Újabb közlekedési nagyberuházásokról dönt a főváros

Napi Gazdaság

Újabb közlekedési nagyberuházásokról dönt a főváros

Állami, illetve európai uniós segítséggel és 60 milliárdos hitelből 2017 december 31-ig elkészülhet a műszakilag elavult 3-as metró teljes felújítása. A 2017-es úszó vb-re megújul a pesti alsó rakpart is. A mostani három sávból kettő maradna és a rakparti „panorámás” parkolók helyét zöldövezet, sétány és kerékpárút venné át. A távlati tervek között szerepel egy gyalogos híd építése is a Margitsziget és a pesti Duna-part között a Dráva utca magasságában. Az újabb közlekedési nagyberuházásokról szerdán szavaz a Fővárosi Közgyűlés.

Felgyorsulnak az események a 3-as metró régóta várt és mára halaszthatatlanná vált felújítása kapcsán. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendi pontjai között szereplő, Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés szerint a 3-as metróvonal felújításának kezdési időpontja, a vállalkozási szerződés megkötésének tervezett dátuma 2015. július 1., a beruházás befejezésének tervezett határideje 2017. december 31. Az előterjesztés szerint a főpolgármestert felhatalmaznák, hogy a vonal rekonstrukciójához szükséges anyagi forrásokról tárgyaljon a kormánnyal, tekintettel arra, hogy a kormány mérlegeli vissza nem térítendő európai uniós támogatás biztosítását a beruházáshoz. A pálya, az alagút és az állomások felújításán kívül szükség van az elhasználódott szerelvények cseréjére is. Az előterjesztés szerint ezt a 2014−2020 közötti költségvetési ciklusban meg kell valósítani, „hosszú ideig nem halasztható” már. A járműpark felújítására 60 milliárd forint hitelt tervez felvenni a főváros állami kezességvállalás mellett.

A 3-as metróvonal Magyarország legnagyobb forgalmat lebonyolító vasúti rendszere. Építési hossza 17,3 kilométer − ebből 15,5 kilométer alagúti szakasz −, a vonalon húsz állomás van, és munkanapokon 520−540 ezren használják, többen, mint amennyien a teljes országos vasúti hálózatot.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő héten dönthet arról is, hogy az úszó vb-hez kapcsolódva előrehozzák a teljes pesti alsó rakpart felújítását, ahol kerékpárutat is építenek. A tervek szerint kétszer egysávos közút lesz a jelenlegi három sávval szemben, az alsó rakparti parkolók helyén kerékpárutat, gyalogossétányt és zöldövezetet alakítanak ki − derül ki a Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes által jegyzett közgyűlési előterjesztésből.

A tervek szerint a Szent István park magasságában új gyalogoslejárót építenének az alsó rakpartra. A rakpart végén − a Dráva utcai lehajtónál − a tervezés szintjén meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy ott a jövőben a Margitszigetre vezető gyalogoshíd épülhessen.

Forrás: Napi Gazdaság

Itt lehet hozzászólni !