,9 millió magyar állampolgár erőfeszítései révén értük el. Ha előrébb is juthattunk volna, az mindannyiunktól több erőfeszítést és jobb körülményeket is feltételezett volna. Teljesítményeink mérhetőek. Ennyire futotta…..”
    Ez is az elemzéshez tartozik!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  16. nagyapó szerint:

    Vannak együgyű elmék, mint csecsemő béka, akiknek minden oly egyszerű. “mindent mi fizetünk”. Ha megnézné a bankok évenkénti beszámolóit, láthatná nyereségük csökkenését. A bankok jelenleg nem kölcsönöznek, akkor kivel és hogyan fizettetnék meg veszteségüket?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  17. nagyapó szerint:

    David Cameron, Andrzej Duda átvette Orbán fontosabb tételeit, így nyertek. Igaz Angliában hiányoznak a “fékek és ellensúlyok”, de a Munkáspárt nem rohan Brüsszelbe jelentgetni, sőt ez most nem fontos az amerikai kormánynak sem.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  18. ebihal szerint:

    vén barom!
    Ha jól emlékszem, a cél az volt, hogy a bankok extraprofitját fölözi le a kormány. Az
    extraprofitot a bankok az állampolgárok rovására érték el. Ebből adódik, hogy a bank
    a rendesen fizető illetve megtakarító polgárok befizetéseiből képes a bankadót teljesíteni.
    Amennyiben a banknak a törzstőkéjéhez kellene nyúlni, az már a csődközeli állapot
    előszobája. Azzal persze tisztában vagyok, hogy a tóth katik, meg a magához hasonló
    gerinchiányosak szeretik, ha a hülyeségeiket mások fizetik!

  19. felix szerint:

    Szent együgyűség.

  20. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Nem emlékszik jól. A magyar bankadó illeszkedik az angol, az osztrák, a holland stb. bankadókhoz.
    Nem az a fontos az embereknek, hogy mennyit fizetnek a bankok, hanem, hogy ~1000 milliárdot visszakaptak. Ez a baloldaliság!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  21. Grün Izidor szerint:

    Öreg Farok!
    2015. május 26., kedd – 14:56
    “Ha előrébb is juthattunk volna, az mindannyiunktól több erőfeszítést és jobb körülményeket is feltételezett volna.”
    .
    Ha öreganyámnak pöcse lett volna, ő a zöregapám lett volna! 😛 😀

  22. ebihal szerint:

    vén barom!
    A nagy lószerszámot illeszkedik! És nem mindegy, hogy a bank nem veszi el az
    emberektől, azaz náluk marad, vagy pedig a kormány visszaveszi és kénye-kedve
    szerint költi el! Ez messze van a baloldaliságtól!!!

Itt lehet hozzászólni !